Έναν χρόνο πριν την τυπική έξοδο της χώρας από το βαρύ καθεστώς των μνημονίων, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει ανάσες αισιοδοξίας πρώτα απ' όλα στην κουρασμένη και με ανύπαρκτο ηθικό κοινοβουλευτική του ομάδα και στη συνέχεια στους Έλληνες πολίτες που βλέπουν την καθημερινότητά τους κάθε άλλο παρά να βελτιώνεται.

Η τελευταία ολιγόλεπτη εμφάνισή του στη Βουλή, που την αφιέρωσε στην προσπάθεια να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, περιείχε σε μεγάλο βαθμό και την προσπάθειά του αυτή. Να δείξει ότι για πρώτη φορά φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Όπως συνήθιζε να λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να μιμηθεί, ακόμα και στον τρόπο εκφοράς του δημόσιου λόγου του.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Κάθε άλλο, δείχνουν οι αριθμοί, που είναι πάντοτε αμείλικτοι και λένε αλήθειες.

Η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο του 2017 έφτασε το 1,7 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ακόμα και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν σημάδια «κόπωσης», παρά την αύξηση του συντελεστή, την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και την αύξηση στην τουριστική κίνηση. Αυτή η υστέρηση στα έσοδα δεν επέτρεψε να υπάρξει έστω και οριακή αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 (σ.σ. το πλεόνασμα έφτασε τα 3,54 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,57 δισ. ευρω).

Οι μειωμένες εισπράξεις προήλθαν από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, όλων ημών των εργαζομένων δηλαδή, από τον φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων, δηλαδή των εταιρειών, από τους φόρους στην περιουσία, από τους υπόλοιπους άμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και τον καπνό και από τα προσδοκώμενα έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Τα μόνα έσοδα που πήγαν καλά -πλην των έμμεσων φόρων- ήταν από φόρους παρελθόντων ετών, δηλαδή από ρυθμίσεις που αν κάποιοι τις χάσουν κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοκληρωτικά. Και οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου στηρίζονται πλέον στον ΕΝΦΙΑ, που αρχίζει τώρα να καταβάλλεται, αλλά και στις ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα κάνουν οι 650.000 πολίτες οι οποίοι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση του φόρου τους στις 31 Ιουλίου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Κάτι που αν συνεχιστεί -και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να συμβεί το αντίστροφο- θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο αλλά και προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

Γιατί μπορεί να επικαλέστηκε ένα μέρος των δηλώσεων Ντάισεμπλουμ ο πρωθυπουργός ότι «πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από τα μνημόνια», λησμόνησε όμως τα υπόλοιπα. Ότι δηλαδή ο κ. Ντάισεμπλουμ είπε επίσης πως η χώρα μας θα βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε καθεστώς επιτήρησης και εποπτείας. Κάτι που σημαίνει ότι αν η πορεία των εσόδων συνεχίζει την κατιούσα, η «επιτήρηση» και η «εποπτεία» δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Έτσι κι αλλιώς, το 2019 έρχεται ένα νέο πακέτο μέτρων, όπως η μείωση συντάξεων, που θα φτωχοποιήσουν ακόμα περισσότερο κοινωνικές ομάδες που ήδη ζορίζονται πολύ.

Καλό λοιπόν το «αφήγημα» Τσίπρα ότι «εμείς θα σας βγάλουμε από τα μνημόνια που σας έβαλαν άλλοι» -αν και ψευδές, καθώς τα μισά από τα μνημόνια τα ψήφισε και αυτός και ο συνεταίρος του Πάνος Καμμένος- αλλά έχει ήδη αρχίζει να θαμπώνει επικίνδυνα γι' αυτόν και το κόμμα του. Τίποτα μάλιστα δεν δείχνει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στον βαρύ και δύσκολο χειμώνα που έρχεται για εκατομμύρια Έλληνες.

Οι αριθμοί μιλάνε πιο καθαρά από πολιτικούς, δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες. Και είναι αμείλικτοι για τους διαστρεβλωτές της πραγματικότητας που μας κυβερνούν.