Επιστολή απελπισίας στον πρωθυπουργό αναγκάστηκε να στείλει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου καθώς η κατάσταση στη Λέσβο, την Χίο και την Σάμο στο προσφυγικό, εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα. Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί όπου οι εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες περίπου 5.000 ανθρώπων . Ειδικά στην Λέσβο παραμένουν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι δεκάδων εθνικοτήτων πολλοί από τους οποίους δεν είναι πλέον πρόσφυγες πολέμου από την Συρία αλλά οικονομικοί μετανάστες . Ανάμεσα τους υπάρχουν ακόμα και ασυνόδευτα παιδιά που η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τώρα που ο χειμώνας αγριεύει, γίνεται δραματική.

Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί δείχνουν να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα. Οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Λέσβου και των άλλων νησιών νιώθουν εγκαταλελειμμένοι. Και η Περιφερειάρχης προσπαθεί να ταρακουνήσει τους κυβερνώντες με προσεκτική μεν φρασεολογία αλλά και με ακόμα σαφέστερες προειδοποιήσεις για όσα μπορεί να συμβούν το επόμενο διάστημα κάνοντας λόγο για μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» τόσο για τους φιλοξενούμενους στις δομές όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που έχουν επιβαρυνθεί και οικονομικά αλλά και κοινωνικά.

Αν δεν αποφασίσουν στην κυβέρνηση να ασχοληθούν άμεσα με το πρόβλημα επιταχύνοντας τις διαδικασίες χορήγησης-η μη-ασύλου, η ευθύνη τους για όσα συμβούν θα είναι τεράστια. Κι αν δεν το αντιλαμβάνονται τότε είναι βέβαιο ότι έχουν απωλέσει πλέον κάθε επαφή με την ζοφερή πραγματικότητα και σε αυτό το μέτωπο όπως και σε πολλά ακόμα.