Πριν και πέρα απ΄ όλα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι από εκείνους που ασπάζονται άκριτα την εικόνα του καραμανλισμού. Το αντίθετο. Άλλωστε τα γραπτά μένουν, οπότε δεν έχει νόημα να πούμε και να γράψουμε περισσότερα.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στο σημερινό μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο του κατά τεκμήριο κορυφαίου φιλέλληληνα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών των τελευταίων δεκαετιών, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Του ανθρώπου δηλαδή που είχε το όραμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, το υπηρέτησε σταθερά σε όλη την διάρκεια του βίου του και στο πρόσωπο του καλού του φίλου ντ' Εστέν βρήκε τον πιο σημαντικό σύμμαχο στην πορεία για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ των 10 κρατών- μελών.

Του ιδρυτή της του σημερινού κυβερνώντος κόμματος που πήρε νύχτα το αεροπλάνο του εκλιπόντος πλέον πρώην Γάλλου προέδρου από το Παρίσι (προφανώς και η Δημοκρατία δεν επιβιβάστηκε μόνη της όπως αναφερόταν ατυχώς στο άψυχο πρωθυπουργικού tweet) και δίχως να ξέρει τι θα έφερνε το ξημέρωμα, έφθανε στην Ελλάδα, βάζοντας τον θεμέλιο λίθο για την μετάβαση από την δικτατορία στην αναγεννημένη ελληνική Δημοκρατία.


Αυτές οι δύο ιστορικές στιγμές για την χώρα, στις οποίες το όνομα του Ζισκάρ ντ'Εστέν είχε άμεση εμπλοκή, έφεραν δίχως αμφιβολίες φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Καραμανλή. Και ήταν από εκείνες της στιγμές που μαζί με κάποιες άλλες κρίσιμες περιστάσεις κατέστησαν την Κεντροδεξιά ως την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας και την διαχώρισαν διαχρονικά από τους λαϊκισμούς και τα μεγάλα λόγια που ήταν της μόδας, ιδιαίτερα εκείνη την εποχή.

Ωστόσο από την ώρα που λόγο στην διαχείριση των social media του πρωθυπουργού έχουν ο πρώην διευθυντής της απολύτως σεβαστής, αλλά αριστερής απόχρωσης Ελευθεροτυπίας, ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού και μια συμπαθέστατη κατά τ' άλλα κοπέλα που όμως το πιο πιθανό είναι να μην έχει περάσει ούτε απ' έξω από την Ρηγίλλης, τότε ναι, είναι λογικό ο Καραμανλής να μην έχει θέση στο ελλιπέστατο «αντίο» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Βλέπετε, ειδικά ο πρώτος, ανήκε στην διάρκεια της νιότης του στους πολιτικούς πυρήνες που είχαν ως βασικό μότο τους το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο Συνδικάτο», οπότε θα μπρούσε κανείς να του αναγνωρίσει ότι παραμένει συνεπής στις ιδέες του.

Εξάλλου, κάθε ανάρτηση στο twitter, έχει συγκεκριμένο αριθμό χαρακτήρων που μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν περιορισμοί.

ΥΓ. Πάλι καλά βέβαια θα πει κανείς, αφού σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ακόμη αγνοείται.