Ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι ήταν πάντα η τήρηση αρχείου. Από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού βρίσκω πως έχω κρατήσει κείμενα εφημερίδων που μου άρεσαν ή μου έκαναν εντύπωση. Η συνήθεια συνεχίστηκε για τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, άλλοτε με ζήλο, άλλοτε με λιγότερη επιμέλεια. Θυμάμαι μια ωραία φράση στην ταινία «Ιλ Ντίβο», που αναφέρεται στον «σιδερένιο» πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι. Ο πρωταγωνιστής περπατά ανάμεσα στα γεμάτα φακέλους ράφια του υπογείου του και μονολογεί: «Δεν έχω εχθρούς. Ίσως γιατί έχω καλό αρχείο»…

Σκαλίζοντας λοιπόν το παρελθόν, ανακάλυψα ένα κείμενό μου από το 1995. Ακριβώς 23 χρόνια πριν και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου στην αρχή της χρονιάς επισκέφθηκε τη Συρία και την Ιορδανία. Ζούσαν τότε ο Χαφέζ Αλ Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου, και ο βασιλιάς Χουσεΐν, πατέρας του σημερινού βασιλιά Αμπντάλα. Ακολούθησα στο ταξίδι ως δημοσιογράφος και θυμάμαι τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίον βρισκόμασταν στο έδαφος της Συρίας, αφού η δημοκρατία ήταν και παραμένει άγνωστη στη χώρα αυτή. Δεν θα ξεχάσω επίσης τους σποραδικούς πυροβολισμούς στον κήπο του ανακτόρου της Ιορδανίας στη βραδινή επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου, για τους οποίους ποτέ δεν μάθαμε κάτι περισσότερο.

Αντιγράφω από το ημερολόγιό μου:

«ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1995. Ήταν ο μήνας των ευχολογίων για καλυτέρευση των σχέσεων με την Αλβανία και την Τουρκία. Επιτροπές φιλίας επισκέπτονται Ελλάδα και Αλβανία, ενώ ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δεχόμενος τον νέο μας πρέσβη στην Άγκυρα Δημ. Νεζερίτη, ζητά την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε μικρά θέματα κατ' αρχάς και εν συνεχεία στα μεγάλα. Την ίδια μέρα όμως ο υπουργός Προεδρίας Γιλντιρίμ Ακτουνά, σε συνέδριο "Δυτικοθρακιωτών" στην Κωνσταντινούπολη, προκαλεί την Ελλάδα με δηλώσεις του για δήθεν "Τούρκους" στη Θράκη. Στις 8 του μηνός επισκέπτεται την Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μεταφέροντας στον Ανδρέα Παπανδρέου επιστολή Κλίντον για τις εξελίξεις στη Βαλκανική…  

ΜΑΪΟΣ 1995. Ο πέμπτος μήνας μπαίνει με νέες προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Ακτουνά, ο οποίος πλέον περιοδεύει στη Θράκη. Ο Μεσούτ Γιλμάζ, πρώην πρωθυπουργός της γείτονος, σε δηλώσεις του απειλεί πως, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις πολιτιστικές πιέσεις στους "Τούρκους της Θράκης", τότε η Αγια-Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Στις 25 Μαΐου ο πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ, ευρισκόμενος στη Ρώμη για επίσημη επίσκεψη, επανέλαβε πως η άρση του εμπάργκο παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου της χώρας του με την Ελλάδα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, και αποδέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί τα Τίρανα»…

Περιληπτικά να αναφέρω ότι στις ίδιες ημερομηνίες τα εσωκομματικά του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ έπαιρναν φωτιά.

Ο Πάγκαλος μιλούσε για «δωροληψία» του αρχηγού για την περίφημη ροζ βίλα της Εκάλης.

Ο Ανδρέας, αφού σπίλωσε τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ με την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, πήρε πίσω τη δίωξη για να μη φτάσει η υπόθεση στον φυσικό δικαστή και να αιωρείται έτσι εσαεί η κατηγορία. Το πολιτικό σκηνικό έπαιρνε φωτιά, την ώρα που, όπως και σήμερα, η Τουρκία απειλούσε, η Αλβανία προκαλούσε και τα Σκόπια παρέμεναν αδιάλλακτα. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και ολίγα μάς διδάσκει…