Φαίνεται ότι ο… πρώτος διοικητής νοσοκομείου του ΕΣΥ, ο οποίος έχει θέσει προσημείωση προκειμένου να αναχωρήσει από το σύστημα, είναι ο εκείνος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου “Αττικόν”, Κωνσταντίνος Δραγώνας!

Κι αυτό όχι επειδή άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα να δώσει “εξηγήσεις” για την εξάντληση του κωδικού του προϋπολογισμού του ιδρύματος για φάρμακα για το 2019, αλλά ακριβώς επειδή δείχνει ότι αγνοεί βασικές αρχές λειτουργίας του ΕΣΥ και της οικονομίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας…

Εξέδωσε, λοιπόν, μία ανακοίνωση ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, με την οποία κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι… άργησε να του εγκρίνει την έκτακτη πίστωση, την οποία είχε αιτηθεί, άργησε, δηλαδή, να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος για το 2019, προκειμένου το “Αττικόν” να βρεθεί σε θέση να συνεχίσει να προμηθεύεται φάρμακα.

Ορθολογικόν; Απολύτως! Είναι η πραγματικότητα; Σε καμία περίπτωση! Τι συνέβη, λοιπόν;

Γνωρίζει πολύ καλά ο διοικητής του “Αττικού” ότι, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το ίδρυμα έλαβε επιπλέον 4 εκατ. ευρώ για τον περασμένο Αύγουστο. Με εντολή του Βασίλη Κικίλια.

Ο Κωνσταντίνος Δραγώνας φαίνεται ότι ανέμενε μία νέα εντολή του Βασίλη Κικίλια, προκειμένου το ίδρυμα να λάβει άλλα 4 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο… Αυτό και μόνον αυτό δείχνει ότι άσχετοι διοικούν ακόμη τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, σε πλείστες όσες περιπτώσεις!

Κι αυτό, γιατί, για να λάβει το “Αττικόν” άλλα 4 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο, απαραίτητη εκ του νόμου προϋπόθεση ήταν να εκδώσει σχετική απόφαση όχι ο υπουργός Υγείας, αλλά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), καθώς είχαμε αυτή τη φορά αύξηση των ορίων δαπανών για τα ιδρύματα – και για το “Αττικόν” – αύξηση η οποία είναι υψηλότερη από τα επιτρεπτά επίπεδα, καθώς ανεβάζει προς τα επάνω τα όρια του clawback.

Με απλά λόγια, ο διοικητής του “Αττικού” ήθελε απλώς να κάνει ταχύτατα τη δουλειά του: Να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, να τους εξασφαλίσει τα αναγκαία για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους φάρμακα. Μόνον που για να καταστεί δυνατόν αυτό, ένας τρόπος υπήρχε και υπάρχει: Ο νόμιμος.
Για να δούμε τι θα έχει να αναφέρει πλέον ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, τώρα που το υπουργείο Υγείας διέταξε τους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας να καταθέτουν αρμοδίως εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδρυμάτων τους.