Τώρα είναι η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες «προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς», καθημερινά είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, οι οποίες «σημαίνουν συναγερμό από τους ειδικούς»…

Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Ανησυχία στους ειδικούς επιδημιολόγους και τους αρμοδίους παθολόγους λοιμώξεων στη χώρα μας προκαλούν μόνον οι εικόνες και η κοινωνική πραγματικότητα της μεγάλης χαλάρωσης στην αυστηρή τήρηση των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης, τη χρήση μάσκας και το συχνό όσο και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας.

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν οι εικόνες του συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και beach bar, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά μας.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται ακόμη τα ενεργά κρούσματα της νόσου COVID – 19, τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις, τις οποίες παρείχε την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επανεκκίνηση της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την κατάσταση της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας.

Θα έλεγε κανείς ότι περισσότερη ανησυχία προκαλούν ορισμένα δημοσιεύματα περί… ανησυχίας εκ μέρους των ειδικών παρά η πραγματική εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα.

Πράγματι, ακόμη και ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε με νόημα την περασμένη Τρίτη ότι σκοπός της επανεκκίνησης της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας είναι η διατήρηση της «δημιουργικής εγρήγορσης» των πολιτών, καθώς και η αποδόμηση των λογής – λογής fake news για την πανδημία, τα οποία «προκαλούν ένα επικίνδυνο κίνημα αντίδρασης, σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία της κατάστασης».

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ποιος θα ήθελε ειδικούς επιδημιολόγους και παθολόγους λοιμώξεων, οι οποίοι να μην ανησυχούν για την χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον νέο κοροναϊό; Να μην ανησυχούν για τους επικίνδυνους συνωστισμούς, οι οποίοι παρατηρούνται, και να μην προειδοποιούν ότι λείπει μία απλή «σπίθα» για να ξεσπάσει νέα έξαρση της εξάπλωσης της νόσου COVID – 19 στη χώρα μας;

Να θυμηθούμε πάλι τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επεσήμανε επίσης με νόημα την περασμένη Τρίτη ότι «κατάσταση συναγερμού θα έχουμε μόνον εάν δείτε εκ νέου μαζί μου στην ενημέρωση τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα»…