Για όσους έζησαν με ένταση και καθημερινή εμπλοκή, ζωηρό ενδιαφέρον και υψηλό αίσθημα ευθύνης την πανδημία του νέου κοροναϊού, συνεπώς την εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας, δεν φαίνεται ως πολύ περίεργη ούτε καν ως αναπάντεχη η σημερινή ειλικρινής και εύστοχη δήλωση του αγαπητού σε όλους μας καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, προέδρου επίσης της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ).

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μεταξύ άλλων λόγο για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας:

“Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά - σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε”.

Είναι προφανές ότι η πρώτη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί παρά να έχει σχέση με τον εμβολιασμό και την απαραίτητη υποστήριξη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την αποφυγή εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων, παγκοσμίως. Ενώ, λοιπόν, όλα τα επιστημονικά και τα πραγματολογικά δεδομένα είναι υπέρ του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊου, ενώ όλα είναι υπέρ των αναμνηστικών δόσεων, εν τούτοις μόλις το 15% των συνανθρώπων μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, έχουν ήδη λάβει τις αναμνηστικές δόσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα…

Μία δεύτερη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας υπήρξε στο θέμα της πρόσβασης στην θεραπεία από τη λοίμωξη COVID – 19. Η προσπάθεια κατεβλήθη, ασφαλώς, αλλά εκείνο το οποίο απαιτείται είναι η ευρεία επέκταση της χρήσης, της χορήγησης της θεραπείας κατά της λοίμωξης COVID – 19, εγκαίρως για όλους τους ασθενείς που τη χρειάζονται και από τις πολύ πρώτες ημέρες της νόσησης.

Βεβαίως, η θεραπεία οφείλει να καταστεί διαθέσιμη επίσης για τους πληθυσμούς εκείνους, οι οποίοι διαβιούν στην άλλη πλευρά του κόσμου μας, τη σκοτεινή, δηλαδή στις φτωχές χώρες της Ασίας και, ασφαλώς, στη μαρτυρική Αφρική.

Είμαστε πλέον πιο ενήμεροι και γνωρίζουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID – 19. Μάλιστα. Σε επιστημονικό επίπεδο αυτή η διαπίστωση δεν χωρά αντίρρηση, αλλά στο επίπεδο της ζέουσας κοινωνίας, στο επίπεδο των πολιτών του κόσμου είμαστε, άραγε, πιο ενήμεροι, είμαστε πιο έτοιμοι για τη συνύπαρξή μας με τον νέο κοροναϊό; Είναι επαρκής η γνώση των κοινωνιών του πλανήτη μας για τα θέματα της Υγείας ή έχει κερδηθεί αυτή η μάχη από τους συνωμοσιολόγους και τα τρομακτικά fake news, τα οποία μας κατέκλυσαν κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του νέου κοροναϊού και ετοιμάζονται πλέον να κεφαλαιοποιήσουν – ακόμη και πολιτικά – αυτή την διαφαινόμενη νίκη τους επί του ορθολογισμού, του επιχειρήματος, του οργανωμένου διαλόγου και, φυσικά, της επιστήμης;

Χάνεται η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, παρατήρησε με ιδιαίτερη έμφαση, οδύνη και ιδιαίτερο νόημα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο “πόλεμος” για την επανεγκατάσταση της αξιοπιστίας και της ουσιαστικής απήχησης της επιστήμης και του ορθολογισμού στις “σύγχρονες” κοινωνίες μας πρέπει να κερδηθεί από την αρχή, και μάλιστα λίαν συντόμως.