Ο θάνατος του καταξιωμένου μας πανεπιστημιακού καθηγητή, Ηλία Νικολακόπουλου, πάντα προσηνή, πάντα χαμογελαστού και πάντα με ιδιαίτερη διάθεση να μας εξηγήσει τα «μυστικά» της ψήφου και των εκλογών, δεν μπορεί παρά να μας αιφνιδιάζει και να μας σοκάρει ισχυρά.

Κατά το τέταρτο έτος των σπουδών μας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιπόν, ο διακεκριμένος εκλογικός αναλυτής, Ηλίας Νικολακόπουλος, μας διαβεβαίωνε, μεταξύ άλλων, τότε, το 1993, ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο προπαγανδιστικό από τον ισχυρισμό ότι η λεγόμενη απλή αναλογική είναι άδολη, είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, καταγράφει πιστά τις κομματικές δυνάμεις...

Μας εξηγούσε με αξιοσημείωτη διορατικότητα και επιστημονική εντιμότητα, τότε, ο Ηλίας Νικολακόπουλος ότι η απλή αναλογική μπορεί να μη θεσμοθετείται για λόγους… άδολους, αλλά με μικροκομματική σκοπιμότητα, παραδείγματος χάριν για να δυσκολέψει το πρώτο κόμμα ή τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό να κάνει κυβέρνηση ή δημοτική διοίκηση. Μπορεί επίσης η απλή αναλογική να θεσμοθετείται προκειμένου να διευκολύνει διασπάσεις στο στρατόπεδο του αντιπάλου, καθώς και για να μετατρέψει χαμένους των εκλογών σε κρίσιμους παράγοντες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, κατά την μετεκλογική περίοδο. Επίσης, μας εξηγούσε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ότι η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε στρατηγικές προγραμματικές συμμαχίες, τουλάχιστον προεκλογικά, καθώς όλοι, τότε, επιδιώκουν την εκλογική τους καταγραφή.

Όσον αφορά το δίκαιον της απλής αναλογικής, ο Ηλίας Νικολακόπουλος μας εξηγούσε ότι κάθε εκλογικό σύστημα είναι δίκαιο, ακόμη και το πλειοψηφικό, εφόσον έχει θεσμοθετηθεί εγκαίρως και μετά από όλον τον σχετικό διάλογο και εφόσον όλοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία επί ίσιοις όροις όσον αφορά στο περιεχόμενο του εκλογικού συστήματος.

Τέλος, αμφισβητείται ακόμη και η πιστή καταγραφή των κομματικών δυνάμων, μας έλεγε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθώς η λεγόμενη απλή αναλογική πριμοδοτεί και ενισχύει τάσεις διάσπασης των μεγαλύτερων και των μικρότερων κομμάτων, προεκλογικά, προκειμένου κομματικές δυνάμεις να επιτύχουν την αυτόνομη κομματική καταγραφή τους, αποκλειστικά και μόνον ελέω εκλογικού συστήματος

Τέλος, δεν δύναμαι να λησμονήσω ποτέ ότι ήταν ο ίδιος ο Ηλίας Νικολακόπουλος εκείνος ο οποίος μάς έλεγε πάντα με ιδιαίτερη έμφαση το εξής:

«Τις κυβερνήσεις δεν τις κάνουν τα εκλογικά συστήματα, τις κυβερνήσεις τις κάνουν οι ψήφοι»…

Καλό ταξίδι, δάσκαλε! Σε ευχαριστούμε πολύ!