Kάθε κοινωνία, κάθε συλλογικός οργανισµός επηρεάζεται από οτιδήποτε γίνεται στην περιοχή όπου κατοικεί και δραστηριοποιείται. Τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο από τους πολλούς, ενώ τα πάντα µπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής και της θέασης των πραγµάτων του συνόλου. Η υπόθεση των προσφύγων και των µεταναστών, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, άλλοι για να ξεφύγουν από τις δυστυχίες του πολέµου και άλλοι για να διεκπεραιωθούν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους, µας αφορά όλους, διότι µας επηρεάζει όλους. Είναι αδύνατον για έναν άνθρωπο µε στοιχειώδη ευαισθησία να µένει αδιάφορος όταν βλέπει να υποφέρουν άτοµα που έχουν ανάγκη, και η κατάστασή τους, όταν φτάνουν στην Ελλάδα, να επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.

Οι καταγγελίες και τα πορίσµατα των εµπειρογνωµόνων για τις άθλιες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισµούς της Ελλάδας µπορεί να οδηγήσουν ακόµα και στη διακοπή των οποιωνδήποτε χρηµατοδοτήσεων λαµβάνουµε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η κατάσταση να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω. Το δυσάρεστο είναι ότι ενώ έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και µετανάστες αλλά και διαπιστώνουν οι ξένοι αξιωµατούχοι που έρχονται για να κάνουν αυτοψίες είναι σαν να µην έχει δοθεί ούτε σεντ! Η κυβέρνηση έχει φτιάξει φαβέλες και έχει προκαλέσει χάος! Κάτι δεν πάει καθόλου καλά µε την υπόθεση της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων.

Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ τολµούσε να ξεστοµίζει σαν προεκλογικά πυροτεχνήµατα πρωτάκουστες ύβρεις κατά της χώρας και της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας περί «στρατοπέδων συγκέντρωσης», όπου δεινοπαθούσαν -υποτίθεται- οι πρόσφυγες και µόνον ο ΣΥΡΙΖΑ θα µπορούσε να έχει διαχειριστεί τέτοιο πακτωλό χρηµάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν διοχετευθεί σε γνωστές και άγνωστες ΜΚΟ, και να παρουσιάζει τέτοια οικτρά αποτελέσµατα.

Πρόσφατα και ορθά, 30 βουλευτές της Ν.∆. ανέλαβαν την πρωτοβουλία να υποβάλουν ερώτηση για το θέµα του Προσφυγικού. Σε αυτήν την ερώτηση επισηµαίνεται, µεταξύ άλλων, εάν: «Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέµησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόµενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Και εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας; Για ποιον λόγο µέχρι σήµερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός µηχανισµός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρηµάτων που λαµβάνουν οι ΜΚΟ από την Ευρωπαϊκή Ενωση;»

Πρόσφατα, η παρέµβαση του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το hot spot της Σάµου συνοψίζει καίρια τις ευθύνες της κυβέρνησης για την οικτρή διαχείριση του Προσφυγικού: «Από την πλευρά της κυβέρνησης, συνυπάρχει η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αδιαφάνεια και ο κυνισµός. Ιδεοληψία, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Ανικανότητα διαχειριστική, γιατί υπάρχουν οι συνθήκες που είδα. Αδιαφάνεια, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα κονδύλια και να επικρατούν αυτές οι συνθήκες… Κυνισµός, γιατί όλοι αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι ανθρωπιστές, ας έρθουν εδώ να δουν τις πραγµατικές συνθήκες».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει την υποχρέωση να δώσει άµεσα εξηγήσεις και να διαµορφώσει, επιτέλους, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και µετανάστες, όσο καιρό χρειαστεί να µείνουν στην Ελλάδα. Τέλος, να δώσει άµεσα στη δηµοσιότητα όλα τα στοιχεία της διαχείρισης των εν λόγω κονδυλίων µέχρι σήµερα. Αυτό είναι το δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη.