Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις εθνικές υποθέσεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ. είναι γνωστή. Η ελαφρά αντιμετώπιση φέρει βαρύτατες συνέπειες, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί αντικίνητρο για τους πρωταγωνιστές της κυβερνητικής σύμπραξης. Οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος, το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κινούνται με πρωτοφανή ερασιτεχνισμό ακριβώς εκεί που χρειάζεται σοβαρότητα, μεθοδικότητα, επαγγελματισμός και επίγνωση του ιστορικού ρόλου των πολιτικών ταγών.

Ο απερχόμενος ή αποπεμφθείς (μια και είναι δύσκολο να είναι κάποιος απολύτως σίγουρος με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και το παρασκήνιό τους) κ. Κοτζιάς εξήγγειλε αποχωρώντας από το υπουργείο του μερική επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η αρχή θα γίνει από το Ιόνιο. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι μερική άσκηση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια περνάει σε φίλους και αντιπάλους την εικόνα ότι δεν κάνουμε το ίδιο και στο Αιγαίο είτε επειδή φοβόμαστε κάποιον, δηλαδή την τουρκική αντίδραση, είτε επειδή δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι, από απόψεως διεθνούς δικαίου, αν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Πρόκειται για ένα ασυγχώρητο λάθος της εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο μάλιστα ο κύριος Κοτζιάς επιδοκιμάζει τον εαυτό του. Εκείνος, ως απερχόμενος, έχει κάθε δικαίωμα να λέει ακόμα και ασυναρτησίες. Ομως, ο κ. Τσίπρας πώς αντέδρασε επ’ αυτού; Επιδοκίμασε διά της σιωπής του. Ακόμα ένα ασυγχώρητο σφάλμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα ατοπήματα τα οποία έχει διαπράξει ο πρωθυπουργός έχουν τύχει κριτικής και σχολιασμού τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, μία σημαντικότατη απρέπεια, την οποία διέπραξε, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ηταν η απόπειρα να κάνει χιούμορ με την ανάληψη από εκείνον των καθηκόντων του υπουργού Εξωτερικών.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε γελώντας «το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο». Ο κύριος Τσίπρας με αυτόν τον τρόπο προσέβαλε τον πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή το αξίωμα του υπουργού.

Ετσι, ο κύριος Τσίπρας κατάφερε να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που ειρωνεύεται το ίδιο το υπούργημα! Και αυτό συγκαταλέγεται σε μία ακόμη από τις πολλές αξιοθρήνητες πρωτιές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.