Δύσκολη χρονιά για Έλληνες μεγιστάνες του Λονδίνου
Οι Ελληνες µεγιστάνες του Λονδίνου πέρασαν µια κακή χρονιά. Η εφετινή έκδοση της Rich List των «Sunday Times» µε τους πλουσιότερους της Βρετανίας εντόπισε έξι ελληνικής καταγωγής δισεκατοµµυριούχους και άλλους τόσους πολυεκατοµµυριούχους. Οµως, σε µια χρονιά που οι 1.000 πλουσιότεροι της Βρετανίας έγιναν κατά 55 δισεκατοµµύρια πλουσιότεροι, οι Ελληνες της λίστας είδαν τη συνολική τους περιουσία να συρρικνώνεται κατά 768 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό, µάλιστα, ότι ανάµεσα στους 25 µεγαλύτερους χαµένους της χρονιάς οι «Times» του Λονδίνου συµπεριέλαβαν τρία ελληνικά ονόµατα. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχασε εκατοντάδες εκατοµµύρια, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και οι υψηλές τιµές των καυσίµων εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για την EasyJet και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αεροπορικές. Στην περίπτωση του Τέλη Μυστακίδη, τα σκάνδαλα του γίγαντα των εµπορευµάτων Glencore τού κόστισαν όχι µόνο την καρέκλα του Νο 2 στην εταιρεία, αλλά και ένα σηµαντικό µέρος της περιουσίας του. Οσο για τον Αντονι Γκριν και την υπόλοιπη οικογένεια Ζοχώνη, είδαν την περιουσία τους να µειώνεται δραστικά, καθώς η αυτοκρατορία ειδών καθηµερινής χρήσης που ελέγχουν αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα στη Νιγηρία, µια από τις βασικές αγορές της.
Ο πλουσιότερος από τους Ελληνες της λίστας, ο Αλκης ∆αυίδ, µπορεί να είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 460 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, όµως φαίνεται ότι έχει πολλές σκοτούρες στο κεφάλι του. Ο δισεκατοµµυριούχος κληρονόµος της οικογένειας Λεβέντη (της Coca-Cola HBC) απασχόλησε τον διεθνή Τύπο αυτόν τον µήνα όταν δικαστήριο τον διέταξε να πληρώσει 11 εκατ. δολάρια σε πρώην υπάλληλό του η οποία τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση. Οµως, τα µπλεξίµατά του µε τη ∆ικαιοσύνη συνεχίστηκαν και αυτή την εβδοµάδα, µε τη σύλληψή του στον Αγιο Χριστόφορο της Καραϊβικής. Από τα όσα έγιναν γνωστά, φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά µε την προσπάθεια του εκκεντρικού δισεκατοµµυριούχου να επεκτείνει τις κατά τα άλλα νόµιµες επιχειρηµατικές του δραστηριότητες στον χώρο της κάνναβης σε αυτόν τον εξωτικό παράδεισο της Καραϊβικής. Οταν οι συνοµιλίες του µε την τοπική κυβέρνηση κατέρρευσαν, ο ∆αυίδ συνελήφθη µε την κατηγορία ότι µετέφερε κάνναβη αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων µε το ιδιωτικό του τζετ. ∆εύτερος ανάµεσα στους πλουσιότερους Ελληνες του Λονδίνου και 62ος στη Rich List, ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχασε τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ σύµφωνα µε τους «Sunday Times». Η αιτία δεν είναι άλλη από την πτώση της µετοχής της EasyJet, της χαµηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας που έστησε ο Ελληνοκύπριος επιχειρηµατίας µε ένα δάνειο από τον εφοπλιστή πατέρα του. Η EasyJet, όπως και όλες οι άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, πληρώνουν ακριβά την αβεβαιότητα του Brexit, η οποία οδηγεί τους Βρετανούς να βάλουν στον «πάγο» τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Στην περίπτωση του Τέλη Μυστακίδη, η Rich List των «Sunday Times» έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που ήταν γνωστός ως ο «βασιλιάς του χαλκού» πέρασε µια δύσκολη χρονιά. Ο 57χρονος Θεσσαλονικιός ήταν το Νο 2 της Glencore, ώσπου µια σειρά από σκάνδαλα και µπλεξίµατα µε τη ∆ικαιοσύνη οδήγησαν στην αποχώρησή του από την εταιρεία. Οσοι γνωρίζουν, λένε ότι ο Μυστακίδης κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του αποδιοποµπαίου τράγου. Πάντως, η πτώση της µετοχής της Glencore τού κόστισε ακριβά, αφού τον τελευταίο χρόνο η περιουσία του αποµειώθηκε κατά 0,5 δισ. ευρώ.
∆ύσκολη χρονιά είχε και η εταιρεία ενός άλλου ελληνικής καταγωγής µάνατζερ. Η Rokos Capital Management είδε τα κέρδη της να βυθίζονται κατά 85% το διάστηµα 2017- 2018, όµως η προσωπική περιουσία του «σούπερ σταρ» των hedge funds Κρις Ρόκος παρέµεινε σταθερή, στα 892 εκατ. ευρώ. Ο ελληνικής καταγωγής Ρόκος υπήρξε εκ των συνιδρυτών της γνωστής εταιρείας hedge funds Brevan Howard, πριν αποχωρήσει για να στήσει το δικό του µαγαζί. Παρότι είναι πολύ γνωστός στους κύκλους του fi nance, o 48χρονος χρηµατιστής προσπαθεί να κρατά χαµηλούς τόνους. Οµως, το όνοµά του απασχολεί κατά καιρούς τα βρετανικά media, κυρίως µε αφορµή τις εργασίες στην πολυτελή κατοικία του, αφού το σχέδιό του να µετατρέψει το διπλανό σπίτι σε προσωπικό γυµναστήριο και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητά του προκάλεσε τις αντιδράσεις της γειτονιάς.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ανάµεσα στους µεγάλους χαµένους της χρονιάς συγκαταλέγεται ο Αντονι Γκριν και η υπόλοιπη οικογένεια Ζοχώνη, η περιουσία των οποίων συρρικνώθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ. Αυτή η µεγάλη πτώση συνδέεται κυρίως µε τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η αυτοκρατορία των σαπουνιών και των ειδών καθηµερινής χρήσης PZ Cussons στις αναδυόµενες αγορές. Ο 68χρονος Γκριν, ανιψιός του σερ Τζον Ζοχόνις (που µε τη σειρά του ήταν εγγονός του ιδρυτή της PZ Cussons, Γιώργου Ζοχώνη), υπήρξε έως πρότινος πρόεδρος της εταιρείας.
Ο 429ος της Rich List, ο Ελληνοκύπριος Τεό Παφίτης, είναι ιδιαίτερα γνωστός στο βρετανικό κοινό λόγω της εµφάνισής του ως κριτή στο επιχειρηµατικό ριάλιτι του BBC «Dragon’s Den». Ο 59χρονος επιχειρηµατίας υπήρξε ένας πολύ κακός µαθητής, αλλά στον επιχειρηµατικό στίβο έχει το άγγιγµα του Μίδα. ∆ουλειά του είναι να εξαγοράζει χρεοκοπηµένα brands του λιανεµπορίου και να τα «ανασταίνει», ώστε να τα πουλήσει µε κέρδος. Το κατάφερε ήδη µε την εταιρεία εσωρούχων La Senza και τώρα επιχειρεί να κάνει το ίδιο µε τις Robert Dyas και Boux Avenue. Στην 657η θέση της λίστας µε τους πλουσιότερους της Βρετανίας βρίσκεται ακόµα ένας Ελληνας που ξεχωρίζει στο City του Λονδίνου. Ο λόγος για τον Τρύφωνα Νάτση, ο οποίος υπήρξε στην ιδρυτική οµάδα της Brevan Howard, µαζί µε τον Κρις Ρόκος. Γεννηµένος στην Ελλάδα, ο 59χρονος Νάτσης είναι ένας ταλαντούχος σκακιστής, που κάποτε έπαιξε απέναντι στον πρώην παγκόσµιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ. Παρότι η Brevan Howard πέρασε µια δύσκολη χρονιά, η προσωπική περιουσία του παρέµεινε σταθερή, στα 213 εκατ. ευρώ.
Αµετάβλητη, στα 161 εκατ. ευρώ, παρέµεινε και η περιουσία του Στέλιου Στεφάνου, ο οποίος βρίσκεται στην 851η θέση, ανάµεσα στους πλουσιότερους της Βρετανίας. Ο 66χρονος Στεφάνου γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Ελληνοκύπριους γονείς και έγινε πλούσιος όταν πούλησε την εταιρεία του, την Accord, αντί 180 εκατ. στερλινών.
ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Η σύζυγος του πρίγκιπα Παύλου, Μαρί-Σαντάλ, είδε την περιουσία της οικογένειάς της να αυξάνεται κατά 230 εκατ. ευρώ. Ο γεννηµένος στη Μασαχουσέτη, αλλά Βρετανός υπήκοος, πατέρας της, Ρόµπερτ Μίλερ, υπήρξε συνιδρυτής της Duty Free Shoppers (DFS), που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και λειτουργεί καταστήµατα πολυτελών ειδών σε αεροδρόµια. Ο γαλλικός κολοσσός του luxury LVMH απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας, όµως ο 85χρονος σήµερα Μίλερ εξακολουθεί να διατηρεί ποσοστό 38,75%. Η Μαρί-Σαντάλ συµµετέχει στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της DFS, αλλά αναπτύσσει και αυτόνοµη επιχειρηµατική δραστηριότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δηµιουργήσει το δικό της brand παιδικών ρούχων.
Στην 67η θέση ανάµεσα στους πλουσιότερους της Βρετανίας βρίσκεται η οικογένεια Λαζαρή. Ο Λεν (Λεωνίδας) και ο αδελφός του, Νικόλας Λαζαρής, κρατούν τα ηνία της αυτοκρατορίας των ακινήτων που ίδρυσε ο Ελληνοκύπριος πατέρας τους, Κρις, ο οποίος απεβίωσε το 2015. Το σηµαντικότερο από τα ακίνητά τους είναι το Greater London House, στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του κολοσσού του fast fashion Asos. Οµως, η οικογένεια Λαζαρή ελέγχει εµπορικά ακίνητα συνολικής επιφανείας 263.000 τ.µ., κυρίως στο κεντρικό Λονδίνο, όπου η αγορά βρίσκεται σε άνθηση.
Με τα ακίνητα ασχολείται και ο Τζον Χριστοδούλου, ακόµα ένας Ελληνοκύπριος επιχειρηµατίας που µεγαλουργεί στο λονδρέζικο real estate. Ο 53χρονος Χριστοδούλου, ο οποίος βρίσκεται στην 96η θέση της Rich List και είδε την περιουσία του να γιγαντώνεται κατά 115 εκατ. ευρώ πέρυσι, µετανάστευσε στη Βρετανία µετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σήµερα είναι ένας από τους µεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Canary Wharf του Λονδίνου, έχει στην ιδιοκτησία του δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύµατός του, βοηθά µη προνοµιούχα παιδιά.
Στη 210η θέση της βρετανικής Rich List βρίσκεται η οικογένεια Λογοθέτη, που είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά 12 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Ο 44χρονος Γιώργος και ο 39χρονος αδελφός του, Κωνσταντίνος, ανήκουν σε µια ελληνική δυναστεία που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, στα ακίνητα και στις αεροµεταφορές. Ο γεννηµένος στη Βρετανία, αλλά κάτοικος Νέας Υόρκης, Γιώργος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Libra Group, ενός οµίλου που αγόρασε περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ παγκοσµίως στο διάστηµα 2008-2014. Ο Κωνσταντίνος, που διαµένει στο Λονδίνο, ηγείται της επέκτασης του οµίλου στο fi nance, στα ξενοδοχεία, στα ακίνητα και στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.
*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
Ο πλουσιότερος από τους Ελληνες της λίστας, ο Αλκης ∆αυίδ, µπορεί να είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 460 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, όµως φαίνεται ότι έχει πολλές σκοτούρες στο κεφάλι του. Ο δισεκατοµµυριούχος κληρονόµος της οικογένειας Λεβέντη (της Coca-Cola HBC) απασχόλησε τον διεθνή Τύπο αυτόν τον µήνα όταν δικαστήριο τον διέταξε να πληρώσει 11 εκατ. δολάρια σε πρώην υπάλληλό του η οποία τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση. Οµως, τα µπλεξίµατά του µε τη ∆ικαιοσύνη συνεχίστηκαν και αυτή την εβδοµάδα, µε τη σύλληψή του στον Αγιο Χριστόφορο της Καραϊβικής. Από τα όσα έγιναν γνωστά, φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά µε την προσπάθεια του εκκεντρικού δισεκατοµµυριούχου να επεκτείνει τις κατά τα άλλα νόµιµες επιχειρηµατικές του δραστηριότητες στον χώρο της κάνναβης σε αυτόν τον εξωτικό παράδεισο της Καραϊβικής. Οταν οι συνοµιλίες του µε την τοπική κυβέρνηση κατέρρευσαν, ο ∆αυίδ συνελήφθη µε την κατηγορία ότι µετέφερε κάνναβη αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων µε το ιδιωτικό του τζετ. ∆εύτερος ανάµεσα στους πλουσιότερους Ελληνες του Λονδίνου και 62ος στη Rich List, ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχασε τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ σύµφωνα µε τους «Sunday Times». Η αιτία δεν είναι άλλη από την πτώση της µετοχής της EasyJet, της χαµηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας που έστησε ο Ελληνοκύπριος επιχειρηµατίας µε ένα δάνειο από τον εφοπλιστή πατέρα του. Η EasyJet, όπως και όλες οι άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, πληρώνουν ακριβά την αβεβαιότητα του Brexit, η οποία οδηγεί τους Βρετανούς να βάλουν στον «πάγο» τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Στην περίπτωση του Τέλη Μυστακίδη, η Rich List των «Sunday Times» έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που ήταν γνωστός ως ο «βασιλιάς του χαλκού» πέρασε µια δύσκολη χρονιά. Ο 57χρονος Θεσσαλονικιός ήταν το Νο 2 της Glencore, ώσπου µια σειρά από σκάνδαλα και µπλεξίµατα µε τη ∆ικαιοσύνη οδήγησαν στην αποχώρησή του από την εταιρεία. Οσοι γνωρίζουν, λένε ότι ο Μυστακίδης κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του αποδιοποµπαίου τράγου. Πάντως, η πτώση της µετοχής της Glencore τού κόστισε ακριβά, αφού τον τελευταίο χρόνο η περιουσία του αποµειώθηκε κατά 0,5 δισ. ευρώ.
∆ύσκολη χρονιά είχε και η εταιρεία ενός άλλου ελληνικής καταγωγής µάνατζερ. Η Rokos Capital Management είδε τα κέρδη της να βυθίζονται κατά 85% το διάστηµα 2017- 2018, όµως η προσωπική περιουσία του «σούπερ σταρ» των hedge funds Κρις Ρόκος παρέµεινε σταθερή, στα 892 εκατ. ευρώ. Ο ελληνικής καταγωγής Ρόκος υπήρξε εκ των συνιδρυτών της γνωστής εταιρείας hedge funds Brevan Howard, πριν αποχωρήσει για να στήσει το δικό του µαγαζί. Παρότι είναι πολύ γνωστός στους κύκλους του fi nance, o 48χρονος χρηµατιστής προσπαθεί να κρατά χαµηλούς τόνους. Οµως, το όνοµά του απασχολεί κατά καιρούς τα βρετανικά media, κυρίως µε αφορµή τις εργασίες στην πολυτελή κατοικία του, αφού το σχέδιό του να µετατρέψει το διπλανό σπίτι σε προσωπικό γυµναστήριο και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητά του προκάλεσε τις αντιδράσεις της γειτονιάς.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ανάµεσα στους µεγάλους χαµένους της χρονιάς συγκαταλέγεται ο Αντονι Γκριν και η υπόλοιπη οικογένεια Ζοχώνη, η περιουσία των οποίων συρρικνώθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ. Αυτή η µεγάλη πτώση συνδέεται κυρίως µε τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η αυτοκρατορία των σαπουνιών και των ειδών καθηµερινής χρήσης PZ Cussons στις αναδυόµενες αγορές. Ο 68χρονος Γκριν, ανιψιός του σερ Τζον Ζοχόνις (που µε τη σειρά του ήταν εγγονός του ιδρυτή της PZ Cussons, Γιώργου Ζοχώνη), υπήρξε έως πρότινος πρόεδρος της εταιρείας.
Ο 429ος της Rich List, ο Ελληνοκύπριος Τεό Παφίτης, είναι ιδιαίτερα γνωστός στο βρετανικό κοινό λόγω της εµφάνισής του ως κριτή στο επιχειρηµατικό ριάλιτι του BBC «Dragon’s Den». Ο 59χρονος επιχειρηµατίας υπήρξε ένας πολύ κακός µαθητής, αλλά στον επιχειρηµατικό στίβο έχει το άγγιγµα του Μίδα. ∆ουλειά του είναι να εξαγοράζει χρεοκοπηµένα brands του λιανεµπορίου και να τα «ανασταίνει», ώστε να τα πουλήσει µε κέρδος. Το κατάφερε ήδη µε την εταιρεία εσωρούχων La Senza και τώρα επιχειρεί να κάνει το ίδιο µε τις Robert Dyas και Boux Avenue. Στην 657η θέση της λίστας µε τους πλουσιότερους της Βρετανίας βρίσκεται ακόµα ένας Ελληνας που ξεχωρίζει στο City του Λονδίνου. Ο λόγος για τον Τρύφωνα Νάτση, ο οποίος υπήρξε στην ιδρυτική οµάδα της Brevan Howard, µαζί µε τον Κρις Ρόκος. Γεννηµένος στην Ελλάδα, ο 59χρονος Νάτσης είναι ένας ταλαντούχος σκακιστής, που κάποτε έπαιξε απέναντι στον πρώην παγκόσµιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ. Παρότι η Brevan Howard πέρασε µια δύσκολη χρονιά, η προσωπική περιουσία του παρέµεινε σταθερή, στα 213 εκατ. ευρώ.
Αµετάβλητη, στα 161 εκατ. ευρώ, παρέµεινε και η περιουσία του Στέλιου Στεφάνου, ο οποίος βρίσκεται στην 851η θέση, ανάµεσα στους πλουσιότερους της Βρετανίας. Ο 66χρονος Στεφάνου γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Ελληνοκύπριους γονείς και έγινε πλούσιος όταν πούλησε την εταιρεία του, την Accord, αντί 180 εκατ. στερλινών.
ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Η σύζυγος του πρίγκιπα Παύλου, Μαρί-Σαντάλ, είδε την περιουσία της οικογένειάς της να αυξάνεται κατά 230 εκατ. ευρώ. Ο γεννηµένος στη Μασαχουσέτη, αλλά Βρετανός υπήκοος, πατέρας της, Ρόµπερτ Μίλερ, υπήρξε συνιδρυτής της Duty Free Shoppers (DFS), που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και λειτουργεί καταστήµατα πολυτελών ειδών σε αεροδρόµια. Ο γαλλικός κολοσσός του luxury LVMH απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας, όµως ο 85χρονος σήµερα Μίλερ εξακολουθεί να διατηρεί ποσοστό 38,75%. Η Μαρί-Σαντάλ συµµετέχει στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της DFS, αλλά αναπτύσσει και αυτόνοµη επιχειρηµατική δραστηριότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δηµιουργήσει το δικό της brand παιδικών ρούχων.
Στην 67η θέση ανάµεσα στους πλουσιότερους της Βρετανίας βρίσκεται η οικογένεια Λαζαρή. Ο Λεν (Λεωνίδας) και ο αδελφός του, Νικόλας Λαζαρής, κρατούν τα ηνία της αυτοκρατορίας των ακινήτων που ίδρυσε ο Ελληνοκύπριος πατέρας τους, Κρις, ο οποίος απεβίωσε το 2015. Το σηµαντικότερο από τα ακίνητά τους είναι το Greater London House, στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του κολοσσού του fast fashion Asos. Οµως, η οικογένεια Λαζαρή ελέγχει εµπορικά ακίνητα συνολικής επιφανείας 263.000 τ.µ., κυρίως στο κεντρικό Λονδίνο, όπου η αγορά βρίσκεται σε άνθηση.
Με τα ακίνητα ασχολείται και ο Τζον Χριστοδούλου, ακόµα ένας Ελληνοκύπριος επιχειρηµατίας που µεγαλουργεί στο λονδρέζικο real estate. Ο 53χρονος Χριστοδούλου, ο οποίος βρίσκεται στην 96η θέση της Rich List και είδε την περιουσία του να γιγαντώνεται κατά 115 εκατ. ευρώ πέρυσι, µετανάστευσε στη Βρετανία µετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σήµερα είναι ένας από τους µεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Canary Wharf του Λονδίνου, έχει στην ιδιοκτησία του δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύµατός του, βοηθά µη προνοµιούχα παιδιά.
Στη 210η θέση της βρετανικής Rich List βρίσκεται η οικογένεια Λογοθέτη, που είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά 12 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Ο 44χρονος Γιώργος και ο 39χρονος αδελφός του, Κωνσταντίνος, ανήκουν σε µια ελληνική δυναστεία που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, στα ακίνητα και στις αεροµεταφορές. Ο γεννηµένος στη Βρετανία, αλλά κάτοικος Νέας Υόρκης, Γιώργος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Libra Group, ενός οµίλου που αγόρασε περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ παγκοσµίως στο διάστηµα 2008-2014. Ο Κωνσταντίνος, που διαµένει στο Λονδίνο, ηγείται της επέκτασης του οµίλου στο fi nance, στα ξενοδοχεία, στα ακίνητα και στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.
*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019