Νταούλι: Είναι μεμβρανόφωνο μουσικό όργανο της ελληνικής λαϊκής και δημοτικής μουσικής που συναντάται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το μέγεθός του ποικίλλει και για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται δέρματα από κατσίκι ή πρόβατο και παλαιότερα από λύκο ή γαϊδούρι. Ο οργανοπαίκτης (νταουλιέρης), το κρεμάει στον αριστερό του ώμο και το κτυπάει στη δεξιά πλευρά με το νταουλόξυλο και στην αριστερή με πιο λεπτό ξύλο, τη βέργα.

Αυτό το όργανο είχε στο μυαλό ο λογογράφος του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που έγραφε την ομιλία του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Περιφερειακή Προγραμματική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία.

«Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε, δεν θα παίζουνε αυτοί το ζούρνα και εμείς θα χορεύουμε» έλεγε στις 29 Νοεμβρίου 2014 ο Αλέξης Τσίπρα, με την παρομοίωση να του αρέσει πάρα πολύ καθώς λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου, έλεγε από το Ηράκλειο της Κρήτης: «Εμείς θα παίζουμε το ζουρνά κι αυτοι θα χορεύουν. Κι επειδή είμαστε στην Κρήτη, θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές».

Η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα έμελε να αποτελέσει ένα από τα σύμβολα της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο γύρισε μπούμερανγκ.

Ήταν 2 Ιουλίου όταν η εβδομάδα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος όδευε προς το τέλος της και οι αγορές σε όλον τον κόσμο περίμεναν με ψυχραιμία το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και ένα ακόμα αφήγημα της κυβέρνησης κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος.

Το αποτύπωμα του ελληνικού δημοψηφίσματος δεν είχε επηρεάσει τις αγορές και τις πολιτικές ηγεσίες όσο θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε ότι το δημοψήφισμα και ο φόβος μίας ελληνικής εξόδου θα προκαλούσε ένα σοκ στις αγορές που θα περνούσε και στους εταίρους με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποχωρήσουν. Ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμενε ότι από το 2011 ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν διαχειρίσιμος και απόλυτα ελεγχόμενος.

Η ιστορία έδειξε ότι ο Γερμανός πολιτικός είχε δίκιο. Μετά το πρώτο σοκ και την μικρή πτώση, στις αγορές επικράτησε ισχυρή τάση διόρθωσης και στάση αναμονής.

Στις 2 Ιουλίου οι ευρωαγορές επηρεάζονταν περισσότερο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ παρά από το ελληνικό δημοψήφισμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχυόταν οριακά 0,05% στις 386,55 μονάδες και ο Stoxx 50 οριακά υψηλότερα. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε οριακά 0,38%, ο CAC 40 έχανε 0,64%, ο αγγλικός FTSE 100 κέρδιζε 0,26% και ο ελβετικός SMI ανέβαινε 0,64%.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Bloomberg, η ΕΚΤ από τη Δευτέρα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος πήρε πρωτοβουλίες. Σε συνεχείς ανεπίσημες τηλεφωνικές επαφές με βασικούς οίκους της διεθνούς αγοράς ομολόγων και συναλλάγματος ιχνηλατούσε τις προθέσεις τους και τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στις ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος. Τόσο οι συμμετέχοντες στα αγορές συναλλάγματος όσο και αυτοί από τις αγορές σταθερού εισοδήματος ενημέρωναν την κεντρική τράπεζα πως υπήρχε μικρή επίδραση ή μετάδοση.

Η υποχώρηση του ευρώ ήταν οριακή αφού από την ημέρα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, υποχωρούσε από το 1,1236 στο 1,11.

Ο ταύρος έξω από τη Wall Street ήταν μάλλον ήρεμος παρά μανιασμένος. Τα ξημερώματα της 2ας Ιουλίου ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 138,4 μονάδες ή 0,8% στις 17.757,91 μονάδες, ο Nasdaq σημείωνε κέρδη 26,26 μονάδων ή 0,5% στις 5.013,12 μονάδες και ο ευρύτερος S&P τερμάτιζε τις συναλλαγές με κέρδη 14,32 μονάδων ή 0,7% στις 2.077,91 μονάδες, ενώ το ADR της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη κέρδιζε 7,62%.

Πλήρως ανεπηρέαστες έμεναν οι ασιατικές αγορές στο κλείσιμό τους το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουλίου. Ο δείκτης Νikkei στο Τόκιο σημείωνε άνοδο 0,46% στις 20.329,32 μονάδες και ο ευρύτερος Topix ανέβαινε 0,37% στις 1.636,41 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωνε άνοδο 1,09%. Ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα ολοκλήρωΝε τις συναλλαγές με κέρδη της τάξης του 1,14%, ο STI στη Σιγκαπούρη με άνοδο 0,15% και ο Sensex στην Ινδία αυξανόταν κατά 0,7%.

Η στρατηγική της κυβέρνησης επηρέαζε περισσότερο την Ελλάδα και το πώς την έβλεπαν οι αγορές παρά τις ίδιες τις αγορές. «Η επιδεινούμενη κρίση χρέους της Ελλάδας γίνεται "πολύ επικίνδυνη", αλλά δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη ότι εξαπλώνεται σε άλλες χώρες στην ευρωπεριφέρεια», δήλωνε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τζον Κάνλιφ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BBC συμπληρώνοντας με νόημα ότι «Οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν δείχνουν να υπάρχει μετάδοση ή εξάπλωση αυτών των κινδύνων στην περιφέρεια».

Όπως αποδείχθηκε τη μέρα μετά το δημοψήφισμα, όντως βαρέσαμε το νταούλι άλλα οι αγορές δεν χόρεψαν στον ρυθμό που επιβάλαμε.