Ο νέος κοινοβουλευτικός χάρτης, όπως διαµορφώθηκε µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, «παντρεύει» σε µεγάλο βαθµό την εµπειρία και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Πέρα από την επανεκλογή βουλευτών µε µεγάλη διαδροµή και τις επιστροφές παλαιών στελεχών των κοµµάτων στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ίδιον της νέας εθνικής αντιπροσωπίας είναι η εκλογή φρέσκων προσώπων στο βουλευτικό αξίωµα, µε τη γενιά των 30άρηδων να έχει την τιµητική της, καθώς καταλαµβάνει περισσότερο από το 10% των νέων µελών του Κοινοβουλίου.

Κάποιοι από αυτούς εξασφάλισαν την επανεκλογή τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα, άλλοι έχουν πλούσια εµπειρία στην πολιτική από το µετερίζι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο οι περισσότεροι κατήλθαν για πρώτη φορά στην πολιτική κερδίζοντας µε τις νέες ιδέες τους την εµπιστοσύνη του εκλογικού σώµατος. Και παρότι τα τελευταία χρόνια τείνει να επικρατήσει η αντίληψη ότι οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές η νέα γενιά έδωσε βροντερό «παρών», εξοβελίζοντας σε πολλές περιπτώσεις ηχηρά ονόµατα και καταλαµβάνοντας τις πρώτες θέσεις στην προτίµηση των εκλογέων. Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή: Καινοτόµες ιδέες, βαριά βιογραφικά και προ πάντων όρεξη για σκληρή δουλειά.

Αφθαρτοι

Προεξαρχούσης της Νέας ∆ηµοκρατίας και της επιδίωξης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να επιφέρει αέρα πολιτικής ανανέωσης στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος, πλήθος νέων ανθρώπων αποδέχθηκαν την πρόκληση και έκαναν την παρθενική τους εµφάνιση στην κεντρική πολιτική σκηνή, µε ιδιαιτέρως επιτυχηµένα αποτελέσµατα. Αρχής γενοµένης από την πρωτοβουλία του Μητρώου Στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να θέσει στην πρώτη εκλογική γραµµή άφθαρτα πρόσωπα µε όπλο τους την πλούσια εµπειρία στον επαγγελµατικό στίβο, δηµιουργώντας την τάξη της νέας Μεταπολίτευσης.

Στην τρίτη θέση ανάµεσα στους «γαλάζιους» υποψήφιους βουλευτές στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών βρέθηκε το όνοµα της Νίκης Κεραµέως. Αν και µόλις 39 ετών, η καταρτισµένη νοµικός έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας στην κυβέρνηση Αντώνη Σαµαρά, ενώ την 9η Ιουλίου ανέλαβε το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων. Στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τοµέα της Β’ Αθηνών εξελέγη, και µάλιστα στη δεύτερη θέση µεταξύ των «γαλάζιων» υποψηφίων, ο προερχόµενος από την ΟΝΝΕ∆ και πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ στη ∆υτική Αττική εξασφάλισε την εκλογή του ο 35χρονος δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια έδωσε τη µάχη του σταυρού και κέρδισε ο νεότερος σε ηλικία «γαλάζιος» βουλευτής, ο 29χρονος σύµβουλος Επιχειρήσεων Βαγγέλης Λιάκος, γιος του πρώην δηµάρχου Ασπροπύργου.

Το φωτεινότερο παράδειγµα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας έρχεται από την εκλογική περιφέρεια της Α’ Πειραιώς και Νήσων, όπου η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδισε πέντε κοινοβουλευτικές έδρες, µε εκπροσώπους τρεις εξ αυτών να µην υπερβαίνουν τα 40 έτη. Συγκεκριµένα, την επανεκλογή του στην Α’ Πειραιά εξασφάλισε ο 40χρονος Κώστας Κατσαφάδος, ενώ στην ίδια περιφέρεια εξελέγη, στη δεύτερη θέση, µάλιστα, της προτίµησης των Πειραιωτών, ο 34χρονος πρώην ΟΝΝΕ∆ίτης και αντιδήµαρχος Πειραιά, Γιάννης Μελάς. Την εκλογή του εξασφάλισε, επίσης, ο 39χρονος επιχειρηµατίας Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Αέρας ανανέωσης έρχεται επίσης από τα Ιωάννινα, όπου εξελέγη η παιδίατρος Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, µόλις στα 34 χρόνια της. Αντίστοιχα, στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας, µία εκ των τριών «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών εδρών κατέλαβε η µάχιµη 37χρονη δικηγόρος Στέλλα Μπίζιου. Επιπλέον, στην εκλογική περιφέρεια Αχαΐας εκλέχθηκε η 40χρονη πολιτικός µηχανικός Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ στην Α’ Αθηνών αναδείχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά ο δηµοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Με εµπειρία στην Αυτοδιοίκηση ως δηµοτική σύµβουλος στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, η δραστήρια 39χρονη δικηγόρος Αννα Ευθυµίου πέτυχε την εκλογή της στην Α’ Θεσσαλονίκης, αναµετρώµενη µε «µεγαθήρια» της κεντροδεξιάς παράταξης. Οι πολίτες της περιφέρειας των Κυκλάδων θα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο από τον 38χρονο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Φίλιππο Φόρτωµα, ενώ στην ίδια εκλογική περιφέρεια εξελέγη η Μυκονιάτισσα Κατερίνα Μονογυιού. Επιπλέον, την είσοδό του στη Βουλή διεκδίκησε και πέτυχε ο 34χρονος Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος σε σταυρούς βουλευτής Πέλλας, ενώ στις Σέρρες εξελέγη ο 38χρονος διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στην Ηλεία, την τρίτη έδρα του νοµού κατέλαβε ο νεαρός δικηγόρος Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ στην Ημαθία εξελέγη ο επίσης νεαρός δικηγόρος Τάσος Μπαρτζώκας. Στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου ανανέωσε τη θητεία του ο νεότερος βουλευτής στις εκλογές του 2015, ο 37χρονος Γιάννης Κεφαλογιάννης, που ανέλαβε και κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο ως υφυπουργός Υποδομών, ενώ την έδρα του στην Κορινθία διατηρεί ο 39χρονος Χρίστος Δήμας, που τοποθετήθηκε στη συνέχεια υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας.

Αντί των πρωτοκλασάτων 

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου, υπέστη μεγάλη μείωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης, εκλέγοντας 86 βουλευτές, συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 145 έδρες, με αποτέλεσμα πληθώρα πρωτοκλασάτων στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης να μείνουν εκτός Βουλής. Παρ’ όλα αυτά, στους εκλεγμένους βουλευτές της Κουμουνδούρου βρίσκεται πλήθος νέων, ηλικιακά, προσώπων. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πρόκειται για στελέχη που έχουν αξιοποιηθεί στο παρελθόν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αποτελούν δοκιμασμένα κεφάλαια του πολιτικού συστήματος.

Μπορεί να μη ρίχτηκε στη μάχη του σταυρού, ωστόσο η τοποθέτησή της στην εκλόγιμη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει την 34χρονη πρώην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών κατέλαβε ο 34χρονος Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Ομοίως, τη δεύτερη θέση στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών και, κατά συνέπεια, την εκλογή του στη Βουλή εξασφάλισε ο 37χρονος πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αντίθετα, πρώτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία στα 30 της χρόνια αποτελεί τη νεαρότερη κοινοβουλευτικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκλογική μάχη επιδόθηκε ο 38χρονος πρώην υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας, ο οποίος εξελέγη στην Πρέβεζα, ενώ την έδρα της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου εξασφάλισε ο «προεδρικός» Γιάννης Μπουρνούς, στα 39 του χρόνια. Παρότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου δεν κατάφερε να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές η νεαρή τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου πέτυχε την εκλογή της στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ως υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Την επανεκλογή του στην κοινοβουλευτική έδρα της Θεσπρωτίας εξασφάλισε ο 34χρονος Μάριος Κατσής, ενώ στην Κορινθία με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη ο 35χρονος Γιώργος Ψυχογιός. Παράλληλα, την έδρα του στον Νομό Μαγνησίας διατήρησε ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Αν και μόλις 35 ετών, η Νατάσα Γκάρα ανανέωσε τη θητεία της ως βουλευτή του Νομού Εβρου, ενώ την είσοδό της στο Κοινοβούλιο πέτυχε και η 34χρονη Ειρήνη Ελένη Αγαθοπούλου, ως βουλευτής Κιλκίς. Την επανεκλογή του στα κοινοβουλευτικά έδρανα, εκπροσωπώντας τους πολίτες της Φθιώτιδας, εξασφάλισε ο 36χρονος Γιάννης Σαρακιώτης.

Στην πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής εκλέγονται 22 βουλευτές, με τον 39χρονο Απόστολο Πάνα να εκπροσωπεί τη νέα γενιά της Χαριλάου Τρικούπη, ως βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Χαλκιδικής. Στα νέα στελέχη του Κινήματος ανήκει η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία πέτυχε την εκλογή της στα κοινοβουλευτικά έδρανα ύστερα από ένα τετραετές διάλειμμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από 15 βουλευτές, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, με τους δύο εξ αυτών να προέρχονται από τη νέα γενιά του Περισσού. Ο λόγος για την 31χρονη δικηγόρο Μαρία Κομνηνάκα, η οποία εξελέγη στην περιφέρεια Λέσβου, και τον 39χρονο Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος κερδίζει την κοινοβουλευτική έδρα της Ανατολικής Αττικής, κατόπιν παραίτησης της Ελένης Γερασιμίδου, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Το νεοεισερχόμενο στο Κοινοβούλιο ΜέΡΑ25, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, εξέλεξε εννέα βουλευτές, εκ των οποίων οι πέντε είναι γένους θηλυκού και οι τέσσερις από αυτές ανήκουν στη νεαρότερη ηλικιακή κλίμακα. Συγκεκριμένα, στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών εξελέγη η δικηγόρος Αγγελική Αδαμοπούλου, στη Β’ Θεσσαλονίκης τη βουλευτική έδρα καταλαμβάνει η 33χρονη ιστορικός Κωνσταντίνα Αδάμου, ενώ στη Β’ Πειραιώς εξελέγη η 38χρονη στενή συνεργάτις του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών Φωτεινή Μπακαδήμα. Μια από τους νεότερους βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπίας προέρχεται επίσης από το ΜέΡΑ25 και πρόκειται για την 29χρονη κ. Μαρία Αμπατζίδη, η οποία κατέλαβε την έδρα του κόμματος για την Ανατολική Αττική.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/9/2019