Η μαύρη γάτα, η ανοιχτή σκάλα και ο αριθμός 13 μοιάζουν συχνά με... διεθνοποιημένες προκαταλήψεις. Κοντά όμως σε αυτές, κάθε λαός έχει αναπτύξει τις δικές του δεισιδαιμονίες. Στην Τουρκία πολλές από αυτές θα σας φανούν ιδιαίτερα γνώριμες, ενώ άλλες σίγουρα θα σας παραξενέψουν.

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Hurriyet συγκέντρωσε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες προκαταλήψεις που συναντά κανείς σε μια οικογένεια στην Τουρκία, δίνοντας παράλληλα εξηγήσεις για τις... διαστάσεις που τις δίνουν οι πολίτες.

Το κακό μάτι, στην Τουρκία το αποκαλούν «ναζάρ»
Το μάτι, η βασκανία είναι κάτι στο οποίο πιστεύουν πολύ στην Τουρκία. Αλλωστε και εκεί θα συναντήσει κανείς τα χαρακτηριστικά φυλακτά - «ματάκια» που έχουν πάνω τους πολλοί Τούρκοι πολίτες προκειμένου να προφυλαχθούν από την κακή ενέργεια. Στην Τουρκία το «μάτι» αποκαλείται, «ναζάρ» και ενδέχεται να το δείτε ακόμη και τυπωμένο σε μωρουδιακά ρούχα.

Διαβάζοντας περισσότερα για το μάτι, φαίνεται πως η συνήθεια της βασκανίας έχει τις ρίζες της στους λαούς της Μεσοποταμίας, οι οποίοι πίστευαν πως πιο ξανθοί λαοί από την Ευρώπη με γαλανά μάτια είχαν αρνητική επιρροή πάνω τους.

Χτύπα ξύλο... α λα τούρκικα
«Χτύπα ξύλο». Το συνήθειο του να χτυπά κανείς ξύλο προκειμένου να αποτρέψει το κακό είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως στην Ευρώπη. Ετσι και στην Τουρκία, οι Τούρκοι χτυπούν τρεις φορές σε ξύλο, ενώ παράλληλα τρίβουν τον λοβό του αυτιού τους για να αποτρέψουν τα μοχθηρά σχέδια του κακού. «Κακό μάτι να μη σε βρει» είναι η συνηθισμένη φράση που αναφέρουν στη γειτονική χώρα.

Σε ό, τι αφορά την ελληνική λαϊκή παράδοση, λέγεται πως η συνήθεια με το ξύλο έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Οι άνθρωποι τότε συνήθιζαν να χτυπούν τους κορμούς των δέντρων για να εξευμενίσουν τις νύμφες που έμεναν σε αυτούς. Αλλη ερμηνεία, θέλει το χτύπημα να έχει ως στόχο να διώξει τα πλάσματα του δάσους, σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι ήθελαν να εκμυστηρευτούν κάποιο μυστικό.

Το νερό στον ταξιδιώτη και τα... κομμένα νύχια στις προκαταλήψεις της Τουρκίας
Μια συνήθεια από την Τουρκία, που μάλλον δεν έχουμε ακούσει είναι εκείνη του... μπουγέλου. Οι Τούρκοι συνηθίζουν να πετούν νερό όταν κάποιος φεύγει για ταξίδι. Αφού ρίξουν νερό στην είσοδο του σπιτιού και στο κατόπι του λένε: «Είθε να φύγεις και να έρθεις τόσο εύκολα, όσο και το νερό που τρέχει».

Η τουρκική Hurriyet όμως σημειώνει μια ακόμη δεισιδαιμονία που προκαλεί εντύπωση, από την λαϊκή παράδοση της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι αποφεύγουν να κόβουν τα νύχια των ποδιών και των χεριών τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια τέτοια πράξη στο σκοτάδι φέρεται να προκαλεί δυστυχία, θάνατο και να φέρνει φτώχεια στην οικογένεια.

Βουίζει το αυτί σου, κάποιος σε... θάβει πίσω από την πλάτη σου
Μπορεί στην Ελλάδα όταν βουίζει το αυτί μας να λέμε πως θα ακούσουμε κάποιο νέο, όμως στην Τουρκία η δεισιδαιμονία για την περίπτωση αυτή είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Ετσι, όπως αναφέρει η παράδοση, αν βουίζει το δεξί αυτί, τότε κάποιος λέει καλά πράγματα για εσένα. Αντίθετα, αν το βουητό είναι στο αριστερό αυτί, τότε κάποιος μιλά άσχημα πίσω από την πλάτη σου.

Αντίστοιχα, όπως συνηθίζεται να λέγεται και στην Ελλάδα, οι Τούρκοι δείχνουν έντονη προκατάληψη και στην περίπτωση που κάποιος έχει φαγούρα στην παλάμη. Αν η φαγούρα είναι στο αριστερό χέρι, τότε σημαίνει έξοδα και απότομη απώλεια χρημάτων, ενώ στο δεξί πιστεύεται φέρει σύντομα χρήματα.

Τέλος, όπως σε πολλούς πολιτισμούς, έτσι και στην Τουρκία είναι μεγάλη γρουσουζιά να σπάσει καθρέφτης. Την ίδια στιγμή, η πίστη στο κακό μάτι, κάνει τους Τούρκους να εικάζουν πως η επίδραση της κακής του ενέργειας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το σπάσιμο του καθρέφτη. Οι Τούρκοι θεωρούν όπως και εμείς εδώ στην Ελλάδα, πως ο σπασμένος καθρέφτης μπορεί να φέρει ως και 7 χρόνια κακοτυχίας.