Στον δεύτερο γύρο των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, έχοντας παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, κατάφερε να εκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής με το υψηλό ποσοστό του 65,79%, συγκεντρώνοντας τη στήριξη 728.118 πολιτών του Λεκανοπεδίου και αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Ρένα Δούρου. Ο λόγος για τον Γιώργο Πατούλη, που, έπειτα από διαδοχικές επιτυχημένες θητείες 13 ετών συνολικά ως δήμαρχος Αμαρουσίου, αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου τη διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Τα «Π» συνάντησαν στον Εθνικό Κήπο στο κέντρο της Αθήνας τον κ. Πατούλη, ο οποίος μίλησε για τις άμεσες πρωτοβουλίες που θα λάβει ως περιφερειάρχης, ενώ μας μίλησε για τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων και για τη σύζυγό του, Μαρίνα.

Πώς κρίνετε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την κυβερνησιμότητα δήμων και Περιφερειών; Θεωρείτε ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια βελτιώσεων στον «Κλεισθένη»;

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων ήταν άμεση. Μάλιστα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι προτάσεις που κατέθεσα ως πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος συμπεριλήφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους στο νομοσχέδιο. Αν και είναι δύσκολο να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν με τον νόμο για τον «Κλεισθένη» και την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής, οι διατάξεις του ν/σ που κατατέθηκαν από τη νέα κυβέρνηση θεωρώ ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθνική ανάπτυξη και να πάει ο τόπος μπροστά.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θεωρώ ότι σαφώς και υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Η νέα κυβέρνηση αλλά και οι νέες αιρετές διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών της χώρας έχουμε μια μεγάλη πρόκληση και μια τεράστια ευθύνη. Να εργαστούμε συλλογικά και γρήγορα, ώστε να βάλουμε τις ισχυρές βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους, που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα αξιολογείται διαρκώς, θα έχει ως στόχο να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας. Η ευθύνη μας είναι να συνεργαστούμε, επιτέλους, κράτος και Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά, με όρους ισοτιμίας και ειλικρίνειας.

Ποιες θα είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας τον προσεχή Σεπτέμβριο;

Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε βάρος στα μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί επί δεκαετίες και έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Στην κορυφή, λοιπόν, της ατζέντας μας είναι: Το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών για τη ζωή και την περιουσία τους, με την αναμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας.

Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και προστασία της υγείας των πολιτών καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών με τη συνεργασία του ΕΔΔΥΠΠΥ, του ΙΣΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής, με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να σημειώσω ότι όλα αυτά θα τα δρομολογήσουμε μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με τις αιρετές διοικήσεις και των 66 δήμων της Αττικής, για αυτό προωθούμε άμεσα τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής διαβούλευσης, για τη συνδιαμόρφωση κοινής στρατηγικής στα μεγάλα ζητήματα και την προώθηση των αναγκαίων έργων, χωρίς αποκλεισμούς.

Παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεδιαλύνει τις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες που διαπιστώνονται σε μια σειρά ζητημάτων. Η Περιφέρεια Αττικής θεωρείτε ότι έχει ανάλογα προβλήματα αρμοδιοτήτων;

Η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η οποία θα είναι προς όφελος των πολιτών. Τα προηγούμενα χρόνια, με πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει από κοινού η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, είχε διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα θεωρώ ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας, με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.

Κρίνετε ότι, από τη στιγμή που θα αναλάβετε μέχρι τις πρώτες κακοκαιρίες, προλαβαίνετε να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο;

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς, όμως, δεν διαθέτουμε κάποιο μαγικό ραβδί που θα λύσει όλα τα προβλήματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Με πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία ημερίδα στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου. Εκεί καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τους στρατηγικούς στόχους μας, που αφορούν, μεταξύ άλλων: - Τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου Πολιτικής Προστασίας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα αξιοποιεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. - Την εκπόνηση μητροπολιτικών επιχειρησιακών σχεδίων της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων με ενιαίο σχεδιασμό και σαφείς και διακριτούς ρόλους. - Τη διαχείριση των κινδύνων σε τρία στάδια (προ-καταστροφικό, συν-καταστροφικό και μετα-καταστροφικό). - Τη θεσμοθέτηση Περιφερειακής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαχείρισης Κινδύνων. - Πενταετή σχεδιασμό έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα ανάσχεσης κινδύνων.

Σε έναν χρόνο από τώρα ποια είναι τα προβλήματα που προσδοκάτε να έχουν λυθεί και ποια έργα να έχουν δρομολογηθεί;

Δεν μπορούν σε έναν χρόνο να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε βάλει τις βάσεις για να υπάρξει στην Αττική ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιήσουμε ειδικές καμπάνιες και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στους βασικούς στόχους μας είναι στο διάστημα αυτό να έχει ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας και να έχουν δρομολογηθεί έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία και τη θωράκιση της Αττικής. Επίσης, θεωρώ σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της δραστικής αύξησης του ποσοστού απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ. Αξίζει να σημειώσω ότι στις 31/12/2018 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 25,2%.

Τι θυμάστε από τα καλοκαίρια σας κατά τα παιδικά σας χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια θα ήταν ευχή να μην τα περάσει κανένας. Ξέρετε, βρεθήκαμε με τον αδελφό μου εσώκλειστοι σε μια σχολή, από 3 έως 7,5 χρόνων. Κατόπιν βρεθήκαμε κοντά στη μητέρα μας και εργαστήκαμε μαζί της στο μαγαζί που διατηρούσε για να μας αναθρέψει. Αν δεν δουλεύαμε, δεν θα ζούσαμε. Περάσαμε δυσκολίες πολλές, αλλά ήμασταν ενωμένοι. Εγώ, ο αδελφός μου και η μητέρα μου ζούσαμε σε ένα σπίτι 25 τετραγωνικών. Είχαμε, όμως, μια ηρωίδα μάνα, την κ. Πόπη, η οποία έδωσε τα πάντα και καταφέραμε να σπουδάσουμε.

Πιστεύετε στον Θεό; Εχετε ζήσει αυτό που λέμε θαύμα;

Ναι, πιστεύω και χαίρομαι γιατί στη ζωή μου έχω συναντήσει σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπηρετούν το έργο του Κυρίου και να βοηθούν τον συνάνθρωπο. Σε αυτό το έργο προσπαθώ καθημερινά να συμβάλω και εγώ με όλες τις δυνάμεις μου. Τα θαύματα είναι καθημερινά και επιτυγχάνονται χάρη στη δική μας προσπάθεια και δουλειά. Η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών και η εξασφάλιση τροφής και στέγης στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η Ελλάδα αποτέλεσαν μικρά θαύματα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας θαλάσσιο σπορ;

Το κολύμπι. Αυτό, όμως, που απολαμβάνω περισσότερο από καθετί άλλο είναι ο δημιουργικός χρόνος που έχω την περίοδο των διακοπών με το γιο μου. Ο Αλέξανδρος και οι φίλοι του πραγματικά με βοηθούν σημαντικά να κατανοήσω τον τρόπο που σκέφτονται τα νέα παιδιά.

Ως γιατρός, ποιο ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε;

Ως γιατρός έχω ζήσει πολλά περιστατικά, κυρίως την περίοδο που εργαζόμουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο ως ειδικευόμενος ιατρός. Θα θυμάμαι για πάντα την αγωνία που είχαμε κατά την πρώτη διπλή μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Η ανακούφιση και η ικανοποίησή μας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς ήταν μια καινοτόμα χειρουργική επέμβαση για εκείνη την εποχή. Ενα άλλο αφορά δύο νέα παιδιά τα οποία μας ήρθαν μια βροχερή μέρα βαριά τραυματισμένα, έπειτα από πτώση δικύκλου λόγω βροχής. Ο ένας νέος που φορούσε κράνος σώθηκε, ενώ ο άλλος, που δεν φορούσε, δυστυχώς πέθανε ύστερα από λίγες ώρες.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές κλονίστηκε καθόλου η σχέση σας με τη σύζυγό σας; Το γεγονός ότι εκείνη έκανε ένα βήμα πίσω σάς ένωσε ακόμα περισσότερο;

Οχι, δεν κλονίστηκε η σχέση μας. Η Μαρίνα είναι μια αυθύπαρκτη προσωπικότητα, μια έξυπνη και καταρτισμένη στην επιστήμη της γυναίκα. Η πολιτική δεν χωρίζει τους ανθρώπους. Είμαστε μαζί 33 χρόνια. Η Μαρίνα είναι ένα ελεύθερο άτομο και πλέον έχει αποκτήσει μια πολιτική ωριμότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουν πει για εσάς;

Δεν ασχολούμαι με τα ψέματα. Ασχολούμαι με τις μεγάλες αλήθειες. Αυτές οι αλήθειες είναι που με έχουν βοηθήσει, όλα αυτά τα χρόνια, να κερδίσω την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Αλλωστε, επειδή πορεύομαι με σύμμαχο την αλήθεια, όσες εκλογικές αναμετρήσεις έχω δώσει τις έχω κερδίσει.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 18/8/2019