Όπως είναι γνωστό, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ που διεκδικεί την επανεκλογή του, έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τον πολιτικό του άλλου κόμματος: Δεν περνά τη βάσανο των εσωκομματικών εκλογών, για αυτό άλλωστε και είναι πιο εύκολη η επανεκλογή του. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η προεδρική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ελάχιστοι πρόεδροι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύει και για τον Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων: Έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, την ώρα που στους Δημοκρατικούς υπάρχουν 20 και πλέον υποψήφιοι για το χρίσμα, που τρέχουν…

Ωστόσο, φαίνεται ότι βρέθηκε πρόσωπο να κοντράρει τον Τραμπ για το 2020. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και βουλευτή για ένα μικρό διάστημα, Τζο Γουόλς.

«Έχουμε έναν άνθρωπο στον Λευκό Οίκο που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ακατάλληλος» λέει ο Γουόλς σε ένα βίντεο, συμπληρώνοντας: «Λέει ψέματα σχεδόν κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του».
Ο 57χρονος (βουλευτής τη διετία 2011-2013, αλλά απέτυχε να επανεκλεγεί) είχε υπάρξει στο παρελθόν ένθερμος υποστηρικτής του νυν προέδρου.
«Έβαλα και εγώ το χεράκι μου να δημιουργηθεί ο Τραμπ και δεν είναι εύκολο να το λέω» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ζήτησε δε συγγνώμη για τις «χοντράδες» που έλεγε κάποτε εις βάρος του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γουόλς ισχυρίζεται ότι και άλλοι πολιτικοί από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο έχουν την ίδια άποψη για τον Τραμπ, αλλά δεν τολμούν να θέσουν υποψηφιότητα.


Ο 57χρονος είχε πάντως και τα δικά του «θέματα» την περίοδο που ήταν βουλευτής : Είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να πληρώσει διατροφή στην πρώην σύζυγό του, την ώρα που «λεφτά υπήρχαν» για την προεκλογική του εκστρατεία. Φυσικά, με μια τέτοια υπόθεση στην πλάτη, απέτυχε να επανεκλεγεί.
Τώρα θεωρεί ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, γιατί όχι και να αμφισβητήσει τον νυν πρόεδρο στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.

Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για άλλα στελέχη του κόμματος που θα τολμούσαν ενδεχομένως να θέσουν υποψηφιότητα για το 2020. Πάνω από 80% των οπαδών του κόμματος δηλώνουν ότι στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη θητεία.