Η ριζική ανανέωση των προσώπων δεν ήρθε µόνο στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά και στα στελέχη των υπουργικών γραφείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί εκ των νέων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέθεσαν κοµβικά ζητήµατα του υπουργικού χαρτοφυλακίου σε νέα πρόσωπα, µε «φρέσκες» ιδέες και βαριά βιογραφικά, µε αποτέλεσµα οι τριαντάρηδες συνεργάτες τους να κατέχουν σηµαντικές θέσεις και αρµοδιότητες στα υπουργεία. Κοινό χαρακτηριστικό όλων, το ότι έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του ’80, ενώ παράλληλα έχουν διαγράψει τη δική τους αξιόλογη πορεία στον επαγγελµατικό στίβο.

Η µεγάλη έκπληξη στη σύνθεση του Υπουργικού Συµβουλίου ήταν η επιλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος ανέλαβε το εξαιρετικά φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ενώ τα µέχρι στιγµής δείγµατα γραφής του είναι εντυπωσιακά.

Πίσω, όµως, από κάθε επιτυχηµένο άνδρα, λένε, κρύβεται µια δυναµική γυναίκα. Στην περίπτωση, µάλιστα, του υπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης κρύβονται δύο γυναίκες. Αρχικά, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού διορίστηκε η επικοινωνιολόγος ∆ήµητρα Ψαχούλια. Είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήµης και ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων-Μάνατζµεντ Τουρισµού του Πανεπιστηµίου Πειραιά. Επίσης, έχει πλούσια εµπειρία στην πολιτική, αφού από το 2013 διετέλεσε βασική συνεργάτις του Γιάννη Στουρνάρα, στο πολιτικό του γραφείο, στη θέση της µετακλητής διοικητικής υπαλλήλου. Τη θέση της διευθύντριας στο γραφείο του γενικού γραµµατέα Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και Απλούστευσης ∆ιαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλου, ανέλαβε η 35χρονη ∆ήµητρα Λυγούρα. Πρόκειται για ένα νευραλγικό πόστο στο συγκεκριµένο υπουργείο, στο οποίο ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σηµασία, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισµού της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών. Η ∆ήµητρα Λυγούρα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, καθώς έχει σπουδές στην Πληροφορική, µε βασικό αντικείµενο τις νέες τεχνολογίες, και µεταπτυχιακό δίπλωµα στο project management από το Πανεπιστήµιο Πειραιώς. Τα τελευταία χρόνια, διαδραµάτισε σπουδαίο ρόλο στην Πειραιώς, ως στενή συνεργάτις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη γενιά των τριαντάρηδων που στελεχώνουν το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης ανήκει και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίχας, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής Πολιτικού Συµβουλίου της Νεολαίας της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο 34χρονος επικοινωνιολόγος Νίκος Λυσιγάκης αποτελεί έναν εκ των βασικότερων συνεργατών του υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου ∆ήµα. Οι σπουδές του άλλωστε, Περιβαλλοντική ∆ιακυβέρνηση και Βιώσιµη Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, τον καθιστούν αναπόσπαστο κοµµάτι του στελεχικού δυναµικού του Κορίνθιου υφυπουργού. Ο Ν. Λυσιγάκης, βέβαια, έχει διαγράψει αξιοσηµείωτη πορεία στα πολιτικά πράγµατα του κυβερνώντος κόµµατος, ως µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕ∆, ενώ το 2014 ήταν εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας στην Πολιτική Συνέλευση του EPP.

Στελέχη 

Το υπουργείο Υγείας στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. εκπροσωπεί ο 37χρονος Κωνσταντίνος Μητσόπουλος. Ο ίδιος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕ∆, ενώ κατά το παρελθόν έχει χρηµατίσει σύµβουλος του υπουργείου Αµυνας, του ∆ήµου Πειραιά και της Ε∆ΕΤ Α.Ε., καθώς και ειδικός σύµβουλος του ειδικού γραµµατέα της ΥΠΕΕ. Κάτοχος MBA του Πανεπιστηµίου Πειραιά, αποτελεί ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο στέλεχος στην οµάδα του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, ο 29χρονος δικηγόρος Θάνος Κολοβός διορίστηκε σε θέση µετακλητού υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Υποδοµών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει χαράξει εξαιρετική πορεία στον επαγγελµατικό στίβο, ενώ επιπλέον η ενασχόλησή του µε την πολιτική ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια της Νοµικής Αθηνών, ως στέλεχος της ∆ΑΠΝ∆ΦΚ και στη συνέχεια ως µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Νεολαίας της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Σταύρος Βουρλούµης, µόλις στα 32 του χρόνια έχει πλούσιες σπουδές στα Εφαρµοσµένα Οικονοµικά και Χρηµατοοικονοµικά, ενώ έχει αποκτήσει ήδη σηµαντική προϋπηρεσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, µε κορυφαία επαγγελµατική του στιγµή την απασχόλησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος έχει αξιοσηµείωτη πορεία στη Νέα ∆ηµοκρατία, έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης στη ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ και την ΟΝΝΕ∆.

Στο ίδιο υπουργείο συναντάµε την 28χρονη ΟΝΝΕ∆ίτισσα Κωνσταντίνα Μπλάτσου, η οποία σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στο Πανεπιστήµιο Κρήτης και είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονοµικών Σπουδών από το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σηµειωτέον ότι η συνεργάτις του Γιάννη Κεφαλογιάννη δοκίµασε την τύχη της στις εκλογές του Μαΐου ως υποψήφια µε τον συνδυασµό του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 31/8/2019