Όταν ορκίστηκε πρώτη φορά βουλευτής πριν από λίγους μήνες, διήνυε τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, περιμένοντας το δεύτερο παιδί της.
Ο λόγος για την Άννα Ευθυμίου, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συναντήσαμε στην παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη μας μίλησε για τις τρεις αποβολές που είχε πριν γεννήσει την κορούλα της, τη σχέση με τον σύζυγό της, αλλά και πώς έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε μια δύσκολη, απαιτητική προεκλογική εκστρατεία με την εγκυμοσύνη;
Ποιες δυσκολίες συναντήσατε την περίοδο αυτή;

Σίγουρα η περίοδος της εγκυμοσύνης για μια γυναίκα εμπεριέχει πολλές δυσκολίες. Το ίδιο και η προεκλογική περίοδος για έναν πολιτικό. Η δεύτερη εγκυμοσύνη μου συνέπεσε με τον προεκλογικό αγώνα και πριν λάβω την απόφαση να είμαι υποψήφια το σταθμίσαμε με τον σύζυγό μου, προτάσσοντας πάντα το μέτρο και την οικογένεια. Ήμουν αποφασισμένη να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, γιατί πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να κάνει πράξη τα πιστεύω του. Πρέπει να ζει την καθημερινότητα, να έχει προσφέρει και να έχει δώσει λύσεις. Συγκαταλέγομαι σε αυτούς που θέτουν την ατομική πρωτοβουλία στην υπηρεσία της συλλογικής ευημερίας, οπότε όσες δυσκολίες κι αν εμφανιστούν στον δρόμο μου το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι αυτό που δικαιώνει την ανάγκη μου για προσφορά. Η αμέριστη συμπαράσταση που είχα από την οικογένειά μου, τον σύζυγό μου και τον γιο μου με βοήθησε όχι μόνο να αντεπεξέλθω, αλλά και να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Συμφωνείτε με τη λύση που δόθηκε για το μετρό της Θεσσαλονίκης;
Πότε πιστεύετε πραγματικά ότι θα τελειώσει το έργο αυτό;

Παρακολουθώ διαχρονικά το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης και με την ιδιότητα της πληρεξούσιου δικηγόρου του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, στο αρχαιολογικό τμήμα. Η ιδιότητά μου αυτή επαυξάνει την ιδιαίτερη ευαισθησία που πάντα είχα για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Το μετρό Θεσσαλονίκης έχει καταστεί το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Πρέπει, επιτέλους, να ολοκληρωθεί, για να τελειώσει η ταλαιπωρία των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και του επιβατικού κοινού. Στο πρόβλημα, λοιπόν, αυτό η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προωθήσει τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων ευρημάτων, η οποία εξασφαλίζει και την κατασκευή του μετρό και τη διαφύλαξη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Ήδη έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού η πλειονότητα των φορέων της Θεσσαλονίκης. Η οριστικοποίηση της απόφασης αυτής θα γίνει και με την ολοκλήρωση των μελετών για τα τεχνικά στοιχεία. Η κυβέρνηση -αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει αποδείξει ότι τηρεί τα χρονοδιαγράμματα και υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την παράδοση του έργου.

Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να είναι στον αέρα. Σας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις;
Πώς θα προστατευτούν η μακεδονική ταυτότητα και τα μακεδονικά προϊόντα;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή έχουν τονίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, γι’ αυτό και δεν ψηφίστηκε στη Βουλή από την παράταξή μας. Στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την τήρησή της στο ακέραιο και να βελτιώσουμε όσα στοιχεία της μπορούμε. Ένα από αυτά είναι τα μακεδονικά προϊόντα και γενικά η διαχείριση του brand «Μακεδονία». Η διασφάλιση των μακεδονικών προϊόντων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε τη δημιουργία και τη διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος, που θα προστατεύει τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Είναι ένα σοβαρό θέμα, που πρέπει να το διατρανώσουμε κι εμείς εδώ, οι Μακεδόνες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός δίνει βαρύνουσα σημασία και αυτό εμπεδώθηκε ακόμα μία φορά στην πρόσφατη συνάντηση με τους φορείς της πόλης μας, στην οποία συμμετείχα και εγώ ως βουλευτής.

Είναι ανοιχτή η Θεσσαλονίκη στο να υποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες αν χρειαστεί, στο πλαίσιο μεταφοράς τους από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;

Το Προσφυγικό είναι ένα τεράστιο θέμα και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Τα σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, η συγκυρία είναι πολύ κακή, με τον Ερντογάν να ασκεί πίεση και να ανοίγει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, με το νομοσχέδιο «Περί διεθνούς προστασίας» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ασύλου και επαναπροώθησης των μεταναστών στον τόπο από όπου ήρθαν. Έτσι εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα αποσυμπίεσης του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που θα υπάρξει ισοκατανομή στο εσωτερικό της χώρας, πιστεύω ότι σε κάθε πόλη φορείς και κάτοικοι μπορούν να συνεργαστούν και να συμβάλουν στο έργο της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό και κοινωνικό ζήτημα, για το οποίο έχω διατυπώσει τη θέση μου κατά τη συζήτηση του παραπάνω νομοσχεδίου και το οποίο με αγγίζει προσωπικά ιδιαίτερα και έχω ιδία αντίληψη, διότι είχα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, ως πρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης ΝΕΟΙ, για να προσφέρουμε ρούχα και τρόφιμα στους πρόσφυγες. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας με σεβασμό και να επιδεικνύουμε την αναγκαία αλληλεγγύη.

Με τον σύζυγό σας έχετε πλέον δύο παιδάκια. Θέλατε πολύ και ένα δεύτερο ή προέκυψε;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε την οικογένειά μας με δύο παιδιά. Το πρώτο μας παιδί, ο Χρήστος, ήρθε εύκολα και γρήγορα αμέσως μετά τον γάμο μας, όμως με την μπέμπα δεν έγινε το ίδιο. Θέλαμε πολύ να χαρίσουμε στον Χρήστο ένα αδερφάκι, ωστόσο αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες, διότι είχα τρεις αποβολές. Το αίσθημα της απώλειας εξαιτίας της αποβολής είναι πάρα πολύ δύσκολο και οδυνηρό. Το θέλαμε, όμως, πολύ και μετά από κάθε αποβολή έπρεπε να ανασυγκροτηθώ και να βρω την ψυχική δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Μια ψηφοφόρος μού είχε πει ότι, αν θέλω πάρα πολύ να κάνω δεύτερο παιδάκι, κάποια στιγμή θα το αποκτήσω. Είχα βαθιά πίστη μέσα μου ότι ο Θεός θα μου το χαρίσει. Σας τα λέω όλα αυτά γιατί θέλω να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας στις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδάκι να μη χάνουν το κουράγιο τους και να αντλούν εσωτερική δύναμη για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Εμάς ο Θεός μας το έδωσε τελικά και το ίδιο εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες που το επιθυμούν.

Ποια απώλεια σας έχει στιγματίσει;

Εκτός από την οδυνηρή απώλεια των αποβολών, με έχει στιγματίσει και ο θάνατος της γιαγιάς μου, η οποία με μεγάλωσε. Ήταν ο στυλοβάτης μου και πέρα από όλα τα άλλα και φίλη μου.

Με τον άντρα σας είστε μαζί από τα 16 σου χρόνια. Πώς έγινε η γνωριμία και πώς η πρόταση γάμου;

Γνωριστήκαμε στον κοινό τόπο καταγωγής μας, από την πλευρά της μητέρας μου, ένα γραφικό ορεινό χωριό, το Σπήλαιο Γρεβενών. Συνηθίζαμε και συνηθίζουμε ακόμα να παραθερίζουμε εκεί τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, όταν έχει πανηγύρι. Έτσι, λοιπόν, έγινε η γνωριμία μας πριν από πολλά χρόνια και αμέσως ταιριάξαμε και συμπορευτήκαμε. Επίσημη πρόταση γάμου δεν έγινε ποτέ. Το γεγονός ήταν φυσικό επακόλουθο της πολυετούς σχέσης μας. Ωστόσο, όταν πήγαμε διακοπές μαζί για πρώτη φορά στη Φολέγανδρο, ο άντρας μου είχε δει ένα εκκλησάκι όπου στο προαύλιο έπαιζαν κάτι παιδάκια και μου είπε: «Εδώ θέλω να παντρευτούμε». Έτσι αποφασίσαμε τελικά ο γάμος μας να γίνει στη Φολέγανδρο.

Πώς καταφέρατε και χάσατε τα κιλά της εγκυμοσύνης;
Δεν έχω καμία μυστική συνταγή. Δεν έχω χρονικά περιθώρια ούτε για γυμναστική ούτε για ειδική διατροφή. Το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι εξαιρετικά απαιτητικό και αυτό βοήθησε στο να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης πολύ γρήγορα. Το μόνο που προσέχω είναι να τρέφομαι υγιεινά κάθε μέρα, για να μπορώ να θηλάζω την μπέμπα.

Μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;
Μου αρέσει η μαγειρική. Είναι δημιουργική. Όσο μπορώ προσπαθώ να μαγειρεύω στην οικογένειά μου και να τρώμε υγιεινά. Περισσότερο τους αρέσει η γαριδομακαρονάδα.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 2/11