Ζέττα Μακρή στη Σάσα: Είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως στη μαγειρική
makri_stamati
Stories

Ζέττα Μακρή στη Σάσα: Είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως στη μαγειρική

«Με τον πρώην σύζυγό μου χωρίσαμε φιλικά και πολιτισμένα», εξομολογείται στα «Π» η βουλευτής της ΝΔ Ζέττα Μακρή, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν σκοπεύει να ξαναπαντρευτεί

Η Ζέττα Μακρή έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές επανεξελέγη βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έγινε γιαγιά. Τη συναντήσαμε στο ιστορικό café-bar-restaurant «Athenee» και μας αποκάλυψε για πρώτη φορά τα συναισθήματά της για το εγγονάκι της, μας μίλησε για τις σχέσεις της με τον πρώην σύζυγό της, ενώ για πρώτη φορά απάντησε στα πικρόχολα σχόλια ότι ντύνεται πολύ ακριβά.

Έχουν άδικο οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών που ξεσηκώνονται κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές τους; Τι απαντάτε στους ανθρώπους αυτούς;

Στην πολιτική είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριζόμαστε το απρόοπτο και η έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν κάτι απρόοπτο. Στην εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά με έμφαση και αποτελεσματικότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα υπάρξει νέα πολιτική από την Ευρώπη, αλλά υπάρχει, ήδη, μια άλλη πολιτική από την κυβέρνησή μας. Αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου. Με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, στις αιτήσεις ασύλου δεν υπήρχε, σχεδόν ποτέ, οριστική απόφαση και κανένας έλεγχος. Αντίθετα, υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα. Τώρα το σύστημα σφίγγει. Όποιος δικαιούται άσυλο θα το παίρνει γρήγορα. Όποιος δεν δικαιούται θα επιστρέφει είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσής του, σε συνεργασία και με την Ευρώπη. Και, επιτέλους, θα δημιουργηθούν κλειστά, ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα. Και, ναι, τώρα τα σύνορά μας φυλάσσονται. Φυλάσσονται και θα φυλάσσονται και στον Έβρο και στη θάλασσα. Άλλωστε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί ότι χρειάζεται μια ενιαία πολιτική ασύλου. Απόδειξη το σημαντικό βήμα του κ. Ζεεχόφερ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είμαστε μόνοι εμείς που θα διαχειριζόμαστε αιτήσεις ασύλου, επειδή είμαστε στα σύνορα. Συνεπώς, είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου να αντιληφθούν οι Έλληνες τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και στο θέμα αυτό. Να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της νέας πολιτικής ασύλου, της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής, της νέας πραγματικότητας. Πραγματικότητας που θα σέβεται, απολύτως, τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων και θα προστατεύει και θα υπολογίζει και τους Έλληνες πολίτες.

Ποιον θα θέλατε να δείτε το 2020 να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Θα ήθελα να δω Έλληνα ή Ελληνίδα που θα τιμήσει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, θα ανταποκριθεί με επάρκεια και σοβαρότητα στα καθήκοντά του, θα περιορίζεται στα συνταγματικά του καθήκοντα, θα αντιλαμβάνεται την ανάγκη στιβαρής παρουσίας στα διεθνή fora, θα αγαπάει τη χώρα και την Ιστορία της. Θα είναι, με δυο λόγια, αντάξιος των προκατόχων του. Γιατί, αναμφίβολα, η χώρα μας αξιώθηκε να δει σοβαρούς Προέδρους της Δημοκρατίας, ξεχωριστούς και υπεύθυνους, των οποίων οι παρεμβάσεις και η παρουσία βοήθησαν σημαντικά την πατρίδα. Είμαι δε απολύτως σίγουρη και αισιόδοξη για την επόμενη επιλογή και εύχομαι να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή.

Φοβάστε το ενδεχόμενο εκτεταμένων επεισοδίων και αναταραχών ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου και της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου;

Θεωρώ πολύ πιθανό, μάλλον απολύτως βέβαιο, ότι θα επιχειρηθεί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μια καλά οργανωμένη προσπάθεια να δημιουργηθούν εκτεταμένα επεισόδια. Είμαι, όμως, απολύτως βέβαιη ότι η προετοιμασία της Πολιτείας είναι τόσο καλή που οι αναταραχές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Το ανησυχητικό και το δυσάρεστο είναι ότι στο πλευρό των παρανομούντων, των μπαχαλάκηδων, των παραδοσιακών ταραξιών βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Παραδοσιακά και εκείνη, σταθερά και επίσημα, κόντρα στην κοινωνική πλειοψηφία, περιχαρακώνεται σε μια συμπεριφορά συνώνυμη της ανομίας και της παρακμής. Ιδού, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να μη «διαδηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τις μειοψηφίες του πολιτικού χουλιγκανισμού. Φοβούμαι, όμως, ότι θα διαψευσθώ! Οι πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών του είναι πολύ νωπές και πολύ ξεκάθαρες.

H Αστυνομία έχει ξεπεράσει το όριο δράσης της το τελευταίο διάστημα, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Επιτέλους! Η εποχή της ανοχής σε κακοποιούς και εγκληματίες πέρασε ανεπιστρεπτί! Η «αιχμαλωσία» των πανεπιστημίων, δεκαετίες τώρα, που στρέφεται κατά του πραγματικού συμφέροντος των πολλών, εκείνων δηλαδή που ωφελούνται από την απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων, θα σταματήσει. Οι «δυναμικές» μειοψηφίες θα απομονωθούν, ο έλεγχός τους στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας θα μηδενισθεί, το καθεστώς ανομίας θα τελειώσει. Η εγκληματική δράση στους πανεπιστημιακούς χώρους, οι καταλήψεις δημόσιας και όχι μόνο περιουσίας, οι γιάφκες, τελειώνουν. Η κυβέρνηση, ορθότατα, δεν κάνει πίσω και το σχέδιό της είναι δεδομένο: «Τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους». Η δε αξιωματική αντιπολίτευση ας κάνει «βουτιά στο παρελθόν» στη ρητορική και την πολιτική της.

Η Προανακριτική Επιτροπή ξεκίνησε με έναν μήνα καθυστέρηση τις εργασίες της. Εκτιμάτε ότι θα αποκαλυφθεί τελικά η πολιτική σκευωρία γύρω από το σκάνδαλο Novartis, που έχει καταγγείλει η Ν.Δ.;

Η Προανακριτική ξεκίνησε με καθυστέρηση τις εργασίες της γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τον πολιτικό ακτιβισμό, την ένταση, την κωλυσιεργία, την αποχώρηση. Επέλεξε, δηλαδή, να καθυστερήσει, όσο μπορούσε, την αποκαλυπτική κατάθεση του βασικού μάρτυρα, Κ. Φρουζή. Πιστεύω ότι έχει, προ πολλού, αποκαλυφθεί η πολιτική σκευωρία γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Άλλωστε η αρχειοθέτηση των δικογραφιών το αποδεικνύει. Η διερεύνηση από τη Βουλή και από τα δικαστήρια θα επιφυλάξει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στους ενορχηστρωτές και θα δικαιώσει τους πολιτικούς που κατηγορήθηκαν χωρίς στοιχεία, χωρίς ενδείξεις, χωρίς λόγο. Η αντίδραση των ψηφοφόρων στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις υποψηφιότητες των «κατηγορηθέντων» είναι απολύτως αποκαλυπτική της αποτυχημένης προσπάθειας σπίλωσής τους.

Πρόσφατα γίνατε γιαγιά. Πώς νιώθετε;

Πρόσφατα, στην Ανάσταση, έγινα περήφανη χαζογιαγιά μιας εγγονής που, όπως λένε οι παλαιότεροι, γεννήθηκε με το όνομά της. Η εγγονή μου, η Αναστασία, εννοείται ότι είναι η καλύτερη, κατά την πάγια ελληνική παράδοση, και εννοείται ότι απορροφά όλη την αγάπη της οικογένειας, της δικής της και της ευρύτερης - πρώτο μωρό γαρ! Ο πρωτότοκος γιος μου, ο Μιχάλης, ο πατέρας της Αναστασίας, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, παιδί του brain drain, όπως άλλωστε και ο Κωνσταντίνος, που εργάζεται στην Γκάνα. Η τεχνολογία, ευτυχώς, μας επιτρέπει και να μιλάμε και να βλέπουμε το μωρό μας και να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το κρατάμε στην αγκαλιά μας. Η μητέρα μου, όμως, παραμένει η μεγάλη παραπονούμενη για την απόσταση.

Έχετε κάνει ήδη έναν γάμο. Πώς είναι οι σχέσεις με τον πρώην σύζυγό σας;

Άριστες! Χωρίσαμε φιλικά και πολιτισμένα, τιμήσαμε με τη στάση μας την κοινή μας ζωή, τους δύο γιους μας, διατηρούμε άριστες σχέσεις, νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Δεν ξέρω αν μας απομάκρυνε η πολιτική ή θα καταλήγαμε στον χωρισμό ούτως ή άλλως, όμως καταφέραμε να παραμείνουμε φίλοι. Για όποιον πιστεύει ότι εξωραΐζω την κατάσταση μπορεί να ρωτήσει τους Βολιώτες. Ξέρετε, στις μικρές κοινωνίες γνωριζόμαστε και δεν μπορούμε εύκολα να πούμε ψέματα ή να κρυφτούμε. Πάντως, ένας δεύτερος γάμος δεν είναι στα σχέδιά μου.

Κατά καιρούς έχετε σχολιαστεί για το ότι ντύνεστε πάρα πολύ ακριβά. Τι απαντάτε;

Καλοδεχούμενα τα σχόλια, αν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πριν από δύο μέρες διάβασα μια ανάλογη παρατήρηση και διασκέδασα που τους ξεγέλασα! Προσπαθώ να ντύνομαι κατάλληλα για τη δραστηριότητά μου. Δεν φορώ φόρμα στη Βουλή, δεν φορώ βραδινό φόρεμα στο γυμναστήριο. Ντύνομαι όσο καλύτερα μου επιτρέπουν τα οικονομικά μου, προσέχω να μην προκαλώ, να μην υπερβάλλω, να μη σχολιάζομαι αρνητικά. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω πάντα, αλλά στους καλόπιστους σχολιαστές απαντώ, αστειευόμενη, «εγώ είμαι τα στολίδια μου, τα δαχτυλίδια μου και ό,τι πω».

Μαγειρεύετε;

Όχι! Το ξέρουν όλοι, δεν νιώθω πια ενοχές, δεν απολογούμαι, δεν βρίσκω δικαιολογίες. Είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Οχυρώθηκα πίσω από τη μητρική φροντίδα (χωρίς τη μαμά Δώρα δεν θα είχα καταφέρει πολλά πράγματα. Πάντοτε έλεγα ότι χωρίς λεφτά μπορώ να πολιτευτώ, χωρίς τη μητέρα μου, όχι) και δεν ασχολήθηκα ποτέ, έχοντας τη σιγουριά της. Παρ’ όλα αυτά, είχα το θράσος να πάρω μέρος σε εκπομπή μαγειρικής στην κρατική τηλεόραση (καλά δασκαλεμένη) και να προτείνω και συνταγές από ραδιοφώνου. Φαντάζομαι ότι ούτε η εγγονή Αναστασία θα με διορθώσει! Είναι πια πολύ αργά.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας;

 Ευτυχώς, μέχρι τώρα δύσκολες στιγμές μού έδωσε μόνον η πολιτική. Ελπίζω και στο μέλλον οι αγωνίες μου, όπως προσφυώς λέει μια καλή μου φίλη, να είναι οι ρυτίδες μου και τα κιλά μου. Να είναι δηλαδή όλα τα προβλήματα των δικών μου ανθρώπων λυμένα και να με απασχολεί μόνον ο χρόνος.

Η Φωτεινή Πιπιλή είχε δηλώσει στο παρελθόν: «Πολλές βουλευτίνες κυκλοφορούν στη Βουλή με “μαϊμού” τσάντες». Εχει πάρει κάτι το μάτι σας;

Κάτι πήρε και το δικό μου, εξασκημένο μάτι. Και όχι μόνο στη Βουλή! Και στα σαλόνια!

Γιατί το «Ζέττα» το γράφετε με δύο «τ»;

Το Ζέττα το γράφω με δύο «τ» χωρίς λόγο. Είναι υποκοριστικό του «Ζωή» και όχι του «Γεωργία», πράγμα που θα δικαιολογούσε αυτή την ορθογραφία. Όμως, οι πολιτικοί κερδίσαμε εσχάτως το δικαίωμα να γράφουμε το όνομά μας με ένα ή περισσότερα γράμματα από καπρίτσιο και εκκεντρικότητα! Εγώ, πρωτοπόρος, το καθιέρωσα από το Δημοτικό!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 16/11

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα