709682
Stories

Ζέττα Μακρή στη Σάσα Σταμάτη: Επεσα στα βαθιά, αλλά έχω καλή «ναυαγοσώστρια»

Η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή, Ζέττα Μακρή, μιλάει στα «Π» για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, τον κοροναϊό και το κίνημα Me Tοo, ενώ απαντά χωρίς δισταγμό για τη σχέση της με τη Νίκη Κεραμέως

Η βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Ζέττα Μακρή είναι μια από τις δέκα γυναίκες της κυβέρνησης μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς ανέλαβε χρέη υφυπουργού Παιδείας, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή, στη θέση της κ. Ζαχαράκη. Η είσοδός της στο κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη, καθώς επέστρεψε σε σημαντικό χαρτοφυλάκιο επτά χρόνια μετά, αφού είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ιδιαίτερα δυναμική, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με το «καλημέρα» και μάλλον δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η πορεία της στην πολιτική χαρακτηρίζεται από συνεχείς δράσεις και παρεμβάσεις.

Η Ζέττα Μακρή τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με «Άριστα». Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Κοινοτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Eίναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000. Στη διαδρομή της έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και κομματικά όργανα, ενώ παράλληλα ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση, μετέχοντας, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Προστασίας Κακοποιημένων και Παραμελημένων Ατόμων, των Φίλων της Αγάπης και των Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και σε διάφορους πολιτιστικούς και κοινωνικούς ομίλους της Περιφέρειάς της. Τη συναντήσαμε στο υπουργείο Παιδείας και μας μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τα νέα της καθήκοντά. Μάλιστα περιγράφει τη συνεργασία της με τη «ναυαγοσώστρια», όπως τη χαρακτηρίζει, Νίκη Κεραμέως, ενώ αποκαλύπτει την ταυτότητα του γοητευτικού νεαρού που τη συνόδευε στην ορκωμοσία.

αβ
Πώς είναι οι πρώτες ημέρες σε ένα κρίσιμο υπουργείο για τη διαχείριση της πανδημίας;

Ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικό το υπουργείο, οι πρώτες ημέρες ήταν και παραμένουν ημέρες γνωριμίας, ενημέρωσης, αλλά και ημέρες χαράς, προετοιμασίας, ημέρες δημιουργικές. Και δεν είναι μόνο η διαχείριση της πανδημίας, που πρόσθεσε έναν βαθμό δυσκολίας στο έργο του υπουργείου, είναι οι πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες -δηλαδή η υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας-, η διαχείριση των προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτό, το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και η διαχείριση της καθημερινότητας στη λειτουργία της Εκπαίδευσης.

Η συμβίωση δύο δυναμικών γυναικών, στην περίπτωση τη δική σας με τη Νίκη Κεραμέως, στον ίδιο χώρο είναι εύκολη; Ή τσακώνεστε;

Η συμβίωση δύο γυναικών, σοβαρών και συγκροτημένων, όπως είναι η υπουργός Νίκη Κεραμέως και όπως κολακεύομαι να πιστεύω ότι είμαι και εγώ, είναι πάρα πολύ εύκολη! Σε ό,τι με αφορά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι απολύτως την ιεραρχία, αντιλαμβάνομαι πλήρως την υποχρέωσή μου να συνεργασθώ με την υπουργό, να βοηθήσω στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και του προγράμματος του κόμματος, να είμαι αποτελεσματική και παραγωγική. Για λόγους δικαιοσύνης και ειλικρίνειας, ξεκαθαρίζω πως από την πρώτη στιγμή η Νίκη Κεραμέως, με πολιτική γενναιοδωρία και άνεση, με ενημέρωσε και με ενέταξε στην καθημερινότητα του υπουργείου. Με δύο λόγια, έθεσε τις βάσεις μιας εξαιρετικής και δημιουργικής συνεργασίας. Όπως είπα και σε συνεργάτες του υπουργείου, μπορεί να «έπεσα στα βαθιά» αλλά έχω καλή «ναυαγοσώστρια».

Πώς σας ανακοινώθηκε η επιστροφή σας σε κυβέρνηση της Ν.Δ., έπειτα από αρκετά χρόνια;

Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου τηλεφώνησε, όπως και σε όλους τους συναδέλφους μου που είχαν την ίδια τιμή, και μου ανακοίνωσε την τοποθέτησή μου ως υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και τις αρμοδιότητές μου. Στην εκλογική σας έδρα, τη Μαγνησία και τον Βόλο, θα έχετε χρόνο να πηγαίνετε; Αλίμονο! Είναι υποχρέωσή μου, είναι επιθυμία μου και μου είναι εξαιρετικά ευχάριστο να συναντώ φίλους, συνεργάτες, ανθρώπους που, διαχρονικά και σταθερά, με στήριξαν και με επέλεξαν. Ειδικά τώρα προσέχω πολύ η συμπεριφορά μου να μην αλλάξει, η συχνότητα των επαφών μου να παραμείνει ίδια και η φροντίδα μου για τον τόπο μου να είναι αμείωτη.

709678

Πώς ακούγονται σε μια γυναίκα πολιτικό οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και οι αντίστοιχες που ακολούθησαν;

Ακούγονται εξαιρετικά δυσάρεστα, αλλά η δυσαρέσκεια μειώνεται από τη διαπίστωση ότι τα στόματα πια δεν μένουν κλειστά. Η σωστή ερώτηση δεν είναι γιατί μίλησε τώρα η Σοφία Μπεκατώρου. Η σωστή ερώτηση είναι γιατί το έζησε τότε! Και η σωστή αντίδραση είναι να μην το ζήσει κανείς ή καμία ατιμωρητί! Τα σχολεία, η οικογένεια, η κοινωνία πρέπει να υποστηρίζουν τα άτομα που κακοποιούνται, να αποδοκιμάζουν και να απομονώνουν τους θύτες και να θωρακίζουν τα θύματα, περιβάλλοντάς τα με αγάπη και εμπιστοσύνη. Μακάρι η θαρραλέα κίνηση της πρωταθλήτριάς μας να αφυπνίσει, να ενθαρρύνει και να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ανάλογων περιστατικών.

Θα πρέπει να συντονιστεί μια δράση των γυναικών του Κοινοβουλίου για να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα;

Θα πρέπει να συντονιστεί μια δράση της κοινωνίας, συλλόγων, ομάδων, εκπαιδευτικών, της Εκκλησίας, όλων μας δηλαδή, ώστε η καταδίκη να είναι ομόθυμη, η απομόνωση καθολική και η υποστήριξη των θυμάτων ισχυρή. Μόνον έτσι θα αποδείξουμε ότι υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη, κατανόηση της σοβαρότητας ανάλογων ενεργειών και συνειδητοποίηση των συνεπειών τέτοιων αποκρουστικών πράξεων.

709679

Καραμανλής, Σαμαράς ή Κυριάκος;

Με ποιον είχατε τις πιο κοντινές σχέσεις; Με τους προέδρους των κομμάτων τα στελέχη δεν έχουν κοντινές σχέσεις. Έχουν σωστή συνεργασία, έχουν σεβασμό και εμπιστοσύνη και, ανάλογα με τον θεσμικό τους ρόλο, συνεισφέρουν είτε στο κυβερνητικό έργο είτε στην άσκηση δομικής αντιπολίτευσης, είτε στην επικοινωνία, είτε στην επαφή με την κομματική βάση. Οι σχέσεις στην πολιτική είναι σωστές όταν είναι θεσμικές, όταν χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα και ειλικρίνεια και όταν δομούνται με αρχές και αξιοπρέπεια.

Η σωστή ερώτηση είναι γιατί η Σοφία Μπεκατώρου το έζησε τότε! Η σωστή αντίδραση είναι να μην το ζήσει κανείς


Χάσατε κάποιο δικό σας πρόσωπο από τον COVID-19;

Έχασα δύο πολύ καλούς μου φίλους, και μάλιστα την ίδια ημέρα. Ένας φίλος μου γιατρός από τον Βόλο κι ένας φίλος μου επιχειρηματίας, που έμενε στη Θεσσαλονίκη, έφυγαν την ίδια ημέρα, γιατί δεν κατάφεραν να αντέξουν. Χάθηκαν, επίσης, άνθρωποι, που γνώριζα, που ήταν μαχητικοί και δραστήριοι, αλλά άντεξαν και πολλοί, οι περισσότεροι, που μας γέμισαν με χαρά, γιατί θεραπεύθηκαν. Για αυτό συμβουλεύω και παροτρύνω όλους, εκτός από την τήρηση των μέτρων που οι ειδικοί ορίζουν, να εμβολιασθούν, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Όλοι αναρωτήθηκαν ποιος ήταν ο γοητευτικός νεαρός που σας συνόδευσε στην ορκωμοσία.

Ο γοητευτικός νεαρός, διαπίστωση που κάνω κι εγώ ως γνήσια Ελληνίδα μάνα, είναι ο δεύτερος γιος μου, ο Κωνσταντίνος. Ο Κωνσταντίνος με συνόδευσε και την πρώτη φορά, όταν ορκίστηκα ως υφυπουργός Υγείας, με συνόδευσε και τώρα, στη νέα μου θέση, της υφυπουργού Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος με στηρίζει και με υποστηρίζει, με συμβουλεύει και με νουθετεί, με μαλώνει, αλλά και με ενθαρρύνει. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, έχει καλή κρίση, εξαιρετικό χαρακτήρα και, όπως συνηθίζω να λέω, δεν έχει τις δικές μου υπερβολές και αδυναμίες. Ευτυχώς, η σχέση του με τον μεγάλο μου γιο, τον Μιχάλη, που ζει στο Λονδίνο, είναι εξαιρετικές και ευτυχώς που η απόσταση δεν μείωσε τη δική τους αληθινή επικοινωνία.

Έχασα δύο πολύ καλούς μου φίλους. Ένας φίλος μου γιατρός από τον Βόλο κι ένας φίλος μου επιχειρηματίας, που έμενε στη Θεσσαλονίκη, έφυγαν την ίδια ημέρα


H εγγονή σας, η Aναστασία, που είναι περίπου δύο ετών, ζει στο Λονδίνο;

Η εγγονή μου, η Αναστασία, η κόρη του πρωτότοκου γιου μου, Μιχάλη, ζει στο Λονδίνο. Έχω να τη δω από το καλοκαίρι -πανδημία γαρ- και αναπληρώνω τη διά ζώσης επικοινωνία με την τεχνολογία. Της τηλεφωνώ καθημερινά, την απολαμβάνω στο Viber, χάνω τις χαρές της ηλικίας της στην καθημερινότητά της, αλλά όχι την εικόνα της και τη συχνή επαφή μας.

Στην προσωπική σας ζωή πως είστε;

Η προσωπική μου ζωή είναι ισορροπημένη και ελεγχόμενη!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
*Φωτογραφίες: PAPADAKISPRESS