Από την παράνοµη καταγραφή της συνοµιλίας του Παύλου Πολάκη µε τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, µέχρι τις καταδίκες για συκοφαντική δυσφήµηση, µε τελευταία αυτή σε βάρος της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Σταµάτη, ο δρόµος για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας στις δικαστικές αίθουσες όλα δείχνουν πως είναι µακρύς... Οι µνήµες είναι ακόµα νωπές από τότε που ο Παύλος Πολάκης ζητούσε «να µπουν κάποιοι φυλακή, προκειµένου να κερδίσει ξανά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ», λησµονώντας, ωστόσο, τις δικές του δικαστικές περιπέτειες. Η σοβαρότερη εξ αυτών βρίσκεται στα χέρια πλέον των τακτικών δικαστών και αφορά την υπόθεση της συνοµιλίας του µε τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ήδη, από τα τέλη Ιουλίου 2019, η Βουλή έχει αποφασίσει την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, παρά την προσπάθειά του να µη συµβεί αυτό για το επίµαχο ζήτηµα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στη Βουλή στις 12 Μαρτίου 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του για το κακούργηµα (τότε) της παράνοµης καταγραφής τηλεφωνικής συνοµιλίας (άρθρο 370Α, παρ.1 Π.Κ.). Μετά τις αλλαγές από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, το αδίκηµα µετατράπηκε σε πληµµέληµα.

Βασικό επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του κ. Πολάκη η ίδια η µαρτυρία του Γιάννη Στουρνάρα στις εισαγγελικές Αρχές, όπου εµφανίστηκε πεπεισµένος ότι ο Παύλος Πολάκης κατέγραψε τη συνοµιλία τους χωρίς τη δική του συναίνεση.

Η προσπάθεια επί ΣΥΡΙΖΑ να τη γλυτώσει και οι «καμπάνες» για συκοφαντική δυσφήμηση

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Κι αυτή δεν είναι η µόνη δικογραφία που κρατήθηκε στο «συρτάρι» της Βουλής σε βάρος του κ. Πολάκη. Την ίδια τύχη είχε και η µήνυση του Σ. Πούλη, πρώην επικεφαλής εργαζοµένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος είχε δεχθεί κατ’ επανάληψη φραστικές επιθέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ωστόσο, πριν από λίγα 24ωρα το Εφετείο της Αθήνας, µε απόφασή του, καταδίκασε τον κ. Πολάκη για τη συκοφαντική δυσφήµηση του κ. Πούλη και επιδίκασε αποζηµίωση στον τελευταίο ύψους 3.000 ευρώ.

Τι έκανε ο Παύλος Πολάκης; Με µία µακροσκελή ανάρτηση στο προσφιλές του µέσο κοι νωνικής δικτύωσης, το Facebook, καταφέρθηκε και πάλι εναντίον των δικαστών.

Το επόµενο διάστηµα αναµένεται και η απόφαση του Εφετείου για την έφεση του κ. Πολάκη κατά της απόφασης του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, µε την οποία καταδικάστηκε στην καταβολή αποζηµίωσης ύψους 25.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήµηση του προέδρου της ΠΟΕ∆ΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

∆ύσκολα µπορεί να ξεχάσει κανείς και την περίπτωση του δηµοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη. Ο Π. Πολάκης καταδικάστηκε από το Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τις δηµόσιες καταγγελίες του κατά του θανόντος δηµοσιογράφου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δήθεν διορίστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν αποχώρησε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. ∆υστυχώς, η δικαίωση του δηµοσιογράφου ήρθε πολύ αργά, αφού ο Βασίλης Μπεσκένης έφυγε από τη ζωή από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία µόλις 43 ετών, τον ∆εκέµβριο του 2017. Το δικαστήριο επέβαλε και χρηµατική αποζηµίωση 18.000 ευρώ στην οικογένεια του δηµοσιογράφου.

Αγωγή σε βάρος του Π. Πολάκη έχει καταθέσει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, µε την οποία διεκδικεί αποζηµίωση 300.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήµηση, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ µε ανάρτησή του στο Facebook, µε επίκληση δηµοσιεύµατος, έλεγε ότι έχει off shore εταιρεία. Η τελευταία και πιο πρόσφατη καταδίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού αφορά τη Βίκυ Σταµάτη. Το δικαστήριο της επιδίκασε το ποσό των 2.000 ευρώ για την υβριστική ανάρτηση του κ. Πολάκη σε βάρος της, νοµιµοτόκως από την επίδοση της αγωγής, και 500 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση αναγνωρίζει πως «προέκυψε σαφώς σκοπός εξύβρισης, αφού σε καµία περίπτωση δεν συνάδουν οι εκφράσεις του και ο τρόπος διατύπωσής τους κατά το ύφος τους µε τον δηµόσιο λόγο µε τον οποίο πρέπει να εκφράζεται δηµοσίως ένας πολιτικός. Αναγνωρίστηκε µάλιστα η παράνοµη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας της ενάγουσας ως προς την τιµή και υπόληψή της».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 16/11