Μυστήριο παραμένει,56 χρόνια μέτα, η ιστορία της δολοφονίας του πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Παρ'ολο που ο Λη Χάρβεϊ Όσβλαντ συλλήφθηκε και έμεινε στην ιστορία ως ο δράστης της εκτέλεσης, οι θεωρίες συνωμοσίας είναι δεκάδες και υποστηρίζονται από πολλούς.

Σημειώνεται ότι και ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, έχει ασχοληθεί με την υπόθεση.

Το 2018 ο Τράμπ δεσμεύτηκε να «ρίξει φως» στην σκοτεινή υπόθεση δημοσιεύοντας  2.891 έγγραφα και πάνω από 30.000 απόρρητους φακέλους.Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην δημοσιοποιηθούν 300 «ευαίσθητα» έγγραφα

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις επτά δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας:

1.CIA

Η CIA θεωρήθηκε ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία του Κένεντι, λόγω κάποιων αλλαγών που σχεδίαζε στην δομή της ο τότε πρόεδρος.


Η CIA, αλλά και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις θεωρίες που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες.

Είναι πολλοί αυτοί που στηρίζουν την συγκεκριμένη θεωρία.Η ταινία του Όλιβερ Στόουν «JFK» που είχε εστιάσει σε αυτό το σενάριο, δημιούργησε ένα ισχυρό «ρεύμα» υποστηρικτών.

Σύμφωνα με αυτούς που την υποστηρίζουν, η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι και να αποτρέψει τις αλλαγές που ετοίμαζε εκείνος και οι οποίες θα αποδυνάμωναν την υπηρεσία, προς όφελος του Πενταγώνου.


2.Περισσότεροι εκτελεστές


Μία από τις θεωρίες που επίσης κυριαρχούν είναι αυτή που υποστηρίζει πως ο Όσβαλντ δεν δρούσε μόνος του και πως υπήρξε και δεύτερος εκτελεστής, ο οποίος δεν συνελήφθη ποτέ.

Αναλύσεις βίντεο, σκιές σε φωτογραφίες και υποτιθέμενοι ήχοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, για τη δολοφονία του Κένεντι δεν ευθύνεται μόνο ο Όσβαλντ άλλα και άλλοι αγνώστων στοιχείων συνεργάτες του. Η θεωρία βασίζεται σε ορισμένες μαρτυρίες που δηλώνουν ότι άκουσαν και τέταρτο πυροβολισμό.

3.H KGB

Ο Όσβαλντ έζησε πολλά χρόνια στη Σοβιετική Ένωση όπου γνώρισε και την Ρωσίδα γυναίκα του.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο δολοφόνος του Κένεντι είχε ακροαριστερές πεποιθήσεις και επομένως θεωρείται από τους υποστηρικτές της συνομωσίας πολύ πιθανό να στρατολογήθηκε από την KGB η οποία διέταξε την δολοφονία του.

4.H Μαφία

Αυτή η θεωρία συνομωσίας υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονήθηκε από την Αμερικανική μαφια.

Η θεωρία στηρίζεται στο ότι ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε στη φυλακή από τον Τζάκ Ρουμπι, γνωστό μέλος της μαφίας εκείνη την εποχή.

5.Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)

Μια λιγότερο διαδεδομένη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Κένεντι εκτελέστηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, ο πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα που μελλοντικά θα έδινε στον υπουργό Οικονομικών την δυνατότητανα να εκδίδει χαρτονομίσματα.

Η τράπεζα φοβήθηκε τον έλεγχο που θα είχε πάνω της ο Τζόνσον και προχώρησε στην εκτέλεση του προέδρου.

6. Ο Λίντον Τζόνσον


Ο τότε αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον, που αντικατέστησε τον Κένεντι μόλις δύο ώρες μετά τον θάνατό του, είναι από πολλούς ύποπτος για την εκτέλεση του προέδρου.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι ο Τζόνσον ήθελε να πάρει τη θέση του Κένεντι και αναλάβει την εξουσία.

Πολλοί θεωρούν ότι το γεγονός πως ο Τζόνσον παρ’ολο που συνόδευε τον πρόεδρο στο Τέξας, τη στιγμή της δολοφονίας επιβιβαζόταν σε άλλη λιμουζίνα επιβεβαιώνει τη θεωρία.

7. H Τζάκι Κένεντι

Και αυτή η θεωρία εμπλέκει την CIA. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η Τζάκι πληγωμένη από την υποτιθέμενη απιστία του συζύγου της συνεργάστηκε με την μυστική υπηρεσία και δολοφόνησε τον άντρα της. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι είδαν την Τζάκι να κρατάει κατι μεταλλικό στο χέρι της.Παράλληλα οι χιλιάδες που στηρίζουν την θεωρία προσθέτουν πως τα τραύματα του Κένεντι να έχουν σημειωθεί εξ επαφής.