Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά αθλήματα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ, ωστόσο αρκετοί εκπρόσωποι της εγχώριας πολιτικής σκηνής είναι μυημένοι στο συγκεκριμένο άθλημα, που δείχνει ότι θα κερδίσει νέους fans μετά την επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά.

Ξεκινώντας από τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πολλούς υπουργούς, αλλά και κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς και βουλευτές της αντιπολίτευσης, έχουν, εκτός από την κομματική τους ταυτότητα, και το ανάλογο «αθλητικό δελτίο» επιδόσεων στο άθλημα του τένις.

mitsotakis_tennis

Μαζί, λοιπόν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Αντώνης Σαμαράς, Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Χρίστος Δήμας, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος και παλαιότερα ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μεταφέρουν τις αναμετρήσεις από τα έδρανα της Βουλής και από τα αυστηρά κοστούμια στα γήπεδα του τένις με χαλαρές φόρμες και αθλητικά παπούτσια.

Παλαιότερα πιο συχνά και σήμερα σπανιότερα, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, ο κ. Μητσοτάκης, που αγαπάει ιδιαίτερα τον αθλητισμό και έχει ωθήσει σε αυτόν και τα παιδιά του, προτιμούσε να χαλαρώνει στο γήπεδο με μια παρτίδα τένις και έναν καλό αντίπαλο. Πριν αναλάβει την πρωθυπουργία και όσο ήταν βουλευτής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντιζε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είτε με τον γιο του είτε με κάποιον συνάδελφο από τη Βουλή, να δίνουν αθλητικό ραντεβού για τένις σε κάποιο γήπεδο. Μία ακόμη ημέρα φρόντιζε να παίζει το άλλο αγαπημένο του άθλημα, ομαδικό εκείνο, το μπάσκετ.

Την αδυναμία του, άλλωστε, στο άθλημα του τένις ο πρωθυπουργός την εξέφρασε και πρόσφατα, όταν βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε δώσει τον νικηφόρο του αγώνα επί του Φέντερερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολούθησε τον αγώνα και μάλλον του έφερε γούρι, τον συνεχάρη και προσωπικά για την τεράστια νίκη του.

ΟΙ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Διέξοδο από τις υπουργικές αναμετρήσεις βρίσκει πολύ συχνά και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, εκτός από το γήπεδο της Βουλής, επιλέγει να μονομαχεί σκληρά και στα γήπεδα του τένις. Ως βουλευτής, μάλιστα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, όταν δηλαδή μπορούσε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο αγαπημένο του άθλημα, όχι μόνο «έβαζε κάτω» δυνατούς αντιπάλους, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ανδρέας Λοβέρδος, με τους οποίους υπήρξε κατά καιρούς αντίπαλος σε αρκετά σετ, αλλά είχε κατακτήσει και αρκετές διακρίσεις.

128974


Οι «γαλαζοπράσινες» αναμετρήσεις μεταξύ των κ. Γεωργιάδη και Λοβέρδου δεν ήταν λίγες, γι’ αυτό και συχνά καταγράφονταν και από τον Τύπο, με τους δύο πολιτικούς να βρίσκονται επί το έργον και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, όπως κάνουν και στο πεδίο της πολιτικής. Μια από τις... ιστορικές συναντήσεις τους ήταν εκείνη στο «Sunny Sports Club» στη Νέα Ερυθραία. Ηταν το 2012, με τον Αδωνη Γεωργιάδη να θεωρείται τότε «πρωτάκι» στο άθλημα και με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει το αβαντάζ. Από τότε τα ραντεβού στα γήπεδα και σε αθλητικούς χώρους έγιναν πιο συχνά μεταξύ τους, αφού, μπορεί ιδεολογικά να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, όμως ο αθλητισμός τους ήθελε σε... κοινό γήπεδο.

samaras


Τα επιτυχημένα revers στα γήπεδα του τένις συνεχίστηκαν για τον κ. Γεωργιάδη και με αντίπαλο τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός το 2016 επέστρεψε στο αγαπημένο του άθλημα έπειτα από πολλά χρόνια και έπιασε ξανά ρακέτα στα χέρια του όταν είχε συναντηθεί με τον Αδωνη Γεωργιάδη στο «Τennis club» του Αθλητικού Ομίλου Κηφισιάς.


Σημειώνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι από παλιά παίκτης του τένις, έχοντας, μάλιστα, διακρίσεις. Το 1968, σε ηλικία μόλις 17 ετών, αναδείχθηκε πρωταθλητής νέων. Ωστόσο, το πρόβλημα που απέκτησε στο μάτι λίγες ημέρες μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του 2012 αποτέλεσε τροχοπέδη στην ενασχόλησή του με το άθλημα. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», απαντώντας σε ερώτηση για το αν παίζει ακόμα τένις, είχε πει: «Πολύ σπάνια. Το παιχνίδι μού λείπει. Έχω και ένα πρόβλημα στο ένα μάτι και η ιδέα ότι γι’ αυτό θα έχανα από ανθρώπους τους οποίους παλαιότερα πάντα νικούσα με ενοχλεί».


Όσο για το συγκεκριμένο παιχνίδι μεταξύ Σαμαρά και Γεωργιάδη, για την Ιστορία, τις εντυπώσεις μπορεί να έκλεψε ο πρώην πρωθυπουργός με την εμφάνισή του στο γήπεδο, όμως το παιχνίδι το είχαν διεκδικήσει δυναμικά και οι δύο, επί ίσοις όροις: τελικά είχε κερδίσει ο τότε αντιπρόεδρος του κόμματος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.





ΟΙ «ΖΥΜΩΜΕΝΟΙ»

Όμως, ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να σάρωνε στο court σαν να ήταν στη Βουλή, είχε όμως λάβει μαθήματα από τον Γιώργο Κώτσηρα. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Δυτική Αττική, πριν να αναλάβει κοινοβουλευτικά καθήκοντα και πριν ακόμη από την άσκηση της δικηγορίας, είχε ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό, και συγκεκριμένα με το τένις. Από όλους τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου είναι ο πιο «ζυμωμένος» με το συγκεκριμένο σπορ, καθώς έκανε πρωταθλητισμό. Ασχολείται ενεργά με τον άθλημα της... αντισφαίρισης, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, και το 2001 υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, καθώς ήρθε 2ος νικητής Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στην κατηγορία διπλών. Καλά πληροφορημένες πηγές των «Π» αποκαλύπτουν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε λάβει σχετικά μαθήματα από τον πρωταθλητή του είδους, προκειμένου να βελτιώσει την τεχνική του, γι’ αυτό και είχε καταφέρει στη συνέχεια να σημειώσει σημαντικές νίκες. Πάντως, ο κ. Κώτσηρας εξακολουθεί να είναι ενεργός στα γήπεδα του τένις, είτε ως αθλητής είτε ως θεατής, γι’ αυτό και φρόντισε να παραβρίσκεται στο νικηφόρο σετ του Στέφανου Τσιτσιπά στο Λονδίνο, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Screenshot_2019-11-20_at__14_13_37


Λατρεμένο άθλημα, εκτός από το μπάσκετ, είναι το τένις και για τον Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Υγείας, προτού αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα, δεν έπαψε ποτέ να αθλείται εντατικά και όποτε περίσσευε χρόνος από το βαρύ πρόγραμμά του, μετά τη Βουλή, έδινε τη μάχη στα... τερέν. Το τένις αποτέλεσε και αποτελεί την καλύτερη γυμναστική για τον ίδιο και, αν και θεωρείται σχετικά «νέος» στον χώρο του αθλήματος, κατάφερε να γίνει ένας δυναμικός παίκτης, έχοντας άλλωστε και το μπαγκράουντ από το μπάσκετ, που υπήρξε και τα άθλημά του. Την αδυναμία του, μάλιστα, στο άθλημα έδειξε και όταν είχε την ευκαιρία να δει από κοντά έναν αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά απέναντι στον Λετονό Μάρτιν Πότζους, στο «Tatoi Club», στο πλαίσιο του Davis Cup. Φαίνεται ότι και ο υπουργός Υγείας έφερε γούρι στον κορυφαίο Ελληνα τενίστα, καθώς ο τελευταίος νίκησε με 2-0 τον αντίπαλό του.

Screenshot_2019-11-20_at__14_16_57


Από τους πολύ καλούς στα τερέν είναι και ο Χρίστος Δήμας. Ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας είναι μυημένος γενικά στον αθλητισμό. Παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ και θεωρείται από τους βετεράνους του τένις, αφού ασχολείται με το άθλημα από πολύ μικρός. Εχει καταφέρει, μάλιστα, να αποσπάσει και σχετικές διακρίσεις. Η καριέρα του, ωστόσο, για πολλά χρόνια τού... έκλεβε τον μεγαλύτερο χρόνο από τα γήπεδα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, και σήμερα, που είναι στα βαθιά νερά της πολιτικής. Παραμένει, όμως, λάτρης του αθλήματος και ασχολείται, έστω και ερασιτεχνικά, εξελίσσοντας όποτε βρίσκει χρόνο τις τεχνικές του.

ΜΕ ΣΤΥΛ ΑΘΛΗΤΙΚΟ

Με τα ιδεώδη του αθλητισμού ταυτίζονται πολλοί βουλευτές. Είναι, όμως, και κάποιοι που είναι αφοσιωμένοι στο τένις ή που στο παρελθόν τουλάχιστον έδειχναν μια ιδιαίτερη αδυναμία στο συγκεκριμένο άθλημα. Σε αυτούς ανήκει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, που παλαιότερα εκτόνωνε την ένταση της πολιτικής ή των δικαστηρίων παίζοντας τένις. Σήμερα, ο χρόνος δεν είναι αρκετός, όμως όταν έχει την ευκαιρία δείχνει στους αντιπάλους του ότι δεν έχει χάσει τη φόρμα του.

Λατρεία με το άθλημα είχε στο παρελθόν και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας είχε πάντα μια ρακέτα στην αθλητική του τσάντα και, εκτός από τις νίκες στο οικονομικό πεδίο, είχε κατατροπώσει και πολλούς αντιπάλους του στο γήπεδο.

Με αθλητικό στυλ στα τερέν του τένις, και ένας άλλος πρώην υπουργός είχε αποδείξει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που συχνά μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο μοιράζονταν σετ και νίκες.

loverdos


Τέλος, την αδυναμία του στο τένις δεν έκρυψε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Διονύσης Χατζηδάκης, ο οποίος, μάλιστα, σε συνέντευξή του στα «Π» είχε δηλώσει ότι του λείπει το τένις, ωστόσο δεν θα τολμούσε να παίξει ξανά, και δη με τον Τσιτσιπά. «Μόνο να βγω φωτογραφία μαζί του μπορώ τώρα», είχε απαντήσει με χιούμορ σε σχετική πειρακτική ερώτηση της Σάσας Σταμάτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 23/11