Τον πιο εύστοχο - ίσως - χαρακτηρισμό για την «πλειοψηφία» που έχει προκύψει στη Βουλή μετά την αποχώρηση του «μακεδονομάχου» Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, τον έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν έκανε λόγο για «πολιτικά ρετάλια», κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος, βεβαίως, αναφερόταν στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φοβούμενος την πτώση της κυβέρνησης, στην περίπτωση που δεν θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, προτίμησε να παραμείνει στην εξουσία, κρατώντας τη «ζεστασιά» των κυβερνητικών καρεκλών, έστω και με βουλευτές διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία, κοινώς με «δανεικούς» βουλευτές, που δείχνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουν κάποιο κυβερνητικό «οφίτσιο» ή επαφή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα την αξιοπρέπεια και τις θέσεις που μπορεί να εξέφραζαν μέχρι σήμερα. Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να «αγκαλιάσει» ακόμα και ανθρώπους που στο παρελθόν μπορεί να εξύβριζαν τον ίδιο αλλά και να υπήρξαν πολέμιοι της κυβερνητικής πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν με σταυρό (τον Ιανουάριο του 2015) δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους ψηφοφόρους, καθώς δεν συγκέντρωσαν παραπάνω από 7.000 σταυρούς, με μόνη εξαίρεση την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία όμως και αυτή κατετάγη τελευταία στους εκλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι 6 «πρόθυμοι» βουλευτές, που δεν αντιστάθηκαν στη... γοητεία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Πρόκειται για τους προερχόμενους από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Ελενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα, καθώς και τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία εντάχθηκε στην κυβέρνηση κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, είναι πρώην βουλευτής της Ν.Δ., που «χτυπούσε» την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μόλις λίγους μήνες πριν, και σήμερα όχι μόνον υπερασπίζεται με πάθος τον «θλιβερό και αμοραλιστή» -κατά τα δικά της λεγόμεναΑλέξη Τσίπρα, αλλά δίνει και ψήφο εμπιστοσύνης. Η ίδια ετοιμάζεται να ψηφίσει μέχρι και τη Συμφωνία των Πρεσπών, επικαλούμενη τις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης, που θυμούνται ότι ο αείμνηστος ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας είχε δακρύσει λέγοντας ότι η «Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Ενδεικτικά της πολιτικής μετάλλαξης της κυρίας Παπακώστα είναι τα σχόλιά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015, λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και σχεδόν έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με tweet είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή», καθώς και «θλιβερή» την κυβέρνησή του. «Τι ταπείνωση. Θλιβερός Τσίπρας, προκλητικά αμοραλιστής. Θλιβερή κυβέρνηση. Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων τον επέλεξαν». Αντίστοιχα, τον Ιούνιο του 2016 είχε γράψει: «Προς κ. Τσίπρα: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η λύση στην Ε.Ε. Εσείς, είστε εφαρμοστής του νεοφιλελευθερισμού! Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας από “ευρωφοβικός” μεταλλάχθηκε σε παθιάρη “ευρωλάγνο”». Εναν μήνα μετά, τον Ιούλιο του 2016, ανέφερε πως «ο Τσίπρας αξιοποιεί τον χώρο που του παραχώρησε η αντιπολίτευση, υποδύεται δε τον θεσμικό μεταρρυθμιστή». Τον Δεκέμβριο του 2016 είχε αναφέρει επίσης ότι «η συμφωνία (σ.σ.: με τους δανειστές) της κυβέρνησης θα ωφελήσει όλους όσοι θα ζουν το 2060». Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 είχε πει με μεγάλη δόση ειρωνείας ότι «το λεξικό στον όρο “λαϊκισμός”, όταν θα το ανοίγει κάποιος για να αναζητήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο όρος, δίπλα θα αναγράφει “ΣΥΡΙΖΑ” κυρίως, και δευτερευόντως “Ανεξάρτητοι Ελληνες”».

Αιχμηρές για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ήταν και οι αναφορές της υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, η οποία, αν και το κόμμα της αποχώρησε από την κυβέρνηση, παρέμεινε, ταυτιζόμενη πλήρως με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουμε κόκκινες γραμμές», ανέφερε χαρακτηριστικά σε όλες τις τοποθετήσεις της πριν από τις εκλογές του 2015, υπερασπιζόμενη τόσο τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛ. για το Σκοπιανό όσο και προσωπικά του Πάνου Καμμένου, με τον οποίο συμπορευόταν σταθερά και χωρίς σημεία διαφωνίας. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2018 η κ. Κουντουρά ανέφερε σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών πως «εάν και εφόσον έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, δεν θα τη στηρίξουμε. Εάν και όταν έρθει, για να δούμε ποιοι θα τη στηρίξουν», είχε πει. Παλαιότερα, τον Σεπτέμβριο του 2014, τόνιζε πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολλοί δρόμοι, που έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα, της λαθρομετανάστευσης, της ΑΟΖ».

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσε και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ., βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος και αυτός από την «κόκκινη» γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών πέρασε, με μεγάλη ευκολία, στην «αυλή» του Αλέξη Τσίπρα, κρατώντας τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2014 δήλωνε με στόμφο πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε άσπρομαύρο στα εθνικά θέματα, δεν είμαστε ίδιοι», συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και στην Ορθοδοξία, διότι επικρατούσα θρησκεία -σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμαείναι η ορθόδοξη, κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει στις ημέρες μας. Συνεπώς, αυτές οι κόκκινες γραμμές πρέπει αλλά και θα τηρηθούν».

Υπέρ της κυβέρνησης τάχθηκε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛ., δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. Στη συνέχεια, βέβαια, διευκρίνισε ότι δεν παραδίδει την έδρα του όσο κινδυνεύει η κυβέρνηση και έστειλε «μήνυμα» στον Πάνο Καμμένο ότι, αν τον διαγράψει, δεν θα παραδώσει καθόλου την έδρα του. Είναι ο άνθρωπος που ναι μεν δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά πάντα στεκόταν «φανατικά» στο πλευρό του «μακεδονομάχου» Πάνου Καμμένου, στο κόμμα του οποίου προσχώρησε μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία, στην οποία είχε προσχωρήσει μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Οταν ήταν μάλιστα υποψήφιος με τη Ν.Δ. επευφημούσε τον Αντ. Σαμαρά.

 

«Ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισε και ο μέχρι πρότινος βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, αφού ήρθε σε ρήξη με το κόμμα του όσο και προσωπικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε στηρίξει, τον περασμένο Ιούνιο, πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης και τώρα βρίσκεται με το «ένα πόδι» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, παλαιότερα στεκόταν απέναντι στον σημερινό πρωθυπουργό και το κόμμα του. Ο βουλευτής Ηρακλείου σε τοποθέτησή του τον Σεπτέμβριο του 2015 κατηγορούσε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για διχαστική ρητορική, τονίζοντας ότι «η διχαστική ρητορική ήταν βέβαια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που ενώ ψηφίσαμε (σ.σ.: το Ποτάμι) το Μνημόνιο με ένα αποτέλεσμα 222 στους 300, μετά λοιδορηθήκαμε γι’ αυτή μας την πράξη. Δεν προσδοκούμε τίποτα. Θα ήταν αφέλεια εκ μέρους μας αν θεωρούσαμε ότι ο πρωθυπουργός εν μιά νυκτί αλλάζει».

Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2016, ανέφερε πως «η κυβέρνηση φαίνεται να αδυνατεί να διαχειριστεί την πραγματικότητα, γιατί αδυνατεί να έρθει σε επικοινωνία με την πραγματικότητα και να τη συνειδητοποιήσει για να κάνει το σωστό». Ο έκτος των «προθύμων» της κυβέρνησης είναι ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛ., βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζουράρις, ο οποίος, ενώ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για το όνομα της Μακεδονίας, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μένει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αν θα ψηφίσει τελικά υπέρ και της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Όταν άκουσα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να λέει “Βόρεια Μακεδονία”, ξαφνικά άρχισα να έχω σπασμούς, ρίγος και τάση προς έμετο», είχε αναφέρει παλαιότερα, σε ομιλία του στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι «εμείς οι Μακεδόνες με τη Συμφωνία αυτή έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής. Εμάς μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν όνομά μας». Τώρα, βέβαια, για τους έξι, tabula rasa.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019