Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες εικαστικούς καλλιτέχνες της χώρας μας, καθώς έχει συμμετάσχει σε μεγάλες Μπιενάλε, όπως στη Βενετία το 1999 και στο Φεστιβάλ της Αδελαΐδας στην Αυστραλία το 2012, με τα έργα της να εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στο Ισραήλ, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο. Ο λόγος για τη Δανάη Στράτου, την οποία συναντήσαμε στους Αμπελοκήπους, στο σπίτι που διατηρεί με τον σύζυγό της, τον πρόεδρο του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, και μας μίλησε για την πολιτική, την Τέχνη, αλλά και τον αγαπημένο της σκύλο, τον Μόγλη.

Τελικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στους σχεδιασμούς για τη διαμόρφωση ενός Plan B για επιστροφή στη δραχμή κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Μου κάνει εντύπωση ότι μετά το βιβλίο του, στο οποίο κατέγραψε γλαφυρά τα πάντα πριν από δύο χρόνια, μετά από αμέτρητες συνεντεύξεις, μετά από εκατοντάδες δημόσιες τοποθετήσεις του πάνω στο απαραίτητο για τη χώρα Plan B, θέτετε τέτοιο ερώτημα. Κάποια στιγμή κρίνονται, ξέρετε, και οι ερωτώντες...

Όταν ο κ. Βαρουφάκης σας είπε ότι θέλει να κάνει κόμμα στην Ελλάδα, ξαφνιαστήκατε; Προσπαθήσατε να τον αποτρέψετε; Ή συμφωνήσατε μαζί του;

Προφανώς. Όλες οι κινήσεις που κάνουμε, είτε εκείνος στην πολιτική είτε εγώ στη δική μου δουλειά, είναι απόρροια κοινής ζύμωσης.

Τι ήταν αυτό, την εποχή που ήταν ο Γ. Βαρουφάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, που θαυμάζατε στον Αλ. Τσίπρα και τι σας ενοχλούσε;

Το ρήμα «θαυμάζω» δεν το χρησιμοποιώ εύκολα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ταιριάζει. Ούτε και η λέξη «ενόχληση». Μου άρεσε που ένας νέος άνθρωπος φαινόταν αποφασισμένος, όπως ισχυριζόταν, να πρωτοτυπήσει, εφαρμόζοντας μετεκλογικά αυτά που έλεγε προεκλογικά. Και με φόβιζε η προοπτική να μην το κάνει.

Έχετε δει τον Γιάνη Βαρουφάκη υπουργό. Θα θέλατε να τον δείτε και πρωθυπουργό;

Ναι και όχι. Ακριβώς όπως και όταν αντιμετώπιζα την προοπτική υπουργοποίησής του. Στόχος δεν είναι η θέση, το οφίτσιο. Στόχος είναι να σταματήσουν τα παιδιά μας να αναγκάζονται να μεταναστεύουν. Στόχος είναι η απόδραση της χώρας από τη φυλακή χρέους. Στόχος είναι να πάψουν οι Έλληνες να ασφυκτιούν σε μια Ευρώ - πη που αμαυρώνει την ίδια την εικόνα της και αποδομείται. Αν αυτοί οι στόχοι έρθουν πιο κοντά μέσω της πρωθυπουργοποίησης του Γιάνη, τότε ναι, θέλω να τον δω πρωθυπουργό. Ποτέ για να γίνει πρωθυπουργός.

Το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα αριστερό, κεντρώο ή σοσιαλδημοκρατικό;

Είναι το κόμμα στο οποίο συναντιούνται μαρξιστές, πράσινοι, φιλελεύθεροι, που δεν αντέχουν να βλέπουν τα δήθεν «αριστερά», «φιλελεύθερα», «σοσιαλδημοκρατικά» κόμματα να εξευτελίζουν τις αρχές της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Φιλελευθερισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, εξυπηρετώντας την πιο παρασιτική ολιγαρχία και τον ταξικό της πόλεμο εναντίον της πλειοψηφίας. Στενοχωρηθήκατε που δεν εκλεγήκατε βουλευτής; Καθόλου. Απόδειξη ότι κατέβηκα σε περιφέρεια όπου οι πιθανότητες να εκλέξουμε βουλευτή ήταν ελάχιστες, μόνο και μόνο για να ανεβάσουμε τα ποσοστά του ΜέΡΑ25. Στον Πειραιά.

Η ταινία του Κ. Γαβρά, που δημιουργήθηκε με αφορμή το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, σας άρεσε; Τι ήταν αυτό που δεν σας άρεσε;

Κατ’ αρχάς, ήταν μεγάλη τιμή που ένας Γαβράς έσκυψε πάνω από το βιβλίο του Γιάνη για τέσσερα χρόνια μέχρι να προκύψει η ταινία αυτή. Η ταινία με συγκίνησε, με εντυπωσίασε και, ακόμα πιο σημαντικό, την κρίνω ως διαχρονικά απαραίτητη. Τι δεν μου άρεσε; Ότι η προσπάθεια δαιμονοποίησης του Γιάνη, τόσο από τη Δεξιά όσο και απ’ ό,τι έχει μείνει από την παραδοσιακή Αριστερά, παρέσυρε τόσους ανθρώπους στο να προσπαθήσουν να απαξιώσουν τον Κώστα Γαβρά, καταφέρνοντας μόνο να αυτοαπαξιωθούν.

Μου άρεσε που ένας νέος άνθρωπος, ο Αλέξης Τσίπρας, φαινόταν αποφασισμένος, όπως ισχυριζόταν, να πρωτοτυπήσει, εφαρμόζοντας μετεκλογικά αυτά που έλεγε προεκλογικά. Και με φόβιζε η προοπτική να μην το κάνει

Tι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο επαγγελματικά;

Δουλεύω ένα έργο που λέγεται «Ομόκεντρο». Έχω μελετήσει και δημιουργήσει έναν υποβρύχιο μηχανισμό δημιουργίας ομόκεντρων κυμάτων, που μπορεί να λειτουργεί σε λίμνες. Σκοπός είναι να υλοποιηθεί μια εκδοχή του έργου σε κάθε ήπειρο. Η πρώτη εγκατάσταση έγινε τον Ιανουάριο που μας πέρασε σε ένα πάρκο γλυπτικής στη Νότια Αφρική, και τώρα συζητάω με ένα αντίστοιχο μουσείο στην Αυστραλία. Μέσα από τη δουλειά μου με ενδιαφέρει να ενεργοποιήσω και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο ως προς το στοιχείο του νερού και την κλιματική καταστροφή που επιφέρει η ανθρωπότητα στον πλανήτη μας.

Tι σημαίνει για εσάς ο Γιάνης;

Είναι ο άνθρωπός μου, η ζωή μου.

Πριν από λίγο καιρό χάσατε τον πατέρα σας. Πώς διαχειρίζεστε αυτή την απώλεια;

Όπως κάθε κόρη που χάνει τον πατέρα της. Με στενοχωρεί αφάνταστα και μου λείπει πολύ, όμως προσπαθώ να είμαι καλά και δημιουργική, όπως θα ήθελε να με βλέπει, και προσπαθούμε να φροντίσουμε τη μητέρα μας, όπως θα το επιθυμούσε εκείνος.

Πώς προέκυψε στη ζωή σας ο σκύλος σας, ο Μόγλης;

Είχα πάρει τον Baloo, είναι o αρκούδος στo «Το Βιβλίο της Ζούγκλας», του Ρ. Κίπλινγκ- δώρο γενεθλίων στον γιο μου, τον Νικόλα. Δυστυχώς, αυτό το σκυλάκι μας το δολοφόνησαν 9 μηνών με φόλα στην Αίγινα. Ήταν μέλος της οικογένειάς μας, η καλύτερη ψυχή που γνώρισα ποτέ. Διαλυθήκαμε από τη στενοχώρια και η φίλη μας, η εκτροφέας Maggie Weber, μας χάρισε τον αδελφό του από την επόμενη γέννα. Τον ονομάσαμε Μόγλη (από την ίδια ιστορία του Κίπλινγκ), που ήταν ο προστατευόμενος και φίλος του Baloo. Ένα ανθρωπάκι που το υιοθέτησαν και το μεγάλωσαν οι λύκοι μέσα στη ζούγκλα. Εμείς αντιστρέφουμε την ιστορία: δεχτήκαμε αυτό το λυκάκι και το μεγαλώνουμε σαν παιδί μας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 30/11