Είναι από τα πολιτικά πρόσωπα που δεν έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα µόνο µε τις δηλώσεις ή τη δραστηριότητά τους. Και αυτό γιατί ο Θάνος Πλεύρης πέρασε πριν από λίγα χρόνια µια ιδιαίτερα δύσκολη περιπέτεια µε την υγεία του, από την οποία τελικά βγήκε νικητής. Ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας στην Α’ Αθηνών µάς υποδέχθηκε µαζί µε τη σύζυγό του, Λένα Παπαθεολόγου, στο σπίτι τους στην Κηφισιά και µας µίλησε για το µέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη. Επίσης µας απάντησε στο αν θα ήθελε να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, ενώ αποκάλυψε λεπτοµέρειες για την πιο δύσκολη µέχρι τώρα στιγµή της ζωής του.

Αυτή είναι η περίοδος του πρώτου απολογισµού και για την κυβέρνηση. Ποια θεωρείτε ότι ήταν η πιο σωστή απόφαση ή κίνηση της κυβέρνησης και ποιο το σηµαντικότερο λάθος της;
Η πιο σωστή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι προχώρησε µε ταχύτητα στην υλοποίηση της πολιτικής που υποσχεθήκαµε προεκλογικά και είχε να κάνει µε τη µείωση φόρων, την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, την εµπέδωση του αισθήµατος ασφάλειας και την επιτάχυνση των επενδύσεων. Συνεπώς, είµαστε απόλυτα σύµφωνοι µε αυτά που υποσχεθήκαµε και σύντοµα θα φανούν τα αποτελέσµατα της πολιτικής µας σε όλα τα επίπεδα. Λάθη όταν βρίσκεσαι σε δράση µπορεί να κάνεις, αλλά και πάλι είχαµε την ικανότητα γρήγορα να διορθώνουµε τις όποιες κινήσεις θεωρήσαµε άστοχες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να πείσει τον Έλληνα, ασχέτως εάν ψήφισε ή όχι Ν.Δ., ότι είναι ειλικρινής και συνεπής σε αυτά που λέει και έχει συγκεκριμένο σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας


Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει τον κόσµο να δείχνει σε µεγάλο ποσοστό εµπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη έξι µήνες µετά τις εκλογές;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να πείσει τον Έλληνα, ασχέτως εάν ψήφισε ή όχι Ν.∆., ότι είναι ειλικρινής και συνεπής σε αυτά που λέει και έχει συγκεκριµένο σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας. ∆εν αιφνιδίασε τον ψηφοφόρο, διότι, απλά, υλοποιεί αυτά για τα οποία προεκλογικά δεσµεύτηκε.

Ποιος είναι κατάλληλος για επόµενος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας; Θα ήταν λύση η ανανέωση της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου;
Είµαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει εκείνο το πρόσωπο που θα διασφαλίζει τον θεσµικό ρόλο του Προέδρου ως εγγυητή του πολιτεύµατος και θα έχει εκείνα τα εθνικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται ειδικώς σε µια δύσκολη για τη χώρα µας περίοδο, λόγω της έντασης µε την Τουρκία.

Αισθάνεστε έτοιµος να αναλάβετε υπουργικό χαρτοφυλάκιο όταν έρθει η ώρα του ανασχηµατισµού;
Η δουλειά των βουλευτών είναι να στηρίζουν κατά τέτοιον τρόπο την κυβέρνηση ώστε να χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερες διορθωτικές κινήσεις. Θεµιτές είναι οι φιλοδοξίες του κάθε βουλευτή, αλλά το µείζον είναι να υπηρετεί την παράταξη και την κυβέρνηση κατά τρόπο που θα πετυχαίνει τους στόχους της για το καλό της πατρίδας.

Θα µπορούσε η Ν.∆. να συγκυβερνήσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση έκτακτων αναγκών για τη χώρα;
Κατά την άποψή µου, οι διαφορές µε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιες που δεν µπορούν να οδηγήσουν σε καµίας µορφής συγκυβέρνηση. ∆ιαφωνούµε πλήρως και στα θέµατα της οικονοµικής πολιτικής και σε αυτά της κοινωνίας, αλλά ακόµα και σε συγκεκριµένες εθνικές στρατηγικές, όπως, π.χ., ότι εμείς κατα - ψηφίσαμε και δεν θα στηρίζαμε ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών, που εκχώρησε στους Σκοπιανούς εθνότητα, γλώσσα και όνομα. Προφανώς στην εθνική εξωτερική πολιτική, ειδικώς στην ένταση που υπάρχει με την Τουρκία, είναι χρήσιμο να υπάρχει και ομοψυχία και όσο το δυνατόν κοινή σύμπλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνιστά συγκυβέρνηση. Οποιαδήποτε παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε κυβερνητική θέση μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει στην πατρίδα.

7567676

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάει πλέον αμέτρητα στελέχη από το παλαιό ΠΑΣΟΚ;
Από τη μία πλευρά, είναι λογικό στον χώρο της Κεντροαριστεράς να γίνονται ζυμώσεις και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιλέγουν να συνταχθούν και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα σκληρό κόμμα αριστερής ηγεμονίας σε αντίληψη και λειτουργία και η όποια διεύρυνση φαντάζει να γίνεται με όρους καιροσκοπισμού και όχι ιδεολογικής προσέγγισης. Η Ν.Δ. άντεξε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης διότι ακριβώς υπάρχουν έντονα ιδεολογικά και αξιακά κριτήρια που μας συνδέουν με τη βάση και αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση στοιχεία ωφελιμισμού.

Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ο Πολάκης είναι η ψυχή του Τσίπρα. Ο,τι στην πραγματικότητα θέλει να κάνει και να πει ο Τσίπρας, αλλά έχει αναστολές λόγω πολιτικής ορθότητας, το κάνει γι’ αυτόν ο Πολάκης


Είναι ο Πολάκης η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ;
Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ο Πολάκης είναι η ψυχή του Τσίπρα. Ό,τι στην πραγματικότητα θέλει να κάνει και να πει ο Τσίπρας, αλλά έχει αναστολές λόγω πολιτικής ορθότητας, το κάνει γι’ αυτόν ο Πολάκης.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη και η πιο ευχάριστη χρονιά για εσάς;
Η πιο δύσκολη και η πιο ευχάριστη συγχρόνως χρονιά ήταν το 2016, όταν αντιμετώπισα ένα πρόβλημα υγείας και κινδύνεψα να πεθάνω. Η πιο δύσκολη διότι βρέθηκα σε αυτή τη θέση και η πιο ευχάριστη διότι το ξεπέρασα και με έκανε να καταλάβω ότι τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο.

Τι περιμένετε να σας φέρει το 2020;
Με βάση την προηγούμενη απάντησή μου, αυτό που θέλω να μου φέρει είναι υγεία σε εμένα και την οικογένειά μου. Εάν έχουμε υγεία, όλα τα άλλα μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας. Αλλά και εάν δεν τα καταφέρουμε, δεν χάθηκε και ο κόσμος.


Φοβήθηκα για το τι μπορούσε να συμβεί




Για τη γνωριμία τους και την περιπέτεια υγείας που πέρασε ο σύζυγός της, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στα «Π» η Λένα Παπαθεολόγου.


Τι θαυμάζετε στον Θάνο;
Το μυαλό του και την εργατικότητά του.

Πώς τον γνωρίσατε;
Με τον Θάνο γνωριζόμασταν από κοινές παρέες, χωρίς όμως ποτέ να έχουμε αναπτύξει πιο στενή σχέση. Στην πορεία ωστόσο βρεθήκαμε και οι δύο την κατάλληλη στιγμή και μπορέσαμε να είμαστε μαζί 16 χρόνια τώρα.

Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας;
Όχι, αλλά από την πρώτη στιγμή υπήρχε χημεία μεταξύ μας, που τελικά εξελίχθηκε σε κεραυνοβόλο έρωτα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έπειτα από τόσα χρόνια αισθανόμαστε το ίδιο ερωτευμένοι.

Όταν πέρασε την περιπέτεια της υγείας του, φοβηθήκατε;
Την περιπέτεια της υγείας του την περάσαμε και εγώ και τα παιδιά μας πάρα πολύ έντονα, διότι το περιστατικό του σηπτικού σοκ συνέβη μέσα στο σπίτι μας. Στην πορεία και όταν με ενημέρωσαν ότι πρέπει να διασωληνωθεί και εν συνεχεία να χειρουργηθεί, με μικρές πιθανότητες επιβίωσης, πραγματικά φοβήθηκα για το τι μπορεί να συμβεί, αλλά ποτέ δεν θέλησα να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει. Ακόμη θυμάμαι μετά το χειρουργείο τη φράση της λοιμωξιολόγου, ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε έναν γκρεμό και θέλουμε να μην προχωρήσει, αλλά να γυρίσει την πλάτη του σε αυτόν». Σίγουρα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που βιώσαμε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 11/1