Διαφωνώ πλήρως με τον πατέρα μου, ιδίως στην άρνησή του για τη Δημοκρατία και στον αντισημιτισμό», δηλώνει μιλώντας στα «Π» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη. Τον συναντήσαμε στο πολιτικό του γραφείο λίγες ημέρες μετά την ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, με τον ίδιο να σημειώνει πως «το δικαστήριο έκρινε σε πρώτο βαθμό, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης, ότι υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος λειτουργούσε μια εγκληματική οργάνωση με σειρά αξιόποινων πράξεων». Ο κ. Πλεύρης μάς μίλησε, επίσης, για την απώλεια της μητέρας του, Νίκης, για την οποία ανέφερε ότι «σε αυτήν οφείλω κατά πολύ και την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μου», ενώ αποκάλυψε και τα συναισθήματά του μετά τη δύσκολη περιπέτεια που έζησε με την υγεία του. «Οταν έχεις περάσει ένα σοβαρό θέμα υγείας, σίγουρα αναθεωρείς πολλά πράγματα στη ζωή σου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

τυξδ
Τι σηματοδοτεί η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και οι ποινές που επιβλήθηκαν στα κορυφαία στελέχη της;

Η υπόθεση της Χ.Α. είχε την ιδιαιτερότητα του αν το δικαστήριο θα αποφάσιζε για την ύπαρξη ή μη εγκληματικής οργάνωσης. Προφανώς, θα ήταν τελείως διαφορετικό εάν κρινόταν ότι οι συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις έγιναν αποσπασματικά και τελείως διαφορετικό αυτό που τελικά κρίθηκε, ότι υπήρχε ένας κεντρικός συντονισμός που λειτουργούσε με τη δομή εγκληματικής οργάνωσης και τελούσε αξιόποινες πράξεις. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν ήταν πολιτική, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει η Χ.Α., αλλά αμιγώς ποινική. Στις δημοκρατίες ποινικοποιούνται πράξεις και όχι ιδεολογίες, ακόμα και εάν είναι οι πιο απεχθείς. Το δικαστήριο, λοιπόν, έκρινε σε πρώτο βαθμό, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης, ότι υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος λειτουργούσε μια εγκληματική οργάνωση με σειρά αξιόποινων πράξεων.

Πώς σχολιάζετε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά;

Το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο έτυχε αρνητικής κριτικής από σειρά δημοσιογράφων και αρθρογράφων που έχουν συνεργαστεί με την «Αυγή». Είναι προκλητικό ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε με ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο εναντίον ατόμων που καταδικάσθηκαν για εγκληματική οργάνωση να χρησιμοποιείται από την «Αυγή» για έναν νυν και έναν πρώην πρωθυπουργό. Παρά τις αντιδράσεις, το συγκεκριμένο έντυπο επέλεξε να μην ανασκευάσει, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι στόχευσή του ήταν να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά. Όσο και να τους ενοχλεί, η Ιστορία έχει γράψει ότι οι διώξεις ξεκίνησαν επί Σαμαρά, οι καταδίκες επήλθαν επί Μητσοτάκη και εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα, οι ποινές και η αντιμετώπιση είναι ευνοϊκότερες.

Η δική μου πολιτική ταυτότητα είναι ενός δεξιού πολιτικού, που πιστεύει στη Δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό


Η εμπλοκή του πατέρα σας ως συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς σας αντιπάλους;

Με τον πατέρα μου έχω ξεκαθαρίσει ότι έχουμε τελείως διαφορετικές πολιτικές θέσεις. Ο ίδιος είναι θεωρητικός του εθνικοσοσιαλισμού και της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με συγγράμματα υπέρ του φασισμού και του ναζισμού, καθώς και αντισημιτικού περιεχομένου. Η δική μου πολιτική ταυτότητα είναι ενός δεξιού πολιτικού που πιστεύει στη δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό. Διαφωνώ πλήρως με τον πατέρα μου, ιδίως στην άρνησή του για τη δημοκρατία και στον αντισημιτισμό. Δυστυχώς, κάποιοι στην Αριστερά υπερασπίζονται την οικογενειακή ευθύνη και με κατηγορούν αποκλειστικά και μόνο για πράξεις του πατέρα μου. Έχω μάθει να ζω με αυτό και θεωρώ ότι σε μια δημοκρατία η έννοια της οικογενειακής ευθύνης εκθέτει αυτόν που την επικαλείται.
Η απώλεια της μάνας είναι κάτι συγκλονιστικό, όποτε και να γίνει, πόσω μάλλον όταν έρχεται αναπάντεχα, χωρίς να είσαι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο


Είχατε συνομιλήσει πριν από την απόφασή του αυτή; Σας ενόχλησε;

Με τον πατέρα μου διατηρώ διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά, ακριβώς λόγω των διαφορετικών πολιτικών μας τοποθετήσεων, προφανώς δεν θα συνομιλούσαμε για ένα τέτοιο θέμα. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να πληροφορείσαι από τα ΜΜΕ ότι την τελευταία στιγμή αναλαμβάνει την υπεράσπιση ο πατέρας σου σε μια τέτοια υπόθεση. Όμως, όπως προείπα, ο καθένας έχει διαφορετική πορεία και κρίνεται ο ίδιος για τις επιλογές του, χωρίς να επηρεάζει η επιλογή του ενός τον άλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξα και με την πολιτική μου αλλά και με τη νομική μου ιδιότητα να αποστασιοποιηθώ και από το αίτημα που υπεβλήθη.

Πριν από λίγο καιρό χάσατε τη μητέρα σας. Πώς βιώσατε την εμπειρία αυτή;

Πραγματικά, ήταν μια αναπάντεχη απώλεια. Καθώς η μητέρα μου ήταν υγιέστατη και ενώ είχε βγει να περπατήσει, παρασύρθηκε από όχημα και τελικά έχασε τη ζωή της. Από τη μια πλευρά είναι σοκαριστικό να πληροφορείσαι ότι από τη μια στιγμή στην άλλη κινδυνεύει η ζωή ενός αγαπημένου σου προσώπου, αλλά από την άλλη και εγώ και η αδελφή μου προετοιμαστήκαμε, καθώς για περίπου έναν μήνα βρισκόταν διασωληνωμένη από το ατύχημα. Στη μητέρα μου, Νίκη, οφείλω κατά πολύ και την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μου και σίγουρα η απώλεια της μάνας είναι κάτι συγκλονιστικό όποτε και να γίνει, πόσω μάλλον όταν έρχεται αναπάντεχα, χωρίς να είσαι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Από τη μία πλευρά χαίρομαι που θυμάμαι τη μητέρα μου μέχρι την τελευταία στιγμή υγιή και ακμαία, αλλά θλίβομαι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, διότι θεωρώ ότι είχε πολύ καλά, ποιοτικά χρόνια μπροστά της. Την καλύτερη ευχή μού την έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, όταν, εκφράζοντάς μου τα συλλυπητήριά του, μου ανέφερε ως παρηγοριά ότι θα πρέπει να σκέφτομαι ότι, όταν πέρασα την περιπέτεια της υγείας μου και τελικά σώθηκα, ήταν σαν να έδωσα στη μητέρα μου τη χαρά ακόμα μίας γέννας.

Αντιλαμβάνεσαι ότι οι άνθρωποί σου αξίζουν περισσότερο χρόνο στη ζωή σου


Μιας που αναφερθήκατε στο θέμα της υγείας σας, το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε σας έκανε να σκεφτείτε διαφορετικά τη ζωή και την πολιτική σας δράση;

Όταν έχεις περάσει ένα σοβαρό θέμα υγείας, σίγουρα αναθεωρείς πολλά πράγματα στη ζωή σου. Σε προσωπικό επίπεδο, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά πράγματα και πρέπει να αγχώνεσαι και να πιέζεσαι για θέματα που ειλικρινά αξίζουν. Σε οικογενειακό επίπεδο, αντιλαμβάνεσαι ότι οι άνθρωποί σου αξίζουν περισσότερο χρόνο στη ζωή σου. Σε πολιτικό επίπεδο, καταλαβαίνεις ότι είναι θεμιτές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις, αλλά υπάρχουν και ανθρώπινες σχέσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη θεωρούμε τίποτα αυτονόητο στη ζωή και κάθε μέρα που ξυπνάμε να παρακαλάμε να έχουμε υγεία, καθώς όλα τα άλλα είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε.

Με βάση και την εμπειρία που μας περιγράψατε, ποιο μήνυμα δίνετε στους συμπολίτες σας στην Α’ Αθήνας, όπου εκλέγεσθε;

Αντιλαμβάνομαι ότι οι Αθηναίοι, πέρα από τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες και έχουν να κάνουν με την πανδημία, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα, που συνδέονται με την εγκληματικότητα και την παράνομη μετανάστευση, που υποβαθμίζει συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης μας. Η κυβέρνηση, και με πρωτοβουλίες βουλευτών που κινούμαστε και γνωρίζουμε τα προβλήματα της πόλης μας, προσπάθησε ήδη πριν από την πανδημία να περιορίσει την εγκληματικότητα, με αύξηση της αστυνόμευσης και περιορισμό των καταλήψεων, ενώ, παράλληλα, είναι βέβαιο ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών που έρχονται στην πόλη. Το μήνυμά μου είναι σαφές: ότι το μείζον αυτή την περίοδο είναι να παραμείνουμε υγιείς, τηρώντας τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και ατενίζοντας με αισιοδοξία ότι από την άνοιξη και μετά θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε όλες τις προεκλογικές μας υποσχέσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και με τη περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους Αθηναίους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»