Ο ακαδημαϊκός Κρίστοφερ Τόλκιεν, γιος του συγγραφέα του έπους «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών. Ο τριτότοκος γιος του J.R.R. Tolkien, ήταν υπεύθυνος για την έκδοση και την επιμέλεια του έργου του πατέρα του, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1892 και πέθανε το 1973.

Ο Κρίστοφερ είχε επιμεληθεί και πολλά από τα σκίτσα της Μέσης Γης, του φανταστικού και συναρπιστικού κόσμου, όπου ζουν οι ήρωες των έργων του Τόλκιεν,

«Η αφοσίωση του Κρίστοφερ στα έργα του πατέρα του επέτρεψε να έρθουν στο φως δεκάδες εκδόσεις» τόνισε ο Σον Γκάνερ, πρόεδρος της Tolkien Society. Υπενθυμίζεται ότι ο 95χρονος δίδαξε αγγλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μεταξύ 1964 και 1975.



Υπενθυμίζεται ότι ο J.R.R Tolkien χρειάστηκε μια δεκαετία για να γράψει τα βιβλία που αποτελούν τη γνωστή τριλογία του «Άρχοντα»: «Η συντροφιά του δαχτυλιδιού», «Οι δύο πύργοι» και «Η επιστροφή του βασιλιά». Τα βιβλία έχουν πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 60 γλώσσες.

Το έργο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Νεοζηλανδό σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον μεταξύ 2001 και 2003.

Πάντως, το 2012 ο Κρίστοφερ Τόλκιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις ταινίες, λέγοντας ότι το έπος «έγινε ταινία δράσης για ηλικίες 15 με 25». Προέβλεπε τότε, ότι την ίδια τύχη θα είχε και το «Χόμπιτ», η άλλη κινηματογραφική μεταφορά του Πίτερ Τζάκσον που ολοκληρώθηκε σε τρεις ταινίες μεταξύ 2012 και 2014.