Η Νέα Ζηλανδία σπάνια βρίσκεται στην επικαιρότητα. Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία που ο κόσμος την έμαθε πολύ καλά, λόγω των γυρισμάτων της επικής τριλογίας του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών». Ο ιδανικός τρόπος να μαθαίνει ο πλανήτης μια χώρα.

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια άκρη του κόσμου ήταν άλλωστε και ο λόγος που αρκετοί πρόσφυγες, κυνηγημένοι από φανατικούς ή εμφύλιους, την επέλεξαν για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Μέχρι που εμφανίστηκε ένας 28χρονος Αυστραλός που -σαν να έπαιζε βιντεοπαιχνίδι- όρμησε σε τεμένη σκορπίζοντας το θάνατο. Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου 2019 και η τοποθεσία ήταν το Κράιστσερτς. Μια πόλη της χώρας που μέχρι τότε δεν γνώριζε ο πλανήτης παρά μόνο από την οργή του Εγκέλαδου, το 2011.

Ο κόσμος «πάγωσε».

Όμως ο κόσμος έμαθε και τη νεαρή πρωθυπουργό της χώρας, Τζασίντα Άρντερν. Λίγοι την γνώριζαν μέχρι τότε και αν την είχαν ακούσει ήταν από τις περιπέτειες με την εγκυμοσύνη της και το γεγονός ότι θήλασε το μωρό της στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η 38χρονη Τζασίντα θα μπορούσε να παραδώσει μαθήματα σε πολλούς «διάσημους» συναδέλφους της. Από την πρώτη στιγμή μίλησε για την πιο «σκοτεινή ώρα» της Νέας Ζηλανδίας. Εμφανώς συγκινημένη, έσπευσε να παρηγορήσει τους συγγενείς των θυμάτων. Πολλοί βέβαια διατύπωσαν μια ένσταση: Φόρεσε την μουσουλμανική μαντήλα για να το πράξει. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Ήταν εκεί. 

Σε κάθε περίπτωση, έγινε πηγή έμπνευσης για τους νεαρούς συμπατριώτες της. Μαθητές σχολείων τίμησαν με τον παραδοσιακό τρόπο τη μνήμη των θυμάτων. Μια παράδοση του κρατά από τους Μαορί, το Haka, μπορεί να ήταν κάποτε ένας ελαφρώς άγριος τρόπος να «ντοπάρουν» τους πολεμιστές, στην πορεία όμως η τελετουργία αυτή με τις φωνές και τις χειρονομίες έγινε σύμβολο αλληλεγγύης και σεβασμού. 

Δείτε πώς τιμήσαν τη μνήμη των θυμάτων: 

Στη συνέχεια η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο που διέπει την οπλοκατοχή. Και το έκανε σε χρόνο-ρεκόρ. Το μυαλό όλων πήγε στο πώς δεν αλλάζει τίποτα στις ΗΠΑ με την οπλοκατοχή, κυρίως λόγω του πανίσχυρου λόμπι όπλων (NRA). Ιδού και ένα σκίτσο:

Η νεαρή πολιτικός κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της: «Μιλήστε για τις ζωές που χάθηκαν, μην προφέρετε το όνομα του ανθρώπου που τις πήρε. Μην ανεβάζετε βίντεο, μην δίνετε δημοσιότητα και προβολή στη φρική.» 

Και επειδή ο 28χρονος Αυστραλός που σκόρπισε το θάνατο το έκανε ως live event μέσω Facebook, η Τζασίντα Άρντερν έθεσε και εκείνη το θέμα των κοινωνικών δικτύων και πώς λειτουργούν: «Είναι εκδότες, όχι ταχυδρόμοι. Δεν γίνεται να έχουν μόνο κέρδος και καμία ευθύνη» τόνισε. 

Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, το θέμα του ρόλου που παίζουν τα κοινωνικά δίκτυα, τον έχουν θέσει και άλλοι ηγέτες με αφορμή τρομοκρατικά χτυπήματα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει και εκείνη αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη να σταματήσει αυτή η προβολή.