Πριν από λίγες ημέρες βγήκε νικητής από τη «μάχη» με τον κοροναϊό, παίρνοντας εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύθηκε για σχεδόν 15 ημέρες. Ο λόγος για τον ιατρό βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Κέλλα, ο οποίος μετά την πολυήμερη περιπέτεια της υγείας του, μίλησε συγκινημένος στα «Π», εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Θέλω δημόσια να τον ευχαριστήσω για την προσωπική συμβολή που είχε στη δική μου περίπτωση, συνεργαζόμενος με τους θεράποντες λοιμωξιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κατά την πορεία της νοσηλείας μου. Κυρίως, όμως, θέλω να τον ευχαριστήσω για όλα όσα κάνει για την Ελλάδα σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πρώτη στιγμή που εξήλθε του νοσοκομείου, το τηλέφωνο του Χρήστου Κέλλα χτυπά σαν... δαιμονισμένο, αλλά για ευχές. Όπως εκείνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Θα ήταν περίεργο, κ. Κέλλα, να αντιστρέψω τους όρους και να ζητήσω από εσάς να ορίσετε τουλάχιστον την πρώτη ερώτηση;

Δεν ξέρω αν θα ήταν περίεργο. Είναι σίγουρα, όμως, ευπρόσδεκτο. Γιατί μου δίνετε την ευκαιρία από την πρώτη στιγμή σε αυτήν εδώ την επικοινωνία, που είναι καταρχήν μαζί σας αλλά κυρίως και πρώτιστα με τους χιλιάδες των αναγνωστών σας, να ξεκινήσω από το μήνυμα που θέλω να στείλω μετά από αυτή την περιπέτεια που έζησα. Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: «Μένουμε σπίτι». Όταν σε εμένα διαγνώστηκε ο κορονοϊός τα πράγματα ήταν ακόμα στην αρχή τους, το μήνυμα αυτό τότε δεν υπήρχε και κυρίως δεν υπήρχαν τα μέτρα προστασίας που πλέον έχει λάβει η κυβέρνηση και, όπως διαπιστώνω, ευτυχώς, ακολουθεί η πλειονότητα των συμπολιτών μας. Σήμερα κανείς δεν έχει δικαιολογία ότι δεν γνωρίζει. Και αν κάποιος θέλει να βλάψει τον εαυτό του, τη δημόσια υγεία δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να τη βλάψει. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας και όλοι ξέρουμε πώς μπορούμε να συνδράμουμε στην αποτροπή της εξάπλωσης αυτού του ιού. Γι’ αυτό και καλώ τους συμπολίτες μου, για να αποφύγουν την περιπέτεια που εγώ βίωσα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, να κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό, το οποίο, αν το επιθυμούν, μπορούν να το μετατρέψουν και σε ευχάριστο. Να μείνουν σπίτι. Και σας το λέει εκείνος που νίκησε τον κοροναϊό.

Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω εάν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας νιώσατε φόβο.

Λέγεται ότι οι πολιτικοί δεν είναι για να νιώθουν, αλλά για να πράττουν. Όμως μπροστά στον κοροναϊό όλες οι άλλες ιδιότητές μας υποχωρούν. Και αυτό που μένει είναι μόνον η ανθρώπινη ιδιότητά μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν φοβήθηκα την ασθένεια, είτε γιατί ήμουν στο νοσοκομείο, στα χέρια πολύ άξιων γιατρών και νοσηλευτών, είτε γιατί δεν γνώριζα την πραγματική διάσταση της κλινικής μου κατάστασης. Εκείνο που θα μπορούσα να φοβηθώ ήταν ο ίδιος ο φόβος. Και αυτό το συναίσθημα ήταν που προσπάθησα με δύο όπλα να καταπολεμήσω και τελικά τα κατάφερα. Η σκέψη μου εστίασε στη βαθιά μου πίστη στον Θεό και την εμπιστοσύνη στους θεράποντες ιατρούς μου. Κατά τις «ατέλειωτες» ώρες της νοσηλείας μου στην απομόνωση, εκείνο που με θωράκισε ήταν οι αγωνιώδεις και συνάμα ολοφάνερες προσπάθειες των γιατρών να συνδράμουν, μα πάνω απ’ όλα η αταλάντευτη πίστη μου στον Θεό. Και τελικά τον φόβο, που θα φοβόμουν τον νίκησα. Γιατί όσοι με γνωρίζουν νομίζω ότι μπορούν να επιβεβαιώσουν πως η ελπίδα είναι εκείνη η κατάσταση που κατά κύριο λόγο επικρατεί και στη συνείδηση και στην καρδιά μου. Είμαι αυτό που λένε φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος.

Όσοι τα βάζουν με τον Σ. Τσιόδρα ουσιαστικά τα βάζουν με τον αγώνα της πατρίδας μας κατά της πανδημίας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και βαθύτατα θλιβερό

Υπάρχουν κάποιοι στους οποίους θέλετε να απευθύνετε ιδιαίτερες ευχαριστίες αυτήν τη στιγμή;

Προφανέστατα σε όλους όσοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δίνουν καθημερινά τη μάχη για όλους τους ασθενείς και που το ίδιο έκαναν και για εμένα. Με δεδομένο ότι ο Covid-19 είναι ένας πρωτόγνωρος για τους επιστήμονες ιός, το έργο τους σε ό,τι αφορά και τη δική μου περίπτωση είναι ακόμη πιο σημαντικό και συνάμα αξιέπαινο. Θέλω όμως να κάνω και μία ειδική αναφορά στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Θέλω δημόσια να τον ευχαριστήσω για την προσωπική συμβολή που είχε στη δική μου περίπτωση, συνεργαζόμενος με τους θεράποντες λοιμωξιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κατά την πορεία της νοσηλείας μου. Κυρίως, όμως, θέλω να τον ευχαριστήσω για όλα όσα κάνει για την Ελλάδα σήμερα. Δεν θα ήταν υπερβολή να σχηματοποιήσω την κατάσταση της χώρας μας σήμερα στη φράση: «Βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού και του Τσιόδρα».

Ο κ. Τσιόδρας όμως έχει βρεθεί και στο στόχαστρο ορισμένων, οι οποίοι του απευθύνουν αιτιάσεις.

Όσοι τα βάζουν με τον Τσιόδρα ουσιαστικά τα βάζουν με τον αγώνα της πατρίδας μας κατά της πανδημίας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και πάνω απ’ όλα βαθύτατα θλιβερό. Είναι αδιανόητο, τούτη την ώρα που στον πλανήτη κινδυνεύουν ή χάνονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, η ιδεοληψία να υπερισχύει του αγώνα της επιστήμης για ζωή. Όσοι εναντιώνονται στην αριστεία, λάθος στιγμή διάλεξαν να το δηλώσουν. Κατανοώ ως πολιτικός την ενίοτε ακόμη και αγωνιώδη υπερπροσπάθεια ορισμένων να ασκήσουν αντιπολίτευση. Στη μάχη όμως για τη δημόσια υγεία η αντιπολίτευση δεν είναι απλώς περιττή, είναι χυδαία. Και να προσθέσω επ’ αυτού; Γι’ αυτές ακριβώς τις χυδαίες και όχι μόνο συμπεριφορές, η πλέον περιζήτητη ιατρική ειδικότητα σήμερα είναι η ψυχιατρική! Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν φοβήθηκα την ασθένεια είτε γιατί ήμουν στο νοσοκομείο, στα χέρια πολύ άξιων γιατρών και νοσηλευτών, είτε γιατί δεν γνώριζα την πραγματική διάσταση της κλινικής μου κατάστασης

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Πώς σχολιάζετε αυτό το μέτρο της κυβέρνησης;

Το σχόλιο το δικό μου έχει ελάχιστη αξία μπροστά στα αποτελέσματα που ήδη βλέπουμε να έχουν αυτά τα μέτρα. Ευτυχώς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε εγκαίρως τον αγώνα κατά του κορονοϊού πάνω του, και με τόλμη, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα έλαβε δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις για να προστατεύσει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Ο πρωθυπουργός μπροστά στην ιεράρχηση «ανθρώπινη ζωή ή οικονομία» επέλεξε την ανθρώπινη ζωή. Την οικονομία θα την ξαναφτιάξουμε. Κάθε όμως ανθρώπινη ζωή που χάνεται πίσω δεν γυρίζει. Ολοι αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων στην οικονομία, αλλά για να υπάρξει οικονομία πρέπει πάνω απ’ όλα να υπάρχουν άνθρωποι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθμισε, κατά την εκτίμησή μου, με τον πιο σωστό τρόπο και, κυρίως, εγκαίρως την ιεράρχηση τούτης της στιγμής. Και στην κορυφή της ιεράρχησης είναι προφανώς ο άνθρωπος. Αυτά τα μέτρα προστατεύουν τον άνθρωπο. Μόνο αν σώσουμε τον άνθρωπο θα μπορέσουμε να σώσουμε και όλα τα υπόλοιπα. Το δράμα της Ιταλίας ή της Ισπανίας όλοι το παρακολουθούμε. Η Ελλάδα προσπαθεί, με όσα μέσα μπορεί, να το αποφύγει. Και η γνώμη μου είναι ότι εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, ναι, θα τα καταφέρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 4/4