Για τις αλλαγές στην καθημερινότητά του, αλλά και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε ο κοροναϊός στη χώρα μας μιλά στα «Π» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. «Το μόνο ίσως καλό αυτής της καθημερινότητας είναι ότι λόγω του περιορισμού των εκδηλώσεων, των συναντήσεων κ.λπ. μου μένει λίγος παραπάνω χρόνος να βλέπω στο σπίτι την Πόπη και τον Γιάννη. Ειδικά με τον Γιάννη έχουμε έρθει πιο κοντά αυτή την περίοδο», αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο «ετοιμάζουμε σε όλα τα υπουργεία και στο δικό μας μια σειρά από βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα βάλουν πιο γερά θεμέλια για την επόμενη ημέρα προσελκύοντας επενδύσεις». Ο κ. Χατζηδάκης μιλά για τη σύζυγό του, Πόπη Καλαϊτζή, τον γιο του, Γιάννη, που τον εκπλήσσει καθημερινά, ενώ αποκαλύπτει ότι ένας πολύ φίλος και συνεργάτης του ταλαιπωρήθηκε με πνευμονία εξαιτίας του κοροναϊού. Αλλά ακόμα περισσότερο ότι μια αγαπημένη φίλη του που ζούσε στην Αμερική χάθηκε από αυτόν τον αόρατο εχθρό, «μόνη και αβοήθητη στη Νέα Υόρκη».

Κατά κοινή ομολογία, η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού. Θα βρίσκατε κάποιο λάθος;

Βάλαμε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Μιλώντας, λοιπόν, για το αν τα κάναμε λάθος ή σωστά, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε τον αριθμό των θυμάτων. Ε, λοιπόν, συγκριτικά με άλλες χώρες του δικού μας περίπου μεγέθους (Ολλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.λπ.) είμαστε πολύ πιο κάτω. Γι’ αυτό και η Ελλάδα αναφέρεται διεθνώς με πολύ θετικό τρόπο. Και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία. Όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων. Μια εθνική επιτυχία, που ενισχύει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό!

Αντιμετωπίσατε εσείς κανένα κρούσμα κοροναϊού στο στενό σας οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον;

Δυστυχώς ναι. Ένας πολύ φίλος και συνεργάτης μου ταλαιπωρήθηκε αρκετά με πνευμονία εξαιτίας του κοροναϊού. Αλλά ακόμα περισσότερο μια αγαπημένη φίλη από τα φοιτητικά χρόνια, που ζούσε στην Αμερική, χάθηκε από αυτόν τον αόρατο εχθρό, μόνη και αβοήθητη στη Νέα Υόρκη.

Μένετε σπίτι; Τι σας αρέσει να κάνετε; Έχετε ανακαλύψει κάποια νέα συνήθεια;

Εγώ, προσωπικά, ήμουν και είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω κάθε μέρα στο υπουργείο. Άλλαξαν οι συνθήκες της δουλειάς, έχει απαγορευτεί το τελευταίο διάστημα η είσοδος του κοινού, περιορίστηκαν τα ραντεβού, ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις, προχωρεί η τηλεργασία. Είναι μια νέα καθημερινότητα. Το μόνο ίσως καλό αυτής της καθημερινότητας είναι ότι λόγω του περιορισμού των εκδηλώσεων, των συναντήσεων κ.λπ., μου μένει λίγος παραπάνω χρόνος να βλέπω στο σπίτι την Πόπη και τον Γιάννη. Ειδικά με τον Γιάννη έχουμε έρθει πιο κοντά αυτή την περίοδο.

Τι κάνετε με τον γιο σας, τώρα που σας βλέπει πιο πολύ;

Αντιλαμβάνεστε ότι τόσο για την Πόπη όσο και για μένα είναι το κέντρο της προσοχής. Τώρα είναι η περίοδος που αρχίζουμε να επικοινωνούμε με λέξεις και με φράσεις. Τη μια μας λέει ότι αυτό είναι απίθανο. Την άλλη διαπιστώνει ότι ο μπαμπάς, η μαμά και ο Γιάννης είμαστε οικογένεια. Έχει μάθει να επαναλαμβάνει αυτές τις μέρες το τραγούδι «Θα κάτσω σπίτι» και τη «Γάτα τη σερενάτα». Και, φυσικά, αναγνωρίζει το logo του υπουργείου και όποτε το βλέπει λέει «υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας»!

Λένε ότι πολλά ζευγάρια περνάνε κρίση με τον κοροναϊό. Εσείς;

Όλοι αγχωνόμαστε και στενοχωριόμαστε με αυτά που ζούμε με τον κοροναϊό. Εγώ ειδικά όταν είμαι στο υπουργείο αντιλαμβάνεστε ότι βγαίνω από την προστασία του σπιτιού και αυτό οπωσδήποτε με κάνει να προσέχω περισσότερο για τα μέτρα προφύλαξης. Η Πόπη σηκώνει τα βάρη του νοικοκυριού. Έχει αλλάξει η καθημερινότητα και των δύο. Απλώς, μας μένουν κάποιες ώρες να δούμε και καμιά ταινία στην τηλεόραση, που προηγουμένως δεν βλέπαμε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών. Εχει σχέδιο η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ύφεση που αναμένεται;

Θαυματοποιοί δεν είμαστε. Η ύφεση χτυπάει με βίαιο τρόπο όλη την υφήλιο και ακόμα περισσότερο την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία εξαίρεση, πολύ περισσότερο που είμαστε μία τουριστική χώρα και ο τουρισμός χτυπήθηκε πάρα πολύ από αυτή την κρίση. Εχουμε δώσει ενισχύσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά κρατάμε δυνάμεις και για μετά, καθώς το φθινόπωρο οι γιατροί λένε ότι ο κοροναϊός θα ξαναχτυπήσει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε σε όλα τα υπουργεία και στο δικό μας μια σειρά από βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα βάλουν πιο γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα, προσελκύοντας επενδύσεις.

Εσείς φέρατε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Τι θα δούμε να αλλάζει;

Οτι δεν θα μπορείτε να βγάλετε οικοδομική άδεια αν δεν έχετε κανονίσει τη νόμιμη διάθεση των μπάζων σας. Οτι στο σουπερ μάρκετ θα έχετε πια ένα ενιαίο τέλος πλαστικής σακούλας όποιο πάχος και αν έχουν, καθώς δίνουμε προτεραιότητα στις βιοαποδομήσιμες και στις πάνινες, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Θα δείτε όσοι αγαπάτε το περιβάλλον έναν καινούργιο οργανισμό, που θα προστατεύσει τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχοντας γι’ αυτό μια πιο ουσιαστική χρηματοδότηση. Και θα δείτε επίσης στις περιοχές Natura, όπου σήμερα υπάρχει μια κατάσταση φύρδην μίγδην και κάνει δουλειές μόνον όποιος έχει μέσον, να μπαίνει μια τάξη, για την οποία στο τέλος θα βάλει τη σφραγίδα του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, όσοι ασχολούνται με την οικονομία θα δουν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να επιταχύνονται εντυπωσιακά και θα μπορούν έτσι να κάνουν πολύ ευκολότερα τη δουλειά τους. Υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί που μονοπωλούν την περιβαλλοντική ευαισθησία. Εμείς κάνουμε περιβαλλοντική πολιτική στην πράξη με την απολιγνιτοποίηση, με την ηλεκτροκίνηση, με τη στήριξη της ανακύκλωσης, με την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης. Το περιβάλλον είναι μια πολιτική για το μέλλον των παιδιών μας. Δεν ανέχομαι λοιπόν από κανέναν του ΣΥΡΙΖΑ με το εμπόριο περιβαλλοντικής ευαισθησίας να μου λέει ότι ενδιαφέρεται για το δικό μου παιδί περισσότερο από ό,τι εγώ ο ίδιος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολτικά το 02 Σάββατο Μαΐου