«Κύριε καθηγητά, να βγάλουμε μια φωτογραφία όλοι μαζί;», ρωτάμε τον Σωτήρη Τσιόδρα. «Αν θέλετε να είμαστε κοντά, θα φοράμε όλοι μάσκες. Αλλιώς, σε 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλον».

Ο «εθνικός μας γιατρός» δεν αστειεύεται. Δύο ώρες που περάσαμε δίπλα σε απόσταση ενάμισι μέτρου, δηλαδή το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, δεν μπόρεσα να του αποσπάσω παρά ένα μειδίαμα. Ιδίως δε σε θέματα δημόσιας υγείας δεν σηκώνει κανένα χωρατό. Οι οδηγίες και οι κανόνες δεν είναι εκεί για να τους διαβάζουμε, αλλά για να τους τηρούμε. Το αυστηρό βλέμμα του και μόνο ήταν ικανό για να τηρούν απολύτως ευλαβικά οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εξωτερικών τα μέτρα ασφαλείας, όσο βρισκόταν στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ο πρώτος προσκεκλημένος στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων που διοργανώνει η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για μία καινοτομία της ελληνικής προεδρίας, που εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις (echairmanship), προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτού στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλώντας με θερμά λόγια για τον καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο υπόγειο του ΥΠ.ΕΞ., ο καθηγητής τον άκουγε με προσοχή, αλλά εμφανώς στρεσαρισμένος. Μπορεί η καθημερινή ενημέρωση των 6 μ.μ. να έχει πλέον ανασταλεί, όμως ο ίδιος παραμένει επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης καθημερινά και εκείνη τη στιγμή παράλληλα η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη. «Να ολοκληρώσουμε μέσα σε 35 λεπτά, παρακαλώ», μου είπε στην αρχή, ως συντονιστή της εκδήλωσης. Τελικά, μας έδωσε 50 λεπτά.

Όταν ξεκίνησε να μιλάει για τα μέτρα αντιμετώπισης για την πανδημία, για την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει, για την ελπίδα να βρεθεί θεραπεία και εμβόλιο, η γλώσσα του λύθηκε, το στρες έφυγε, η συνεδρίαση της επιτροπής προς στιγμήν ξεχάστηκε. Μιλούσε για θέματα σχετικά με τον κοροναϊό που έχει αναπτύξει δεκάδες φορές, με το ίδιο πάθος σαν να τα παρουσίαζε πρώτη φορά. Ιδίως στο θέμα με την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών των μεταναστών, των Ρομά, των αστέγων στάθηκε ιδιαίτερα, τόνισε για μία ακόμα φορά πόσο σημαντικό είναι και έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση από ό,τι σε άλλα σημεία της ομιλίας του.

ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ

Η ομιλία του κ. Τσιόδρα, έπειτα από τόσους μήνες εμπειρίας, θα μπορούσε να είναι από στήθους. Στον ίδιο, όμως, δεν αρέσει να αφήνει τίποτα στην τύχη. Είχε προετοιμάσει επιμελώς με στοιχεία, πίνακες και γραφήματα μια παρουσίαση με συνολικά 33 διαφάνειες, που ξεδίπλωναν όλη την ιστορία: Από τις 28 Ιανουαρίου, έναν μήνα πριν από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, όταν αναθεωρήθηκε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, μέχρι τον Μάιο και τη σταδιακή επανέναρξη της οικονομίας. Μέσα από την παρουσίασή του πέρασε και το μήνυμα για την πορεία ενίσχυσης του ΕΣΥ το προσεχές διάστημα: να παραμείνουν όσοι προσελήφθησαν το τελευταίο τρίμηνο και να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ έως το τέλος του έτους, φθάνοντας τις 11,1 ανά 100.000 άτομα, κοντά δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σεμνός και προσηνής, χαιρέτησε εξ αποστάσεως και ευχαρίστησε όλους τους τεχνικούς που συνέβαλαν στην απευθείας μετάδοση της συζήτησης, τον αν. υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη, τον συντονιστή της εκδήλωσης, και έφυγε γρήγορα για τη συνεδρίαση της ομάδας των ειδικών.