Ένα τρίτο παιδί είναι πάντα ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι στα σχέδιά µας», δηλώνει στα «Π» η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας ∆ηµοκρατίας Αννα Ευθυµίου, η οποία αποκαλύπτει πότε θα γίνει η βάφτιση της κόρης της. «Η βάφτιση θα γίνει τον Σεπτέµβριο, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος για µένα έχει συναισθηµατική αξία. Η απόφαση για το όνοµά της ήταν εύκολη: Αλεξάνδρα, το όνοµα της πεθεράς µου», εξηγεί. Η ίδια µιλά και για την πολιτική της δραστηριότητα, τονίζοντας ότι επιδιώκει να καταβάλλει «κάθε προσπάθεια για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου, ιδίως τώρα, στην κρίση της πανδηµίας του κορονοϊού». «Παράλληλα, στόχος µου είναι να συµβάλ λω όπου είναι εφικτό στη βελτίωση του κυβερνητικού έργου». Οσο για τις αποκαλύψεις των «Π» σχετικά µε το παρακράτος επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., σχολιάζει πως «ως νέα βουλευτής, µου προκαλούν έκπληξη και αποδοκιµασία, διότι βάλλουν κατά των θεσµών και του δηµοκρατικού πολιτεύµατος».

Οικογένεια και κοινοβουλευτικά καθήκοντα συνδυάζονται, τελικά;

Σίγουρα οι ρόλοι στους οποίους καλούµαι να ανταποκριθώ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Οπωσδήποτε είναι δύσκολο να συνδυαστούν οικογένεια, κοινοβουλευτικά καθήκοντα και επαγγελµατικές υποχρεώσεις. Αλλά είναι εφικτό υπό ορισµένες προϋποθέσεις. Επειδή από πολύ µικρή αγαπώ την πολιτική, µε τον σύζυγό µου και στη συνέχεια τα παιδιά µας θέσαµε τις προϋποθέσεις αυτές και οργανώσαµε την οικογενειακή µας ζωή κατά τέτοιον τρόπο ώστε να µπορώ να αντεπεξέλθω στις αυξηµένες απαιτήσεις των κοινοβουλευτικών µου καθηκόντων.

5756θψρ6υ
Το όνοµά σας ακούστηκε έντονα για τον ανασχηµατισµό το προηγούµενο διάστηµα. Εσείς πώς τα ακούτε όλα αυτά;

Βασική µου µέριµνα είναι να επιτελώ τα κοινοβουλευτικά µου καθήκοντα µε τον καλύτερο τρόπο, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι µε τίµησαν µε την ψήφο τους. Είναι γνωστό ότι ο ανασχηµατισµός είναι αποκλειστική αρµοδιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος µας κρίνει ως βουλευτές και µας αξιολογεί. Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, επιδιώκω να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου, ιδίως τώρα, στην κρίση της πανδηµίας του κορονοϊού. Παράλληλα, στόχος µου είναι να συµβάλλω, όπου είναι εφικτό, στη βελτίωση του κυβερνητικού έργου. Και όλο αυτό το χρονικό διάστηµα έρχο μαι σε επαφή με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, επεξεργάζομαι τα προβλήματά τους και τα μετουσιώνω σε προτάσεις μου για τον σκοπό αυτόν.

Ήρθε η ώρα να μπουν περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση;

Οι ικανότητες του/της εκάστοτε πολιτικού δεν μπορεί να κρίνονται από το φύλο του. Είναι εύλογο, βέβαια, ότι όπως σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, την επιχειρηματικότητα, τον εργασιακό χώρο, την επιστημονική κοινότητα και ούτω καθεξής, έτσι και στην πολιτική οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν κάνει διακρίσεις βάσει του φύλου. Απεναντίας, ενισχύει τη γυναικεία εκπροσώπηση. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση επέλεξε γυναίκες δικαστές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Πριν από λίγο καιρό δεχθήκατε επίθεση στο γραφείο σας. Σας έχει τρομάξει αυτή η περιπέτεια;

Όπως τόνισα και μετά το συγκεκριμένο συμβάν, τέτοιες επιθέσεις είναι πράξεις θρασύδειλες. Πλήττουν τη Δημοκρατία και διαταράσσουν την κοινωνική ηρεμία, αλλά και το λειτούργημα του βουλευτή, ειδικά σε εποχές όπως αυτή, με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην καθημερινότητά μας, όπου η αλληλεγγύη είναι το ζητούμενο. Τέτοιες καταδικαστέες πράξεις δεν εκφοβίζουν ούτε την παράταξη της Ν.Δ. ούτε εμένα προσωπικά, που συνεχίζω να ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα μαχόμενη με ευσυνειδησία και συνέπεια.

Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με τα δημόσια πράγματα. Η πολιτική ήταν ένας τομέας πολύ γοητευτικός για μένα και θυμάμαι ότι από τότε παρακολουθούσα με έντονο ενδιαφέρον τις πολιτικές ειδήσεις και τις συζητήσεις


Ξεκινήσατε από την Αυτοδιοίκηση και τώρα είστε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τελικά, ποιος ρόλος είναι πιο απαιτητικός, αλλά και πιο γοητευτικός;

Από πολύ νεαρή ηλικία αγαπώ την πολιτική και έχω καθημερινή, ενεργό συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι από τα φοιτητικά μου χρόνια με τη συμμετοχή μου στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ, στη συνέχεια ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και από τη θητεία μου σε διάφορες κομματικές θέσεις, όπως για παράδειγμα αυτές της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. στα ΜΜΕ Βορείου Ελλάδος και του μέλους του Τομέα Εργασίας της Ν.Δ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι της ενεργού συμμετοχής στα κοινά και είναι ο φορέας που έχει τη μεγαλύτερη αμεσότητα και αλληλεπίδραση με τον πολίτη. Ωστόσο, με κερδίζει η κεντρική πολιτική σκηνή, διότι είναι πολυδιάστατη και αφορά πολλές εκφάνσεις του γενικότερου πολιτικού γίγνεσθαι.

Πώς ακούει μια νέα πολιτικός τα ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις των «Π» για τα κυκλώματα που φαίνεται πως είχαν δημιουργηθεί στο παρασκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, βάζοντας στο στόχαστρο όποιον δεν ήταν αρεστός στην εξουσία;

Ως νέα βουλευτής, μου προκαλούν έκπληξη και αποδοκιμασία, διότι βάλλουν κατά των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ως νομικός, θεωρώ εύλογο ότι θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Τέτοια θέματα πληγώνουν και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να εκλείψουν από το πολιτικό γίγνεσθαι.

Οι αποκαλύψεις των «Π» για τα κυκλώματα, ως νέα βουλευτή, μου προκαλούν έκπληξη και αποδοκιμασία, διότι βάλλουν κατά των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ως νομικός, θεωρώ εύλογο ότι θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης


Ετοιμάζεστε και για τη βάφτιση του δεύτερου παιδιού σας. Τι όνομα θα πάρει, πότε και πού θα γίνει το Μυστήριο;

Ήρθε η ώρα πλέον να βαπτίσουμε την μπέμπα μας! Η βάπτιση θα γίνει τον Σεπτέμβριο, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, που έχει συναισθηματική αξία για μένα. Η απόφαση για το όνομά της ήταν εύκολη: Αλεξάνδρα, το όνομα της πεθεράς μου.

Είστε έτοιμη για μια ενδεχόμενη τρίτη εγκυμοσύνη;

Ένα τρίτο παιδί είναι πάντα ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι στα σχέδιά μας. Αυτή τη στιγμή προέχουν η ανατροφή των δύο παιδιών μας και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα.

Όταν ήσασταν μικρή, τι θέλατε να γίνετε;

Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με τα δημόσια πράγματα. Η πολιτική ήταν ένας τομέας πολύ γοητευτικός για μένα και θυμάμαι ότι από τότε παρακολουθούσα με έντονο ενδιαφέρον τις πολιτικές ειδήσεις και τις συζητήσεις.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία και γιατί;

Είμαι λάτρις του σινεμά και προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη και να παρακολουθώ τις ταινίες που κυκλοφορούν. Από τις αγαπημένες μου είναι «Το μεγάλο σορτάρισμα - The big short». Και αυτό γιατί δείχνει πώς ανορθόδοξες οικονομικές πρακτικές στην ουσία είχαν ολέθριες συνέπειες στην κανονικότητα εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, αλλάζοντας εκ βάθρων τη ζωή τους.

Μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Μου αρέσει η μαγειρική. Είναι δημιουργική. Όσο μπορώ, προσπαθώ να μαγειρεύω στην οικογένειά μου και να τρώμε υγιεινά. Κυρίως ό,τι έχει σχέση με ζυμαρικά.