Οι σπουδές του «ζαλίζουν», καθώς έχει περάσει από τα αµφιθέατρα φηµισµένων πανεπιστηµίων του εξωτερικού, όπως το Imperial College στο Λονδίνο, το Stanford University στις ΗΠΑ και το Kellogg School of Management, επίσης στην Αµερική, ενώ η επαγγελµατική σταδιοδροµία που ακολούθησε τον κατέταξε στον κατάλογο µε τα σύγχρονα «καλύτερα µυαλά» της Ελλάδας. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, ο οποίος, έπειτα από µακρά θητεία ως περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γενικός διευθυντής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας της Google, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, αποδεχόµενος την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλώντας στα «Π», εξηγεί τι είναι η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηµατισµού και η Ψηφιακή Ακαδηµία Πολιτών, που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αποκαλύπτει τι συνέβη και έχασε τα µαλλιά του όταν ήταν 28 ετών. Ο ίδιος µιλά για τη σύζυγό του και τις δύο του κόρες, ενώ θυµάται τις κοπάνες που έκανε στο σχολείο για να παίζει µπάσκετ µε τους συµµαθητές του.

Προετοιµάζετε τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηµατισµού. Πότε να την αναµένουµε και γιατί είναι τόσο σηµαντική;
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηµατισµού αποτελεί το κείµενο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, που θα οδηγήσει τη χώρα µας στον ψηφιακό µετασχηµατισµό και περιλαµβάνει όλα όσα θα κάνουµε τα επόµενα πέντε χρόνια. Μιλά για το πώς θα αναβαθµίσουµε τις υποδοµές του κράτους, πώς θα χτίσουµε τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσµού, πώς θα διευκολύνουµε τις συναλλαγές µέσω του gov. gr, πώς θα ενσωµατώσουµε την τεχνολογία σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας και πώς θα στηρίξουµε τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των επιχειρήσεων. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηµατισµού θα είχε δηµοσιευθεί, αλλά µας πρόλαβε η πανδηµία. Τώρα πρέπει να την επικαιροποιήσουµε, καθώς, σύµφωνα µε τα νέα δεδοµένα, περιµένουµε το πακέτο στήριξης από το Ταµείο Ανάκαµψης, κάτι που σηµαίνει πως θα πρέπει να δούµε εκ νέου την κοστολόγηση και τα έργα συνολικά. ∆εν σηµαίνει, όµως, ότι αυτά τα έργα που είχαµε προτεραιοποιήσει και είχαµε βάλει στα χρονοδιαγράµµατα δεν τα συνεχίζουµε. Ισα-ίσα.

Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η Ψηφιακή Ακαδηµία Πολιτών. Τι άλλες δράσεις ετοιµάζετε για να αναπτύξουν οι πολίτες τις απαραίτητες για την εποχή µας ψηφιακές δεξιότητες;
∆εν µπορούµε να µιλάµε για ψηφιακό µετασχηµατισµό χωρίς να µεριµνούµε για την ενδυνάµωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πολίτη. Αναγνωρίζουµε πως δεν µπορούν όλοι οι πολίτες να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία που παρέχουµε, ενώ αντιστοίχως άλλοι δεν µπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας χωρίς τις ψηφιακές δεξιότητες που ζητούν σχεδόν όλες οι δουλειές πλέον. Η Ψηφιακή Ακαδηµία Πολιτών είναι µια πλατφόρµα ασύγχρονης εκπαίδευσης. Όποτε ένας πολίτης έχει χρόνο, µπορεί να παρακολουθήσει µαθήµατα ψηφιακών δεξιοτήτων και να τα ολοκληρώσει µε τον δικό του ρυθμό. Εμείς αυτό το εργαλείο θα το αξιοποιήσουμε, γιατί μέσα από αυτό μπορούμε να φτάσουμε και στον πιο απομακρυσμένο συμπολίτη μας και να στοχεύσουμε στον ψηφιακό εγγραμματισμό όλου του πληθυσμού. Στοχεύουμε και σε πιο εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες. Θα έχουμε, δηλαδή, μαθήματα για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους εκπαιδευτικούς, για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και για τους φοιτητές. Αλλά θα έχουμε και για τον γενικό πληθυσμό συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία θα οδηγήσουν και σε κάποια πιστοποίηση. Θα κάνουμε, δηλαδή, τη διασύνδεση της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών με την αγορά εργασίας.

Πίστεψα και πιστεύω στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το όραμά του. Από την πρώτη στιγμή έδειξε πως είχε σχέδιο για το τι θέλει να κάνει και απέδειξε, έναν χρόνο μετά, πως το ακολουθεί πιστά


Είχατε μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Πώς γίνατε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Έφτασε κάποια στιγμή στη ζωή μου που σκέφτηκα ότι όλες αυτές τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησα και έχτισα τα σχεδόν 25 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σε Αγγλία, Αμερική και Ελλάδα θα ήθελα να τις θέσω στην υπηρεσία της χώρας μου. Ένιωθα, έπειτα από τόσα δύσκολα χρόνια που είχε ζήσει η πατρίδα μας, πως αξίζαμε κάτι καλύτερο. Πίστεψα και πιστεύω στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στο όραμά του. Από την πρώτη στιγμή έδειξε πως είχε σχέδιο για το τι θέλει να κάνει και απέδειξε, έναν χρόνο μετά, πως το ακολουθεί πιστά. Ήθελα να προσφέρω. Άλλωστε, ό,τι κάνουμε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλάζει τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και τη χώρα που κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Αυτός ο στόχος με ολοκληρώνει περισσότερο από οποιαδήποτε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μαλλιά σας πότε τα χάσατε;
Αυτό είναι κληρονομικό και νομίζω πως ξεκίνησε κάπου στα 28. Τα έχω ξυρίσει, όμως, από το 2006. Παρεμπιπτόντως, είναι και πολύ βολικό!

Στην ψυχολογία σας έπαιξε κάποιον ρόλο;
Καθόλου. Αντιθέτως, οι περισσότεροι με προτιμούν έτσι.


Με τη γυναίκα σας, την Κατερίνα, πώς γνωριστήκατε;
Έχω πάθος για τον αθλητισμό. Λατρεύω το μπάσκετ, μου αρέσει το τένις, το κολύμπι αλλά και η γυμναστική με βάρη. Γνωριστήκαμε, λοιπόν, στο γυμναστήριο μέσω ενός κοινού φίλου. Έτσι ξεκινήσαμε να μιλάμε, να βγαίνουμε και στη συνέχεια αποφασίσαμε να ενώσουμε τις ζωές μας.

Στο τέλος της διαδρομής και καθώς έβρεχε, της έκανα πρόταση γάμου, λέγοντάς της πως «όπως αυτή η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, είναι ταυτόχρονα και δύσκολη»


Η πρόταση γάμου πώς έγινε;
Ένα άλλο πάθος με το οποίο έχω ασχοληθεί πολύ αφορά οτιδήποτε έχει να κάνει με το βουνό, όπως το σκι, η αναρρίχηση και η ορειβασία. Έχω ταξιδέψει για να κάνω ορειβασία στο Νεπάλ, στην Τανζανία, όπου ανέβηκα στο Κιλιμάντζαρο, ενώ έχω ανέβει και πολλές κορυφές στην Αμερική και στον Καναδά. Η πρόταση γάμου, λοιπόν, έγινε σε μια ανάβαση στην Πάρνηθα. Έχοντας ανέβει το βουνό με τα πόδια, αντί να πάρουμε το τελεφερίκ, φτάσαμε μέσω ενός μονοπατιού σε ένα ξέφωτο λίγο πριν από το καταφύγιο. Εκεί, στο τέλος της διαδρομής και καθώς έβρεχε, της έκανα την πρόταση γάμου, λέγοντάς της πως «όπως αυτή η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, είναι ταυτόχρονα και δύσκολη. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να βοηθά ο ένας τον άλλον για να προχωρήσει, στιγμές που κάποιος από τους δύο θα πρέπει να ηγηθεί και σε άλλες να ακολουθήσει. Κάπως έτσι είναι και η ζωή και τη διαδρομή της ζωής μας θα ήθελα να τη διανύσουμε μαζί».

Γονατίσατε;
Ναι, εκεί στο ξέφωτο. Της είπα πως έχω κουραστεί και πως θέλω να κάνουμε ένα διάλειμμα. Εκεί της είπα τα παραπάνω και της έδωσα το δαχτυλίδι.

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τις δύο κόρες σας;
Η Ζωή είναι επτά ετών και η Μάγια δυόμισι. Εγώ, όπως καταλαβαίνεις, κοριτσομπαμπάς, τις λατρεύω και μπορώ να σου πω ότι με λατρεύουν και αυτές. Δεν ξέρω πώς θα είναι η σχέση μας μεγαλώνοντας, αλλά προσπαθώ να περνώ πολύ χρόνο μαζί τους, παρά το πιεστικό μου πρόγραμμα. Νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς και να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Στο σχολείο κοπάνες κάνατε;
Έχω κάνει κοπάνες, κυρίως για να παίξω μπάσκετ.

Αγαπημένη σας ταινία;
Λατρεύω τον κινηματογράφο. Δεν ξέρω αν μπορώ να επιλέξω μία και μοναδική ταινία, αλλά, αν επέλεγα, θα ήταν το οσκαρικό «Rashomon» του Κουροσάβα, αλλά και άλλες, όπως ο «Νονός» Ι και ΙΙ, το «Cinema Paradiso» και το «Η ζωή είναι ωραία». Είμαι, επίσης, λάτρης του Τζακ Νίκολσον και ταινιών όπως η «Λάμψη» και η «Φωλιά του κούκου» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, τις οποίες είχα δει σε μικρή ηλικία και είχα εντυπωσιαστεί.

Κλαίτε;
Συγκινούμαι σε ταινίες, όπως, για παράδειγμα, στην τελευταία σκηνή του «Cinema Paradiso», την οποία, όσες φορές κι αν δω, δεν παύει να με συγκινεί. Γενικά, δεν βλέπω κάτι κακό στο να κλαίει κανείς. Όταν κάτι με στενοχωρεί πολύ, ίσως κλαίω.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 18/7