Ένα ανοιχτό μικρόφωνο και ένας διάλογος που οι πρωταγωνιστές του θα προτιμούσαν να είχε μείνει κρυφός έριξαν άφθονο νερό στον μύλο της κριτικής που αφορά τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ισπανός πολιτικός και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κατά τη διάρκεια της στιχομυθίας που είχαν στις 26 Αυγούστου, στο περιθώριο της συνάντησής τους, εμφανίζονται να έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην Τουρκία και στο πώς εξέλαβε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι είναι «εκνευρισμένοι» και θεωρούν την Ελλάδα «αναξιόπιστη».

Δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί εμφανίστηκαν σαν σχολιαστές των εξελίξεων επιτείνοντας την κριτική απέναντι στον Ισπανό αξιωματούχο και ενισχύοντας, από την άλλη, την άποψη όσων κάνουν λόγο για φιλοτουρκική στάση της Γερμανίας.

Κι αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, για τον Ζοζέπ Μπορέλ σίγουρα αυτό δεν ισχύει, καθώς πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του, έπειτα από πρόταση της νέας επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής, καθώς από το βιογραφικό του το μόνο που είχε σχέση με διπλωματία ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Με σπουδές στην Αεροναυπηγική, τα Μαθηματικά και τα Οικονομικά, θεωρείται ένας πολιτικός που έχει κλείσει τον κύκλο του και η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για μετοχές μεγάλης αξίας σε μεγάλες εταιρείες, προκαλώντας τις πρώτες γκρίνιες στις Βρυξέλλες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντα με την Τουρκία κοινό παρονομαστή, αδυνατεί να εκφράσει μια δομημένη γραμμή, πέρα από την επανάληψη της λέξης «αλληλεγγύη».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο και της Γαλλίας με αφορμή την ολιγωρία του στο θέμα της Λιβύης και της εκεί δραστηριότητας της Τουρκίας.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας το αν μπορούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που επιτηρούσαν την τήρηση του εμπάργκο όπλων, να προβούν σε δραστικές λύσεις, είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν οι πληροφορίες είναι ικανοποιητικές, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο. Μόνο αν ένα πλοίο δεν ανταποκριθεί μπορούμε να αναλάβουμε έναν άλλο τύπο δραστηριότητας», προσθέτοντας ότι «άλλος τύπος δραστηριότητας (σ.σ.: δηλαδή στρατιωτικός) δεν είναι σαφώς ούτε λεπτομερής ούτε επιθυμητός».

Η στάση του ήταν το ίδιο παθητική και τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Τουρκία ενορχήστρωνε και εφάρμοζε το σχέδιό της στον Έβρο και εκείνος δεν εξέφρασε κάτι περισσότερο από αλληλεγγύη.

Η πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα και οι πιέσεις Ελλάδας και Κύπρου για κατάλογο κυρώσεων απέναντι στην αποτελούν τον ελάχιστο πήχη για τον Ζοζέπ Μπορέλ και την ευρωπαϊκή διπλωματία.