Αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες προσωπικότητες της πρώτης γραµµής κατά του COVID-19 στην Ελλάδα, ενώ από τη θέση της έχει βοηθήσει αρκετούς γνωστούς εκπροσώπους της δηµόσιας ζωής της χώρας που νοσηλεύτηκαν µε κορονοϊό, µεταξύ των οποίων τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυµο. Ο λόγος για την καθηγήτρια Πνευµονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθύντρια της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο κεντρικότερο νοσοκοµείο της χώρας, τον «Ευαγγελισµό», Αναστασία Κοτανίδου, που µίλησε στα «Π» για όλους και για όλα.

Τη συναντήσαµε, τηρώντας όλα τα µέτρα προστασίας, σε ένα διάλειµµα από τα βαριά καθήκοντά της, στο γραφείο της στον «Ευαγγελισµό», και µας απάντησε µεταξύ των άλλων για το αν µπορούν να «σωθούν» τα φετινά Χριστούγεννα και πότε θα επέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα. Επίσης, µας περιέγραψε την πιο δύσκολη στιγµή της σε ΜΕΘ, ενώ µας µίλησε για την οικογένειά της και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να πολιτευθεί.

Σηµειώνεται ότι η κ. Κοτανίδου έχει αναλάβει την ηγεσία της επιστηµονικής επιτροπής που έχει στόχο τον σχεδιασµό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ ανά την επικράτεια, ενώ συµπεριλαµβάνεται στην ερευνητική οµάδα που διεξάγει την πολυκεντρική µελέτη φάσης 2, η οποία αφορά τη συλλογή πλάσµατος από ιαθέντες ασθενείς από COVID-19 και τη χορήγησή του σε σοβαρά νοσούντες από κορονοϊό.

ΔΡΗΥ
Τελικά, θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοικτά μαγαζιά και εστιατόρια; Ρεβεγιόν θα κάνουμε με παρέες στα σπίτια;

Μάλλον όχι. Κάποια μαγαζιά θα ανοίξουν, όμως δεν νομίζω ότι θα κάνουμε ρεβεγιόν στα σπίτια και στα μαγαζιά.
Από τη στιγμή που θα έρθει το εμβόλιο τον Ιανουάριο, πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι θα επέλθει μια κανονικότητα και στην Ελλάδα;
Όταν καταφέρει να εμβολιαστεί πάνω από το 60%-70% του πληθυσμού. Όταν λέμε «κανονικότητα», σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε για ένα διάστημα, ενδεχομένως όλο το 2021, με μάσκες.

Έγινε πολλή συζήτηση για τα φάρμακα που δίνονταν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος νοσηλευόταν στον
«Ευαγγελισμό» με covid-19. Δόθηκε τελικά η αγωγή που δόθηκε στον Ντ. Τραμπ;

Καμία σχέση. Ο κ. Ιερώνυμος ακολούθησε μια φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούν όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδος.

Γιατί επιμένουν τα κρούσματα σε αριθμούς αυξημένους; Τι πήγε λάθος στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος;

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπήρχε ακριβώς δεύτερο κύμα. Ξεκίνησε η πανδημία, υπήρχε κάποια χαλάρωση λόγω καλοκαιριού και λόγω του ότι όλοι ήμασταν κουρασμένοι από το πρώτο κλείσιμο και έτσι είδαμε πολύ περισσότερα κρούσματα στη δεύτερη φάση μετά το τέλος Αυγούστου.

Κάποια μαγαζιά θα ανοίξουν, όμως δεν νομίζω ότι θα κάνουμε ρεβεγιόν στα σπίτια και στα μαγαζιά


Μπορείτε να μας μεταφέρετε την πιο δύσκολη στιγμή σας σε ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Υπάρχουν πάρα πολλές συγκινητικές στιγμές και τώρα και σε όλη την προηγούμενη καριέρα μου. Δεν είναι μόνο τώρα που αντιμετωπίζουμε περιστατικά τα οποία είναι βαριά και συγκινητικά. Αυτό το οποίο θεωρώ ότι ήταν πολύ πιο άσχημο από ό,τι τώρα στην πανδημία ήταν η φωτιά στο Μάτι. Τότε χάσαμε νέους ανθρώπους, χαθήκανε ολόκληρες οικογένειες. Ήταν πολύ δραματικές τότε οι εικόνες που ζήσαμε.

Έχετε χάσει κάποιον δικό σας άνθρωπο από κορονοϊό;

Όχι, δεν έχω χάσει.

Έχει νοσήσει κάποιος δικός σας πολύ άσχημα;

Ναι, έχουν νοσήσει δύο φίλοι μου πολύ άσχημα. Όμως τα κατάφεραν.

Αν είχατε μπροστά σας έναν αρνητή της πανδημίας και του εμβολίου, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε για το αντίθετο;

Δεν πιστεύω ότι είμαι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να πείσω κάποιον που αρνείται να δει ότι υπάρχει η πανδημία. Νομίζω ότι άλλες ειδικότητες πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν ότι δεν υπάρχει η πανδημία.
Αυτό που θεωρώ πως ήταν πολύ πιο άσχημο από ό,τι τώρα στην πανδημία ήταν η φωτιά στο Μάτι


Κατά πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας;

Διαπιστώνω ότι το νοσοκομείο είναι το σπίτι σας πλέον. Γενικώς το σπίτι είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι καινούργιο αυτό το πράγμα. Η καθημερινότητά μου δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ. Αυτό που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μου είναι η επαφή μου με εσάς, τους δημοσιογράφους. Είναι μια πολύ καινούργια εμπειρία.

Πώς σας φαίνεται που εμείς, οι δημοσιογράφοι, σας θυμηθήκαμε τώρα;

Δεν μου αρέσει καθόλου. Εγώ θεωρώ ότι εμάς ο κόσμος έπρεπε να μας εκτιμάει για τη δουλειά που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, όχι τώρα, επειδή ήρθε η πανδημία και βρεθήκαμε στην καρδιά του προβλήματος. Λυπηρό είναι για μένα να μας θυμούνται όταν υπάρχουν προβλήματα.

Σε αυτή τη μεγάλη καριέρα που έχετε, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας;

Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου ήταν όταν έπρεπε να ανακοινώσω στην οικογένεια ενός νεαρού παιδιού ότι δυστυχώς ο νεαρός έχασε τη μάχη με τον θάνατο.

Πώς το διαχειρίζεστε αυτό;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να περιγραφεί ο τρόπος που διαχειρίζεται κανείς αυτό το συναίσθημα. Είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν νομίζω ότι μπορεί να το περιγράψεις εύκολα. Πρέπει κάποιος να το ζήσει για να το καταλάβει.

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για την πολιτική. Για να είσαι πολιτικός χρειάζεσαι άλλα προσόντα


Πάντα θέλατε να γίνετε γιατρός; Τα παιδικά σας χρόνια πώς ήταν;

Ναι, αυτό ήθελα πάντα. Είχα χαρούμενα παιδικά χρόνια. Είχα δύο γονείς που ήταν πολύ προστατευτικοί, πολύ φροντιστικοί.

Η οικογένειά σας σας λείπει; Ο σύζυγος τι λέει που λόγω δουλειάς δεν είστε σχεδόν ποτέ σπίτι;

Είμαι πολύ τυχερή. Εχω έναν άνδρα ο οποίος ευτυχώς με καταλαβαίνει και μου συμπαραστέκεται πάρα πολύ. Εχω μια κόρη η οποία έχει επίσης το δικό μου επάγγελμα και καταλαβαίνει πολύ καλά τις δυσκολίες που έχει μια γυναίκα γιατρός.

Eίστε και γιαγιά.

Ναι, έχω γίνει. Εχω μια θαυμάσια εγγονή, η οποία έχει και το όνομά μου. Δυστυχώς δεν τη βλέπω συχνά πολύ γιατί ζουν στην Αγγλία. Πολύ σπάνια τώρα, με την πανδημία.

Θα σας ενδιέφερε ποτέ η πολιτική;

Ποτέ!

Μου απαντήσατε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για ποιον λόγο;

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για την πολιτική. Για να είσαι πολιτικός χρειάζεσαι άλλα προσόντα. Θα μπορούσατε όμως να βοηθήσετε στον τομέα σας. Δεν νομίζω ότι ως πολιτικός θα μπορούσα να βοηθήσω στον τομέα μου. Θεωρώ ότι ως γιατρός μπορώ να το κάνω αυτό. Μόνο έτσι.

Όταν φεύγετε από το νοσοκομείο, κάνετε κάτι για να αποφορτίζεστε;

Μου αρέσει πολύ να χαλαρώνω με τους φίλους μου και να κάνουμε εκδρομές. Όταν ήταν ανοιχτά τα σινεμά και τα θέατρα, μου άρεσε πολύ να βλέπω ταινίες και να πηγαίνω θέατρο.

Είστε και χειμερινή κολυμβήτρια. Βλέπω έχετε χρώμα.

Φέτος για πρώτη φορά έκανα μπάνια μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου, γιατί ήταν πολύ καλός ο καιρός.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»