Oσοι γνωρίζουν καλά το κυβερνητικό ρεπορτάζ τον κατατάσσουν στα αθόρυβα, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσµατικά στελέχη της κυβέρνησης, καθώς είναι σε αρκετές περιπτώσεις ο άνθρωπος-«κλειδί» πίσω από τις επενδύσεις µεγάλων ξένων οµίλων στη χώρα µας το τελευταίο διάστηµα. Πώς να µην είναι, από τη στιγµή που έχει θητεύσει σε υψηλόβαθµες θέσεις για πάνω από 30 χρόνια σε σηµαντικές επιχειρήσεις και οµίλους, έχοντας διαχειριστεί µε επιτυχία αναπτυξιακά έργα εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ σε όλο τον κόσµο. Ο λόγος για τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρµόδιο για την Οικονοµική ∆ιπλωµατία, Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος µιλά στα «Π» και αποκαλύπτει ποιες µεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα το επόµενο διάστηµα, ενώ µιλά για την προσωπική του καθηµερινότητα και περιγράφει την πιο δύσκολη στιγµή της ζωής του.

dth
Πριν από έναν µήνα, υπεγράφη η συµφωνία µε την Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση και την «πράσινη» ενέργεια στην Αστυπάλαια. Ποια είναι τα επόµενα βήµατα;

Πρόκειται για ένα φουτουριστικό πρόγραµµα, που από µια απλή ιδέα πριν από 16 µήνες έγινε πραγµατικότητα, µε την υπογραφή της συµφωνίας στις αρχές Νοεµβρίου. Η επένδυση είναι εµβληµατική και φανερώνει ότι η χώρα µας έχει αλλάξει και πρωτοστατεί σε τοµείς όπως η τεχνολογία, η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιµη παραγωγή ενέργειας. Αλήθεια, θα µπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι η Ελλάδα θα γινόταν το κέντρο του ενδιαφέροντος σε όλο τον πλανήτη για ένα έργο καινοτοµίας σαν και αυτό; Ενα έργο που συνδυάζει την ηλεκτροκίνηση µε τον διαµοιρασµό αυτοκινήτων και α λα καρτ συγκοινωνία; Και όλα αυτά σε ένα νησί στη µέση του Αιγαίου; Αυτό το έργο, λοιπόν, όχι µόνο συµφωνήθηκε, αλλά πριν από µία εβδοµάδα ξεκίνησε και η υλοποίησή του.

Πραγµατοποιήσαµε την πρώτη συνάντηση όλων των εµπλεκόµενων µερών από τα πέντε ελληνικά υπουργεία που συµµετέχουν, την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και, φυσικά, τα στελέχη της γερµανικής αυτοκινητοβιοµηχανίας µε επιτόπια επίσκεψη στην Αστυπάλαια. Το σχέδιο είναι να µετατρέψουµε το νησί σε ένα µέρος όπου θα υπάρχει µόνο ηλεκτροκίνηση. Ενα µέρος όπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιµες πηγές. Και που σχεδόν µόνο ηλεκτρικά ιδιωτικής και δηµόσιας χρήσης οχήµατα θα κινούνται σε αυτό. Το έργο αυτό φέρνει στο σήµερα µια φωτογραφία από το µέλλον της αυτοκίνησης, των συγκοινωνιών και της βιώσιµης αξιοποίησης της ενέργειας, αλλά και την εξέλιξη της µετακίνησης στη σύγχρονη κοινωνία. Θα ακολουθήσουν πολλά ακόµα ταξίδια στο νησί. Θα συσταθούν οµάδες εργασίας και πολύ σύντοµα θα αρχίσει το πρόγραµµα να προχωρά. Εχουµε πολλή δουλειά και την έχουµε ξεκινήσει ήδη.

Μετά τη Microsoft , υπάρχουν άλλες µεγάλες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Έπειτα από µια τόσο µεγάλη παγκόσµια οικονοµική κρίση, σαν αυτή που δηµιούργησε η πανδηµία, οι επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη στρέφουν το βλέµµα τους στη µετα-COVID εποχή. Αξιολογούν ποιες χώρες θα είναι σε θέση να πετύχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και πού μπορούν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Κατά την πανδημία γίναμε μάρτυρες κάποιων success stories στη χώρα μας, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πέραν του έργου στην Αστυπάλαιας, πριν από έναν μήνα η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τρία μεγάλα data centers στην χώρα μας, ενώ η Pfizer επενδύει στη Βόρεια Ελλάδα.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, όμως, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Δεν λαμβάνονται αποφάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς μελέτη. Χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις στη χώρα υποδοχής: ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, λειτουργία των θεσμών και της Δικαιοσύνης και ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα, τόσο από το κράτος όσο και από τους πολίτες. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω από τις καθημερινές επαφές μου με επενδυτές από όλο τον κόσμο ότι το αφήγημα της πατρίδας μας και το μεταρρυθμιστικό μας έργο έχουν γίνει πλέον αντιληπτά στις διεθνείς αγορές. Παρά την πανδημία, παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον σε σημαντικούς τομείς, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό και στις υποδομές, ενώ εξαιρετικές προοπτικές ανοίγονται στους τομείς της τεχνολογίας, των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαχείρισης των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

th

Ποια είναι τα επόμενα νομοθετικά βήματα και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που προετοιμάζετε ως υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία;

Τρεις είναι οι βασικοί θεσμοί που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Οικονομικής Διπλωματίας:

α) Το τεράστιο δίκτυο εμπορικών ακολούθων (ΟΕΥ), που βρίσκονται σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη και δουλειά τους είναι η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

β) Το Enterprise Greece, που αποτελεί μια ανώνυμη εταιρία, μέτοχος της οποίας είναι το υπουργείο Εξωτερικών και ρόλος της είναι να προωθεί την εξωστρέφεια με ευελιξία.

γ) Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ουσιαστικός σύμμαχος των ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων στις επενδύσεις τους εκτός Ελλάδας αλλά και στις εξαγωγές. Το υπουργείο Εξωτερικών, λοιπόν, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί σε συνθήκες πανδημίας η εξαγωγική προσπάθεια και να προσφέρει στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις τα κατάλληλα εργαλεία. Χρησιμοποιούμε ήδη την τεχνολογία για να μειώσουμε τις αποστάσεις και να αυξήσουμε τη δυναμική εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το Enterprise Greece προσφέρει νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η πλατφόρμα b2match, που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων εξαγωγέων σε αγορές του εξωτερικού και τους φέρνουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες. Επίσης, διοργανώνει, σε συνεργασία με τα γραφεία ΟΕΥ, webinars πληροφόρησης για ξένες αγορές σε σειρά κλάδων, ενώ διερευνά τη δυνατότητα συνεργασιών προκειμένου να διευρυνθούν τα κανάλια διανομής από B2B σε B2C, προκειμένου το προϊόν να φθάνει κατευθείαν στον καταναλωτή.

Ο γιος μου είναι ένας ταλαντούχος μουσικός. Είναι ένα φωτεινό μυαλό, με καθαρή σκέψη και κριτική διάθεση. Τον σέβομαι γι’ αυτό που είναι και τον στηρίζω στις δικές του επιλογές. Το να ασχοληθεί με την πολιτική θα έπρεπε να είναι δική του απόφαση


Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Στα 62 μου χρόνια, έχω περάσει στιγμές εύκολες και δύσκολες, ευχάριστες και δυσάρεστες. Πλούσιες εμπειρίες και μοναδικές στιγμές. Αν μου ζητήσετε να επιλέξω τη μία πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου, αυτή θα αναφέρεται στο καλοκαίρι του 1973, στα 14 μου χρόνια, όταν, λόγω ενός ατυχήματος, ήρθα πολύ κοντά στον θάνατο. Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, των γιατρών μου και τη δική μου θετική ενέργεια, κατάφερα να βγω -σαν από θαύμα- νικητής, πιο δυνατός, και να μετατρέψω μια μεγάλη ατυχία σε αυτοπεποίθηση, σε δύναμη ζωής και πίστη στις δυνατότητές μου. Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι η πάγια επιθυμία μου να προσφέρω αποτελεί την ενδόμυχη υποχρέωσή μου να αξιοποιήσω τη δεύτερη ευκαιρία που μου δόθηκε να ζήσω.

Έχετε έναν γιο που ασχολείται με τη μουσική. Αν σας έλεγε ότι θέλει να γίνει πολιτικός, τι θα του απαντούσατε;

Ο γιος μου, πράγματι, είναι ένας ταλαντούχος μουσικός. Είναι ένα φωτεινό μυαλό με καθαρή σκέψη και κριτική διάθεση. Είναι μια αυτόνομη προσωπικότητα και δεν είναι προέκταση του εαυτού μου. Τον σέβομαι γι’ αυτό που είναι και τον στηρίζω στις δικές του επιλογές. Επομένως, το να ασχοληθεί με την πολιτική θα έπρεπε να είναι η δική του απόφαση. Εχουμε μια καλή σχέση, κουβεντιάζουμε τα θέματα που με απασχολούν και τον απασχολούν και, ως εκ τούτου, γνωρίζει καλά τις απόψεις μου, την πίστη μου, τις ιδέες μου και τους λόγους για τους οποίους ασχολούμαι εγώ με την πολιτική. Ο γιος μου είναι ο αυστηρότερος κριτής μου και πηγή έμπνευσης για πολλές σκέψεις, ενέργειες και ιδέες μου.

Νόσησε κάποιος δικός σας από κορονοϊό;

Έχω φίλους που υπήρξαν θετικοί στον κορονοϊό, φίλους που νόσησαν και ξεπέρασαν την αρρώστια, αλλά μου κάνει πραγματικά εντύπωση η χρονική στιγμή της ερώτησής σας, διότι αυτή την περίοδο βιώνω μια πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή. Η μητέρα μου, 91 ετών, που ζει σε ένα ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων, διαγνώστηκε πρόσφατα θετική. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή, γιατί δεν μπορείς να προσφέρεις πάρα πολλά. Εμπιστεύεσαι τους γιατρούς, το σύστημα Υγείας, και εύχεσαι να βγει από αυτή την περιπέτεια υγιής. Δεν παύω, όμως, να σκέφτομαι ότι τον τελευταίο χρόνο, λόγω ακριβώς του κορονοϊού, δεν της έδωσα όλες τις αγκαλιές που θα ήθελα και, λόγω της θέσης μου, δεν πέρασα μαζί της όσο χρόνο θα ήθελα να είχα περάσει. Συναισθήματα αγάπης και ευθύνης μαζί.

Η σύζυγός μου είναι εκπληκτικά υποστηρικτική. Είναι δίπλα μου σε κάθε δύσκολη στιγμή που συνεπάγεται αυτός ο ρόλος. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Με υπομονή, ανεκτικότητα κάποιες στιγμές και πολλή αγάπη, στέκεται στο πλευρό μου


Φοβάστε μην κολλήσετε;

Φυσικά και φοβάμαι τον κορονοϊό. Το να μη φοβάσαι δεν είναι γενναιότητα. Είναι έλλειψη ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου και στους ανθρώπους που είναι δίπλα σου. Κάνω ό,τι μπορώ για να υποκαταστήσω τις διά ζώσης επικοινωνίες με ψηφιακές, να προστατεύω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου και τον θεσμικό μου ρόλο, που με θέλει να είμαι συνεπής, διαθέσιμος και υπεύθυνος.

Η σύζυγός σας πώς αντιμετωπίζει τον νέο σας ρόλο στην κυβέρνηση;

Είναι εκπληκτικά υποστηρικτική. Στέκεται δίπλα μου σε κάθε δύσκολη στιγμή που συνεπάγεται αυτός ο ρόλος. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Και η σύζυγός μου, με υπομονή, ανεκτικότητα κάποιες στιγμές και πολλή αγάπη, στέκεται στο πλευρό μου. Η ίδια, κοινωνιολόγος και για πολλά χρόνια υπεύθυνη ειδικών προγραμμάτων που έχουν σχέση με ειδικές κοινωνικές ομάδες, και ιδιαίτερα μικρά παιδιά, είναι συνηθισμένη στον ρόλο της προσφοράς, της υποστήριξης και της εργασίας για το κοινό καλό.

Θα κάνετε το εμβόλιο;

Φυσικά και θα έκανα το εμβόλιο. Θα έτρεχα από τους πρώτους. Στη ζωή συχνά πρέπει να στηριχθείς σε επιστημονικά δεδομένα μόνο. Η δική μου επιλογή είναι ξεκάθαρη. Διαλέγω να προστατέψω τον εαυτό μου από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κορονοϊός στην υγεία μου, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. Εμπιστεύθηκα τους γιατρούς μου στα νιάτα μου. Μου βγήκε σε καλό. Το ίδιο θα κάνω και τώρα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»