Πρωτοχρονιά… με ηλιοφάνεια και στην καρδιά του χειμώνα, που υποτίθεται ότι βρισκόμαστε αναλογικά με το κλίμα της χώρας μας, ο κόσμος έσπευσε και σπεύδει ακόμη στις… παραλίες για να λιαστεί.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όσοι επιμένουν να μην το καταλαβαίνουν ας σκεφτούν μόνο ότι φέτος οι επιστήμονες κατέγραψαν τον πιο ζεστό  Ιανουάριο  από το 1860!

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021, η μέση θερμοκρασία στο Θησείο ήταν 14,8 βαθμοί Κελσίου, η μέση μέγιστη 18,3 και η μέση ελάχιστη 12,1 βαθμοί.

 Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα από τα τελευταία 160 χρόνια.

 Παράλληλα είναι μεγαλύτερες κατά πέντε βαθμούς από τις αντίστοιχες μέσες κλιματικές τιμές της πιο πρόσφατης περιόδου αναφοράς της περιόδου 1981-2010.

 

xioni1

 

Στις 9 Ιανουαρίου 2021, η θερμοκρασία στο Θησείο ξεπέρασε τους 22,2 βαθμούς, αποτελώντας επίσης ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών (μαζί με το 2010) για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο πιο ζεστός Ιανουάριος, έσπασε και το ρεκόρ της ελάχιστης νυχτερινής θερμοκρασίας με με 17 βαθμούς Κελσίου.

 Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, επεσήμαναν ακόμα ότι ο Δεκέμβριος του 2020 ήταν ο θερμότερος από το 1860 ως προς τη μέση ελάχιστη νυχτερινή θερμοκρασία με 11,7 βαθμούς Κελσίου.  Παράλληλα ήταν ο δεύτερος θερμότερος ως προς τη μέση θερμοκρασία με 13,8 βαθμούς, με πρώτο τον Δεκέμβριο του 1960 με 14,1 βαθμούς.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την αύξηση της μέσης νυχτερινής θερμοκρασίας, συνάδουν με τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. 

xioni2

 

 Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2020, κατέγραφε ότι κατά τις νυχτερινές ώρες, σχεδόν, στις μισές χώρες του πλανήτη, η θερμοκρασία ανεβαίνει πιο γρήγορα απ’ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η «θερμοκρασιακή ασυμμετρία» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα  κάλυψης των νεφών.

Τα αυξημένα σύννεφα μπλοκάρουν τις ηλιακές ακτίνες και ρίχνουν τη θερμοκρασία στη διάρκεια της μέρας, ενώ διατηρούν σχετικά ψηλά τη θερμοκρασία και την υγρασία κατά τη νύχτα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το φαινόμενο έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των φυτών και στο πώς αλληλοεπιδρούν τα είδη, όπως τα θηλαστικά και τα έντομα.