Στο αργεντίνικο δράμα του 2003 «Η Αννα και οι άλλοι» («Ana y los Otros») η νεαρή Αννα φεύγει από το Μπουένος Αϊρες για να γυρίσει στη γενέτειρά της, στην περιοχή Παρανά, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που έχει κάθε μετάβαση από κάτι μεγάλο σε κάτι μικρότερο.

Σε ένα παράλληλο ελληνικό σύμπαν, η Αννα Διαμαντοπούλου προαλειφόταν για τη μετάβασή της στη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που έχει έδρα στο Παρίσι.
Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, μετά την αιφνιδιαστική απόσυρσή της από την κούρσα για τη διεκδίκηση της θέσης του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, θα αναγκαστεί να περιοριστεί στην ελληνική πρωτεύουσα και να αναπροσαρμόσει τα όποια πλάνα έχει στο εγχώριο πολιτικό στερέωμα.

Αντίθτεη πορεία για δύο ακαδημαϊκούς

Την ακριβώς αντίθετη πορεία ακολουθούν δύο γυναίκες που μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει «εξαγωγή» προσωπικοτήτων στο εξωτερικό και δη γένους θηλυκού. Ο λόγος για τη Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και τη Φωτεινή Παζαρτζή, γενική γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ αντίστοιχα. Η Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, με ρίζες και μακρινή καταγωγή από τη Σινώπη της Μικράς Ασίας, εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τ

ο όνομά της γράφτηκε στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στη συγκεκριμένη θέση στα 72 χρόνια ιστορίας του θεσμού και μάλιστα με ένα θριαμβευικό αποτέλεσμα: η πλειοψηφία που συγκέντρωσε ήταν συντριπτική, καθώς πήρε 240 ψήφους, έναντι 60 που έλαβε ο Πολωνός υποψήφιος, Sawicky, και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της Συνέλευσης. Στο πλαίσιο των εργασιών του Α' Μέρους της Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2021 όπου εξελέγη η κ. Χατζηβασιλείου υπήρχε και ένα ακόμα όνομα.

Ποια είναι η κ. Παζαρτζή

Η καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φωτεινή Παζαρτζή, μπορεί να μην εξελέγη δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, από την Ελλάδα, θέση που κατέλαβε ο κ. Ιωάννης Κτιστάκις, ωστόσο μετά από μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε μια εξίσου σημαντική θέση, με παγκόσμια εμβέλεια, και συγκεκριμένα εκείνη της προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί το ανώτατο όργανο για την επίβλεψη της εφαρμογής, παγκοσμίως, τόσο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και των λοιπών επιμέρους διακηρύξεων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Ελληνίδα γίνεται επικεφαλής ενός μηχανισμού που ελέγχει περισσότερα από 180 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Η εκλογή των δύο παραπάνω Ελληνίδων στις νευραλγικές αυτές θέσεις θεωρείται πολύ σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα και την εκπροσώπησή της στους διεθνείς οργανισμούς. Δεν μπορεί να θεωρηθεί άλλωστε τυχαίο ότι μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι τρεις γυναίκες, διαπρεπείς νομικοί, που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά μια τέτοια θέση, η κάθε μία στον τομέα της.