Έναν Ελληνοαμερικανό φαίνεται πως θα έχει για… αφεντικό ο πρίγκιπας Χάρυ στην πρώτη «αληθινή» δουλειά που έπιασε ποτέ! Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο πρίγκιπας Χάρι θα είναι πλέον στέλεχος σε startup της Silicon Valley και όπως γράφτηκε στη Wall Street Journal θα τεθεί επικεφαλής της εταιρείας BetterUp Inc., μιας διαδικτυακής εταιρείας καθοδήγησης και ψυχικής υγείας.

«Σκοπεύω να συμβάλλω στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Χάρι σχετικά με την πρώτη του δουλειά. Ο Χάρι είπε μάλιστα ότι χρησιμοποιεί προσωπικά την εφαρμογή της BetterUp και έναν καθοδηγητή εδώ και μερικούς μήνες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BetterUp, Alexi Robichaux, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη σύμβαση εργασίας του Χάρι ή τον τρόπο πληρωμής του.

Ποιος είναι το «αφεντικό» του Χάρι

Ποιος είναι όμως ο Alexi Robichaux; Όπως φαίνεται ο εργοδότης του Δούκα του Σάσσεξ είναι Ελληνοαμερικανός, γεννημένος στο Τέξας. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, η μητέρα του είναι μετανάστρια από την Ελλάδα, ενώ ο πατέρας του είναι γλωσσολόγος που εργάζεται πάνω σε αρχαία κείμενα - ελληνικά, αραμαϊκά και εβραϊκά, κάνοντας μεταφράσεις της Βίβλου. Για την Ελληνίδα μητέρα του, ο Robichaux είχε δηλώσει: «Η μητέρα μου είναι μια υπέροχη γυναίκα. Είναι μια μετανάστρια από την Ελλάδα, που επέστρεψε στη δουλειά αφού μεγάλωσε εμένα και τα αδέλφια μου. Εργάστηκε με πολλά από τα ανώτερα στελέχη της Texas Instruments και τώρα εργάζεται στην Baylor Health Care».

Διαβάζει Πλάτωνα

Η Ελλάδα έχει συμβάλει, εν μέρει, και στην αγάπη του για τη φιλοσοφία, αφού, όπως έχει αποκαλύψει, αγαπημένο του βιβλίο είναι η «Πολιτεία» του Πλάτωνα. «Πρέπει να έχω διαβάσει αυτό το βιβλίο επτά φορές», έχει πει. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα στον Χάρι θα δοθεί μερίδιο της εταιρείας, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,25 δισ. λίρες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία εμπειρία από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι αρμοδιότητες του Χάρι

Ο Χάρι δεν θα διοικεί υπαλλήλους, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων στρατηγικής ανάπτυξης νέων προϊόντων, φιλανθρωπικές συνεισφορές, και να υποστηρίξει δημόσια θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Ο Robichaux δήλωσε πως γνώρισε τον Χάρι μέσω ενός κοινού τους φίλου και ότι άρχισαν να συζητούν για το ενδεχόμενο συνεργασίας το περασμένο φθινόπωρο. Επέμεινε ότι ο διορισμός του πρίγκιπα δεν είχε να κάνει απλώς με την προβολή της εταιρείας. «Είναι ένας ουσιαστικός και αξιόλογος ρόλος», τόνισε. Ο Ελληνοαμερικανός είπε, ωστόσο, ότι ο Χάρι θα εμφανίζεται σε ειδικές εταιρικές εκδηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Δούκας θα αποτελεί το «πρόσωπο» της εταιρείας. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η εταιρεία του προσελκύστηκε από την προηγούμενη δουλειά του πρίγκιπα ως μέλους της Βασιλικής Οικογένειας, ιδίως στον χώρο της ψυχικής υγείας, καθώς και από την εμπειρία του στο στρατό, και υποστήριξε ότι ο Χάρι «θα μπορούσε να φέρει μια διαφορετική προοπτική στην εταιρεία καθώς προέρχεται από ένα πολύ διαφορετικό υπόβαθρο».

Τι κάνει η BetterUp

Η BetterUp απασχολεί θεραπευτές και coaches, οι οποίοι παρέχουν σε πελάτες καθοδήγηση ψυχικής υγείας μέσω της εφαρμογής. Οι περισσότεροι από τους πελάτες της βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει coaches που απασχολούνται και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τεχνολογική εταιρεία συνεργάζεται με εταιρικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Google, Snap, NASA, Hilton και Warner Brothers, αλλά και Chevron. Η επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 2013, πουλά την εφαρμογή και τις υπηρεσίες της σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα δίκτυο 2.000 «προπονητών ζωής» που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευτυχίας τους στην εργασία και στο σπίτι, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία.

Το Facebook και το LinkedIn πληρώνουν για “coaching” όλο το εικοσιτετράωρο, όπου οι εργαζόμενοί τους μπορούν να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις με θεραπευτές ώστε να βοηθηθούν στο να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος και να θέσουν στόχους. Η BetterUp ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο ότι συγκέντρωσε 125 εκατ. δολ. μέσω fundraising, αυξάνοντας την αποτίμησή της στα 1,73 δισ. δολ.