Άμεση, χαµογελαστή και πάντα ευγενική, παρά τους σπουδαίους επιστηµ ονικούς τίτλους και τις θέσεις που κατέχει. Ο λόγος για τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, συντονίστρια και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής στο «Γ. Γεννηµατάς» και όχι µόνο. Η πολύπειρη γιατρός, την οποία συναντήσαµε στη γνωστή ταβέρνα «Νησιώτισσα» στην Πεντέλη, µάς µίλησε για την πανδηµία, µας είπε πότε θα βγάλουµε τις µάσκες, ενώ δεν δίστασε να µας αποκαλύψει άγνωστες στιγµές της προσωπικής της ζωής.

Τελικά, πότε θα τελειώσουµε µε τον κορονοϊό;

O κορονοϊός δεν τελειώνει, εδώ θα είναι. Θα τον αντιµετωπίσουµε µε τα εµβόλια και µε τα πρωτόκολλα, τα οποία πιστεύω ότι µέχρι το τέλος του χρόνου θα τελειώσουν, αλλά και µε τα αντιϊκά φάρµακα και το άλλο φάρµακο, το ισραηλινό σπρέι, που θα βοηθήσουν. Θεωρώ ότι µέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουµε περίπου ένα 50% εµβολιασµένων, πράγµα που σηµαίνει ότι θα έχουµε ένα τείχος σχετικής ανοσίας, και τέλος Αυγούστου µε αρχές Σεπτέµβρη θα έχουµε ένα 80%, πράγµα που σηµαίνει ότι θα είµαστε πλέον πιο ελεύθεροι και ασφαλείς.

Πότε θα απαλλαγούµε από τις µάσκες;

Γύρω στις 20 Σεπτέµβρη.

Εχουµε µπερδευτεί ακούγοντας πολλούς γιατρούς να λένε πολλά. Εσείς ποιον ακούτε µε προσοχή;

Εµείς ακούµε τους εαυτούς µας, που είµαστε µάχιµοι γιατροί, στην πρώτη γραµµή και αντιµετωπίζουµε τους ασθενείς.

Εχετε κάποιο γεγονός µε ασθενή COVID σε νοσοκοµείο που θα το θυµάστε για πάντα;

Τα νέα άτοµα. Τις οικογένειές τους, που πρέπει να επικοινωνούν διά µέσου τηλεφώνου. Τα παιδιά τους που κλαίνε στο τηλέφωνο και θέλουν να τους µιλήσουν. Είναι καταστάσεις που δεν περιγράφονται.

Πιστεύετε ότι µπορεί στο µέλλον να έρθει πάλι κάποιος άλλος ιός;

Βεβαίως, ανά πάσα στιγµή µπορεί να έρθει. Τους ιούς τους ξέρουµε, τους αντιµετωπίζουµε, όπως και τις µεταλλάξεις τους, και µην ξεχνάµε ότι αυτό που φοβόµαστε είναι οι µεταλλάξεις. ∆εν ξέρουµε τη µεταδοτικότητά τους και αν τα εµβόλια που έχουµε εµείς µπορούν να τις καλύψουν.

Με το χέρι στην καρδιά, µπορείτε να µας πείτε τα σωστά και τα λάθη της κυβέρνησης σε αυτή την πανδηµία;

Πρέπει να παραδεχτούµε ότι η κυβέρνηση άρχισε πολύ καλά. Εκανε το πρώτο lockdown και µείναµε όλοι στα σπίτια µας. Είχαµε λίγους θανάτους, λίγους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκοµεία. Βέβαια, σιγά-σιγά χαλαρώσαµε, αρχίσαµε να µαθαίνουµε τον ιό και δεν ήµασταν φοβισµένοι όπως τους πρώτους µήνες. Και καταλαβαίνεις ότι, όταν βγαίνεις έξω, τα πράγµατα δυσκολεύουν. ∆εν γίνεται να µη γίνονται λάθη. Πάντα θα γίνονται λάθη και καλό είναι αµέσως να διορθώνονται.

Εχετε συναντήσει ποτέ αρνητή της πανδηµίας; Τι του είπατε για να τον πείσετε;

Οχι απλώς έχω συναντήσει αρνητές, αλλά µου κάνουν απειλητικά τηλεφωνήµατα. Μας λένε ότι θα µας κάνουν κακό στο σπίτι µας. ∆εν δίνουµε σηµασία. Εχουµε συνηθίσει και προχωρούµε.
Μετά από όλη αυτή τη δηµοσιότητα, σκέφτεστε την πολιτική;

∆εν την έχω σκεφτεί και δεν πρόκειται να τη σκεφτώ. Είµαι γιατρός και θα συνεχίσω να είµαι γιατρός.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σας; Είχα πολλές δύσκολες στιγµές. Η πιο δύσκολη όµως ήταν µία: όταν έχασα τη µητέρα µου από ιατρικό λάθος. ∆εν µπορούσα να το ξεπεράσω γιατί είµαι µοναχοπαίδι. ∆εν έχω αδέλφια. Πέρασε ένας χρόνος για να το συνειδητοποιήσω και να το αποδεχτώ, γιατί δεν το ξεπερνάς, απλώς το αποδέχεσαι.

Εχετε κάποιο χόµπι;

Εκανα παλιά σκι και το σταµάτησα, γιατί έπαθα κάταγµα στον µηρό. Εκανα και ράφτινγκ.

Εχετε κάνει κάποια πλαστική επέµβαση;

Καµία και ούτε θα κάνω. Μου αρέσει ο εαυτός µου. Θέλω να τον βλέπω να αλλάζει ανάλογα µε την ηλικία. Και µε αποδέχοµαι όπως είµαι.

Πόσα χρόνια είστε µε τον σύζυγό σας;

Πάρα, πάρα πολλά.

Πώς γνωριστήκατε;

Είναι γιατρός, ήµασταν στο νοσοκοµείο στη Λήµνο και µετά παντρευτήκαµε.

Το καµπανάκι της µητρότητας χτύπησε ποτέ;

Πάντα πίστευα ότι όταν κάποιος θέλει να κάνει ένα παιδί, πρέπει να το µεγαλώσει ο ίδιος και να είναι κοντά του. Επειδή λοιπόν είχα αυτή τη δουλειά, θεώρησα ότι δεν πρέπει να κάνω ένα παιδί για να το µεγαλώσει η µητέρα µου, οι θείες µου ή κάποια κοπέλα. Γι’ αυτό συνειδητοποιηµένα δεν ασχολήθηκα µε αυτή την ιστορία.

Μετανιώσατε;

Καθόλου, γιατί τα παιδιά µου αρέσουν για 5 λεπτά και µετά θέλω να καθίσουν να παίξουν στην άκρη.

Πώς αντιµετωπίζετε όλη αυτή τη δηµοσιότητα;

Είναι ένας κύκλος που άνοιξε µε τον ιό και θα κλείσει όταν φύγει. Εγώ θα συνεχίσω στο νοσοκοµείο µε τους συναδέλφους µου, στα συνέδρια κ.τ.λ.