Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, καταδικάστηκε από τη βρετανική Δικαιοσύνη να καταβάλει περισσότερα από 640 εκατομμύρια ευρώ στην πρώην σύζυγό του και τα παιδιά τους, στη μεγαλύτερη αποζημίωση διαζυγίου που έχει επιδικάσει ποτέ βρετανικό δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επιδίκασε σήμερα εφάπαξ διακανονισμό 251,5 εκατομμυρίων λιρών στην πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεϊνη, την 47χρονη κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεϊν. Είναι η νεότερη από τις 6 συζύγους του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ – του πολυδισεκατομμυριούχου ηγεμόνα του Ντουμπάι, πρωθυπουργού των ΗΑΕ και ισχυρού ιδιοκτήτη ιπποδρομιών.

Διατροφή 290 εκατομμυρίων δολαρίων στα δύο παιδιά τους

Η απόφαση παρέχει στην πριγκίπισσα Χάγια ποσά για να καλύψει το κόστος λειτουργίας των δύο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών – το ένα δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου καθώς και την κύρια κατοικία της στο Έγκαμ του Σάρεϊ.

Άλλα 290 εκατομμύρια λίρες θα καταβληθούν για τη διατροφή των δύο τους παιδιών, της 14χρονης Τζαλίλα και του 9χρονου Ζάγιεντ, για το υπόλοιπο της ζωής τους.
PhoneHacking071021_GettyImages-1250264945
Όσο για τα 251 εκατομμύρια λίρες, το μεγαλύτερο μέρος τους θα χρησιμοποιηθούν για έξοδα ασφαλείας προκειμένου η πριγκίπισσα και τα μικρά της παιδιά να παραμείνουν ασφαλή από ενδεχόμενη απαγωγή. Σε άλλο σημείο της απόφασης του Δικαστηρίου, αποκαλύφθηκε πως η πριγκίπισσα Χάγια ισχυρίστηκε ότι ότι είχε πληρώσει 7 εκατομμύρια λίρες σε «εκβιαστές» για να κρατήσουν μυστική τη σχέση της με τον Βρετανό σωματοφύλακά της, Ράσελ Φλάουερς, μια σχέση που οδήγησε στην κατάρρευση του γάμου της.

Σύμφωνα με τον δικαστή Μουρ στην απόφαση των 73 σελίδων, υπάρχει ένας «σαφής και πάντα παρών κίνδυνος» για την πριγκίπισσα και τα δύο μικρά της παιδιά και πως ο σεϊχης Μοχάμεντ ήταν «η κύρια απειλή γι’ αυτήν».
3276
Στη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον του δικαστηρίου, που διήρκησε σχεδόν 7 ώρες, η Χάγια είχε δηλώσει ότι ζητεί να της καταβληθεί εφάπαξ ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει, αυτή και τα παιδιά τους, από την επιρροή του σεΐχη.

Η δικαστική αυτή απόφαση είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο δικαστικό σίριαλ που ξεκίνησε όταν η πριγκίπισσα διέφυγε στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2019 φοβούμενη για την ασφάλειά της, αφού ξεκίνησε σχέση με έναν από τους σωματοφύλακές της, και ένα μήνα αφού ζήτησε διαζύγιο από τον εμίρη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο ότι ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ είχε δώσει εντολή για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της συζύγου του και των δύο Βρετανών δικηγόρων της μέσω του λογισμικού Pegasus.
cdd5fd4665f9b93e4279ed0615db8c9a
Στη διάρκεια αυτής της δίκης δεν αποδείχθηκε ότι η παρακολούθηση αυτή συνδεόταν με τη δικαστική διαμάχη στην οποία εμπλεκόταν ο σεΐχης με την έκτη σύζυγό του, από την οποία ζητούσε την επιστροφή των παιδιών τους στο Ντουμπάι. Ωστόσο από το τηλέφωνό της είχε υποκλαπεί μεγάλος όγκος δεδομένων και συνομιλιών.

Ο δικαστής εξάλλου είχε υπογραμμίσει ότι ο εμίρης «είχε παρενοχλήσει και εκφοβίσει τη μητέρα (των παιδιών τους) προτού αυτή αναχωρήσει για την Αγγλία» όπως και στη συνέχεια και ήταν «έτοιμος να ανεχθεί αυτοί που ενεργούν στο όνομά του να πράττουν το ίδιο παρανόμως στη Βρετανία».