Γίνεται η συμμετοχή ενός αθλητή σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα να εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ; Η απάντηση είναι «ναι». Αν αυτός ο αθλητής είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς και επιχειρεί να εισέλθει στην Αυστραλία, που έχει υποστεί τα σκληρότερα lockdowns την τελευταία διετία, παρακάμπτοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα τελευταία 24ωρα από όταν ξέσπασε η πολύκροτη υπόθεση με την ανάκληση της βίζας του από τις αυστραλιανές Αρχές ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το αν ένας σούπερ σταρ του βεληνεκούς Τζόκοβιτς είναι υπεράνω του νόμου, ενώ οι anti-vaxxers της υφηλίου ενώθηκαν με μια φωνή ανάγοντας τον κορυφαίο τενίστα σε μορφή του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Οι αυστραλιανές Αρχές τού απαγόρευσαν την είσοδο και οδήγησαν τον υπεραθλητή σε ξενοδοχείο καραντίνας, επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο, ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Άλλωστε, αν ρωτούσε κανείς και τον ίδιο τον Τζόκοβιτς επ’ αυτού, η απάντηση είναι δεδομένη. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η ανθρωπιστική του δράση εδώ και δεκαετίες. Οι φιλανθρωπίες, τα μαθήματα ζωής που έχει δώσει και η διαδρομή του μέχρι την κορυφή δείχνουν έναν άνθρωπο που πιστεύει στην ισότητα, στην απόλυτη πειθαρχία και διακρίνεται για την παροιμιώδη στοχοπροσήλωσή του.

Υστεροφημία

Το ζητούμενο για τον «legend Νόβακ Τζόκοβιτς» είναι η υστεροφημία του - όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού. Αλίμονο αν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τις επιδόσεις του στα κορτ. Η ιστορία δεν παραγράφεται. Ο Νόβακ των 20 grand slam δεν χρειάζεται επιβεβαίωση για τα αθλητικά του κατορθώματα. Όμως ο «Νόλε» δεν είναι ένας κοινός πρωταθλητής. Είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο, είναι το παθιασμένο ενδεκάχρονο αγόρι που επί 78 ημέρες διαβιούσε σε καταφύγια, προκειμένου να γλυτώσει από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι, και έβρισκε διέξοδο στις προπονήσεις του τένις, χρησιμοποιώντας αντί για φιλέ ερείπια κτιρίων. Είναι ένα πρότυπο που ενέπνευσε εκατομμύρια νέους να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να έχεις θέληση. Και έτσι μάλλον αντιμετωπίζει ο ίδιος τον εαυτό του.

Αντιεμβολιαστές

Μετά την απαγόρευση της εισόδου του στην Αυστραλία, το BBC μετέδιδε ότι εκατομμύρια αντιεμβολιαστές της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και μέσα από ιστοσελίδες και γκρουπ με εκατομμύρια μέλη που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας καλούσαν σε μποϊκοτάζ του Αυστραλιανού Όπεν, παρουσιάζοντας τον Σέρβο αθλητή ως σύμβολο της ελεύθερης βούλησης απέναντι στον εμβολιασμό κατά της Covid και χαρακτηρίζοντάς τον ακόμη και «πολιτικό κρατούμενο». Αν και, όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο ίδιος δεν έχει υποστηρίξει ποτέ δημόσια τις ακραίες θέσεις τους.

Ο Σέρβος τενίστας τον Απρίλιο του ’20, πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, διατύπωσε την αντίθεσή του στον μαζικό εμβολιασμό, ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι δεν είναι ειδικός, ωστόσο σε ένα live στο facebook είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να τον αναγκάσει κάποιος να κάνει εμβόλιο για να ταξιδέψει ή να αγωνιστεί, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας για να αμυνθούμε ενάντια σε «απάτες» όπως ο Covid.



Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Σερβία, με τον επιδημιολόγο που συμβούλευε την κυβέρνηση να επικρίνει έντονα τις δηλώσεις του υπεραθλητή. Σε συνέχεια των δηλώσεων Τζόκοβιτς, η σύζυγός του, Γελένα, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του Σέρβου σούπερ σταρ από τα σχολικά τους χρόνια, δημοσίευσε βίντεο με τη δημοφιλή στις τάξεις των συνωμοσιολόγων θεωρία περί του 5G, που προκαλεί τον κορονοϊό και «κρύβεται» μέσα στα εμβόλια.

Το video της Γέλενα

Σύμφωνα με την «Daily Mail», η Γελένα Τζόκοβιτς μοιράστηκε ένα βίντεο του Αμερικανού γιατρού Dr Thomas Cowan, το οποίο παρουσίαζε τη θεωρία συνωμοσίας για την τεχνολογία 5G και τον ρόλο της στην παγκόσμια υγειονομική κρίση. Η ανάρτησή της είχε δεκάδες χιλιάδες προβολές και επικρίθηκε έντονα για διάδοση fake news, με το Instagram να κρίνει το περιεχόμενο του βίντεο «επικίνδυνο» και να το εντάσσει στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων.

Η σύζυγος του Σέρβου τενίστα δεν αφαίρεσε το σχετικό βίντεο μετά τις αναφορές και με δήλωσή της στο «Essentially Sports» ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει ότι η θεωρία είναι αληθής, αλλά θα την ενδιέφερε να ενημερωθεί γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ζεύγους Τζόκοβιτς για τον εμβολιασμό κατά της Covid δεν σόκαραν όσους ξέρουν τις γενικότερες -περίεργες απόψεις τους για την υγεία και την επιστήμη. Όσοι γνωρίζουν το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης μιλούν για την εμμονική του περιέργεια και την ατέρμονη αναζήτηση για συνεχή αυτοβελτίωση.



Αυτή η μανία για την τελειότητα και την εξάσκηση του πνεύματος τον οδήγησε συχνά σε «σκοτεινά» μονοπάτια, μακριά από τις συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας. Σε άρθρο του ο «Ιndependent» μας καλωσορίζει στον παράξενο κόσμο του «Νόλε», ενός βαθυστόχαστου αθλητή, που κυνηγώντας τη σωματική και ψυχική ευεξία στράφηκε στις ολιστικές θεραπείες, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν σημείο αναφοράς για τη ζωή του. Όταν ο Τζόκοβιτς εμφάνισε προβλήματα με τον αγκώνα του, προσπάθησε να τα αντιμετωπίσει με ολιστικές μεθόδους και εναλλακτικές, χωρίς να καταφέρει να αποφύγει το χειρουργείο. «Έκλαιγα για τρεις συνεχόμενες ημέρες όταν αναγκάστηκα να υποβληθώ σε εγχείρηση», είχε εξομολογηθεί ο ίδιος για την «αποτυχία» του.

Κόντρα στην επιστήμη

Απαριθμώντας τις περιπτώσεις που ο κορυφαίος των κορυφαίων βάδισε σε δρόμους εκ διαμέτρου αντίθετους με την επιστήμη, θυμάται στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν διέγνωσε ότι είχε αλλεργία στο σιτάρι πιέζοντας μια φέτα ψωμί στο στομάχι του. Το 2016 ξεκίνησε να προπονείται με τον Ισπανό Πέπε Ιμαζ, έναν επίσης πιστό των ολιστικών θεραπειών, και ανακάλυψε τη δύναμη που του προσφέρει η «αγκαλιά των δέντρων». Μαζί αναζητούσαν αρχαία δέντρα σε όλα τα Βαλκάνια για να τα αγκαλιάσουν και να μεταφέρουν από αυτά πάνω τους την αρχέγονη θετική ενέργεια της Γης. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η υποστήριξη των θεωριών ότι οι λόφοι γύρω από το Βελιγράδι είναι αρχαίες πυραμίδες που εκπέμπουν δύναμη, αλλά και οι τελετουργικές κινήσεις της «ειρήνης και αγάπης» που συνοδεύουν τις νίκες του στα κορτ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο οργανισμός είναι άτρωτος απέναντι στους ιούς λόγω της αυτοφαγίας, μιας εξαντλητικής νηστείας, στα όρια της ασιτίας, που αναγκάζει τα κύτταρα να τρώνε τους «εαυτούς» τους. Όλα αυτά μέχρι το αποκορύφωμα του «Adria Tour», όπου ανεμβολίαστοι συμμετείχαν σε events, πάρτι και κλειστά τουρνουά ποδοσφαίρου με στόχο να νοσήσουν και να αποδείξουν πως η πανδημία είναι μια απλή ίωση. Σε ένα από αυτά, ο Νόβακ και η Γελένα διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό.

Ορθόδοξη Εκκλησία

Αν ρωτήσει κανείς τον θρύλο «Νόλε» για ποιαν διάκρισή του είναι περισσότερο υπερήφανος, θα απαντήσει για το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, την ύψιστη τιμή στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έλαβε το 2011 από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο για τη συμβολή του στις ανακαινίσεις ναών. Την επόμενη χρονιά, ο αθλητής τιμήθηκε και από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τη συμβολή του στην ενίσχυση της ενότητας των ορθόδοξων χριστιανικών εθνών και την εδραίωση των χριστιανικών αξιών στην κοινωνία. Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι πρώτα χριστιανός ορθόδοξος και μετά αθλητής, ενώ στην επίσημη σελίδα της Σερβικής Εκκλησίας στο Διαδίκτυο παρουσιάζεται ως πρότυπο πιστού, που προσεύχεται πριν από τους αγώνες και ασπάζεται τον ξύλινο σταυρό, τον οποίο δεν αποχωρίζεται ποτέ.



Στο μοναστήρι

Μάλιστα, πριν από τους τελικούς του ATP Finals στο Λονδίνο, ο τενίστας επισκέφθηκε το μοναστήρι Sisatovac, στη Βόρεια Σερβία, για να πάρει δύναμη. Εκεί μνημονεύεται και το περιστατικό από το Οπεν του 2009, όταν αγωνιζόταν με αντίπαλο τον Κύπριο Μάρκο Παγδατή και σύσσωμο το κοινό φώναζε το όνομά τους στο στάδιο. «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο στη ζωή μου. Η αντίπαλη ομάδα να φωνάζει το όνομά μου... Είμαστε ορθόδοξοι αδελφοί», δήλωσε συγκινημένος μετά τον αγώνα.



Όμως η πίστη του στην Ορθοδοξία δεν περιορίζεται στην προσευχή. Ο Σέρβος πρωταθλητής ακολουθεί πιστά τις διδαχές του χριστιανισμού μέσω της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Το Ιδρυμα Novak Djokovic, το οποίο διευθύνει η σύζυγός του, έχει καταρτίσει προγράμματα για την πρόσβαση νέων στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ενώ η UNICEF τον έχρισε πρέσβη καλής θέλησης στη Σερβία. Μεταξύ του πλούσιου φιλανθρωπικού του έργου είναι η δωρεά 102.000 ευρώ για την κατασκευή σχολείου στην περιοχή του Trstenik, ενώ συνολικά το ίδρυμα έχει ανακατασκευάσει και κατασκευάσει 45 νηπιαγωγεία, βοηθώντας περισσότερα από 22.000 παιδιά στη Σερβία και έχοντας απασχολήσει 1.600 εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος μάλιστα έχει ανοίξει εστιατόριο στη Σερβία προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε άπορους και άστεγους. Αξιοσημείωτη είναι η δωρεά 1.000.000 ευρώ που έκανε στο σύστημα υγείας της χώρας του για τη μάχη με τον κορονοϊό.



«Σαλονικιός» υπουργός

Ελληνικό αίμα κυλά στις φλέβες του ανθρώπου που έμελλε να κρίνει την τύχη του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Όπεν. Πρόκειται για τον Ελληνοαυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Αλεξ Τζορτζ Χοκ, ο οποίος από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ξέρει ελάχιστες λέξεις στα ελληνικά και είναι λάτρης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Ο 44χρονος πολιτικός εκλέγεται με το Φιλελεύθερο Κόμμα και ανήκει στη δεξιά πτέρυγά του.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 15 Ιανουαρίου 2022.