Το Nobu Hotel, ένα από τα πλέον διάσημα, ανερχόμενα και πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο των πέντε αστεριών, θα υποδεχθεί τους πρώτους πελάτες του στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, την ερχόμενη άνοιξη. Το ανακοίνωσε η Nobu Hospitality την περασμένη Τρίτη, προκαλώντας ενθουσιασμό τόσο στους Έλληνες όσο και στους διεθνείς φίλους του σήματος, αλλά και του σεφ Nobu Matsuhisa.

Πού οφείλουμε τη νέα άφιξη; Ιστορικά, στον Ρόμπερτ ντε Νίρο, συμμέτοχο στη Nobu Hospitality, o οποίος έπεισε τον Ιάπωνα σεφ να αναπτύξει μια αλυσίδα εστιατορίων και στη συνέχεια και ξενοδοχείων, που θα φιλοξενούν τα εστιατόριά του. Σήμερα, στους Έλληνες συνεργάτες του εγχειρήματος, τον Δήμο Στασινόπουλο και τον Πέτρο Στάθη. Ο Δήμος Στασινόπουλος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Epoque Collection, μιας ελληνικής εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων, κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκεται το ξενοδοχείο «OMMA» στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, το οποίο θα μετατραπεί σε Nobu Hotel & Restaurant. Κατά μια «διαβολική» σύμπτωση, και το τρίτο ξενοδοχείο που διαχειρίζεται η Epoque Collection, το Xenodocheio Milos (σ.σ.: το άλλο είναι το Kefalari Suites), ανήκει στην ανερχόμενη κατηγορία των gastronomy hotels. καθώς πίσω του βρίσκεται ο Κώστας Σπηλιάδης, ο οποίος ξεκίνησε με το εστιατόριο «Milos» στο Μόντρεαλ πριν από 43 χρόνια και σήμερα επιθυμεί να χτίσει και αυτός τη δική του αλυσίδα ξενοδοχείων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή του Πέτρου Στάθη. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός στα 90s λόγω της εμπλοκής του στη διοίκηση της AEK, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιτυχώς στη διαχείριση σημάτων πολυτελών ξενοδοχείων και χώρων εστίασης μέσω της εταιρείας του, Monterock. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι βρίσκεται πίσω από την επέκταση του «Nammos» στο Ντουμπάι, του «COYA» στη Μύκονο, καθώς και από την έλευση για πρώτη φορά του σήματος One & Only στην Ελλάδα με το One & Only Aesthesis στα πρώην Αστέρια Γλυφάδας και του One & Only Kea Island. Και τα δύο projects αναμένεται να λειτουργήσουν το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Πώς ξεκίνησε η φιλία τους

Η φιλία του Ρόμπερτ ντε Νίρο με τον Nobu Matsuhisa ξεκινάει το 1988, όταν ο αστέρας του Χόλιγουντ έγινε τακτικός πελάτης του εστιατορίου που είχε ανοίξει ο Ιάπωνας σεφ έναν χρόνο νωρίτερα στο Λος Άντζελες. Ενθουσιασμένος από τις γεύσεις του, ζήτησε να ανοίξει ακόμα ένα εστιατόριο στην Tribeca, στη Νέα Υόρκη, κοντά στο σπίτι του σταρ. Καθώς ο Matsuhisa είχε μόλις ξεκινήσει στο L.A. και το εστιατόριο δεν είχε ορθοποδήσει ακόμη, αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση. Όταν, όμως, το 1994, η πρόταση επανήλθε, ο Ιάπωνας σεφ δέχθηκε, καθώς στην επένδυση για το πρώτο «Nobu» (σ.σ.: το εστιατόριο στο Λος Αντζελες είχε το επίθετό του, «Matshuhisa», για επωνυμία) θα συνέπρατταν, πέρα από τον Ντε Νίρο, ο θρύλος της νεοϋορκέζικης εστίασης Drew Nieporent και o Meir Teper. Το εστιατόριο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 1994 και σύντομα ήρθαν και άλλα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1997 λειτούργησε το πρώτο εκτός Αμερικής, στο Λονδίνο, και σήμερα η αλυσίδα εστιατορίων αριθμεί 50 σημεία και στις πέντε ηπείρους. Το πρώτο Νobu Hotel άνοιξε πριν από δέκα χρόνια στο Λας Βέγκας και ήταν και αυτό μια επιχειρηματική ιδέα του Ντε Νίρο, ο οποίος σκέφτηκε να αξιοποιήσει την υπεραξία που δίνουν τα εστιατόρια «Nobu» στα ξενοδοχεία τρίτων που έως τότε τα φιλοξενούσαν. Σήμερα, η αλυσίδα Nobu Hotels διαθέτει 13 ξενοδοχεία, ενώ ενδεικτικό της δυναμικής της είναι ότι, εκτός από τη Σαντορίνη, έχει ανακοινωθεί η επέκταση σε άλλες δεκατρείς περιοχές το επόμενο διάστημα.

Πώς θα είναι το ξενοδοχείο

Πρόκειται για μπουτίκ ξενοδοχείο στις νοτιοανατολικές ακτές της Σαντορίνης, που θα περιλαμβάνει ενυπόγραφο «Nobu restaurant», σπα, κέντρο γυμναστικής, πισίνα υπερχείλισης διπλού επιπέδου και πέντε πολυτελείς βίλες με πισίνα, προσφέροντας πανοραμική θέα στην Καλντέρα και στο Αιγαίο Πέλαγος από την ορεινή τοποθεσία του, στο Ημεροβίγλι. Βρίσκεται 10 λεπτά οδικώς από την Οία και 20 λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/1