Ένα ιστορικό κτήριο αναμένεται να φιλοξενήσει τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσώπων της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Πρόκειται για το «Σπίτι του Κυνηγού» που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha, στη δυτική Λευκορωσία.

Η ρώσικη πλευρά κατέφθασε πρώτη χθες ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες αναμενόταν και η αποστολή από το Κίεβο, με τη Λευκορωσία να επιφυλάσσει και στις δύο πλευρές ρόλο θερμού οικοδεσπότη.

Ανάμεσα στα όσα έχουν ήδη σχολιαστεί και μάλιστα πριν καν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι ο χώρος των διμερών συνομιλιών.

Πιο συγκεκριμένα, στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν κρυφά στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Belavezha», οι οποίες προέβλεπαν τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και την υποκατάστασή της από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Συγκροτώντας έτσι μια χαλαρότερη ένωση, οι τρείς ηγέτες ανακοίνωναν ότι νέο συμμαχικό σχήμα θα ήταν ανοιχτό σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και σε άλλα κράτη με αντίστοιχους στόχους, σπάζοντας τα σοβιετικά ιδεολογικά στεγανά. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, η συμφωνία για την ίδρυση Κοινοπολιτείας επικυρώνεται από τα Κοινοβούλια της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και ακολουθεί στις 12 Δεκεμβρίου η υπερψήφισή της από τη Ρωσική Βουλή, οδηγώντας και τυπικά στην καταγγελία της Συνθήκης Δημιουργίας της ΕΣΣΔ του 1922 και σε μια νέα εποχή για τις τρεις, γειτονικές χώρες.

Σε λιγότερο από 15 ημέρες, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου 1991, η ΕΣΣΔ αυτοδιαλύεται, προκαλώντας την ίδια ημέρα την παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη σύσταση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης». Το πολιτικό του μέλλον, άλλωστε, είχε εξαερωθεί προ μηνών, όταν στις αρχές του Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Μπόρις Γιέλτσιν έδινε τα χέρια με τους ηγέτες της Ουκρανίας και την Λευκορωσίας, Λεονίντ Κράβτσουκ και Στάνισλαβ Σούσκεβιτς αντίστοιχα, θέτοντας τον Γκορμπατσόφ ουσιαστικά στο περιθώριο των εξελίξεων.

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας -και με διαχρονικό διαμεσολαβητή τη Λευκορωσία- δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, που μαίνεται με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς της Μόσχας, αλλά και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.