Ήταν Αύγουστος του 2016 όταν η αστυνομία της Αυστραλίας κατάσχεσε 95 κιλά κοκαΐνης στο κρουαζιερόπλοιο MS Sea Princess. Πρόκειται για μία από τις 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατάσχεσης ναρκωτικών στον κόσμο.

Κρουαζιέρα θα σε πάω…

Το Sea Princess, ένα υπερπολυτελές υπερωκεάνιο 2.000 επιβατών αναχώρησε από το Ντόβερ του Ηνωμένου Βασιλείου στις 9 Ιουλίου του 2016. Δύο όμορφα νεαρά κορίτσια από το Κεμπέκ, η Melina Roberge και η Isabelle Lagace ,επιβιβάζονται για να απολαύσουν την πολλά υποσχόμενη χλιδάτη ζωή που τους τάχθηκε. Το δίδυμο «φωτιά» κατέκλυσε το Instagram με εντυπωσιακές φωτογραφίες από εξωτικά λιμάνια, ποζάροντας με καυτά μπικίνι και δροσιστικά κοκτέιλ, απολαμβάνοντας τα γαλαζοπράσινα νερά της Καραϊβικής, τις selfie με φόντο τον ισημερινό, «χτυπώντας» tattoos, νοικιάζοντας ATV στο Περού, κλείνοντας πονηρά το μάτι στους followers σε Facebook και Instagram, που δεν άργησαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους με αλλεπάλληλα likes.

Τα «Cocaine Babies», η Roberge 22 και η Lagace 28 ετών τότε, συμμετείχαν στην πραγματικότητα σε διεθνή επιχείρηση λαθρεμπορίου κοκαΐνης, σχετίζονταν με πρεζέμπορες, στην προσπάθεια «αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής» υπό την πειθώ και την καθοδήγηση ενός πρεζέμπορα «Sugar Daddy», του οποίου η ταυτότητα παρέμεινε άγνωστη καθώς η Roberge είπε πως «θα κινδύνευε εάν ανέφερε το όνομά του».

Melina Roberge και Isabelle Lagace
Melina Roberge και Isabelle Lagace

H σύλληψη

Andre Tamine
Ο πρεζέμπορας Andre Tamine

Τρία άτομα που επέβαιναν στην «Πριγκίπισσα της Θάλασσας» συνελήφθησαν στο λιμάνι του Σίδνεϋ. Ο 63χρονος Καναδός πρεζέμπορας Andre Tamine, και οι Lagace, Roberge ,οι οποίοι αρχικά αρνήθηκαν την οποιαδήποτε εμπλοκή. Ο Andre καταδικάστηκε σε οχτώ χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση, η Lagace σε επτά και η Roberge σε οχτώ.

Στις 6:50 π.μ. της 28ης Αυγούστου 2016 ,οι Αυστραλιανές αρχές περίμεναν το πλοίο να δέσει στο λιμάνι για να εισβάλλουν. Στην καμπίνα P312 των κοριτσιών βρήκαν τις γεμάτες κοκαΐνη αποσκευές, με τη Roberge να παθαίνει υστερική κρίση. Οι αξιωματικοί προχώρησαν στην καμπίνα ενός άλλου από τους επιβαίνοντες, του Andre Tamine ,όπου και ανακάλυψαν άλλα 65 κιλά κοκαΐνης σε τρεις βαλίτσες ,η μία εκ των οποίων έφερε το όνομα ενός επιβάτη ονόματι Chiasson που είχε αποβιβαστεί στη Νέα Σκωτία και σύμφωνα με αστυνομικά έγγραφα ,είχε πει στoυς Καναδούς συνοριακούς αξιωματούχους να τους παρακολουθούν.

Sea Princess
Πρεζέμπορες μετέτρεψαν το κρουαζιερόπλοιο «Sea Princess» σε «πλωτή αποθήκη» ναρκωτικών.

«Πιόνια» ενός κυκλώματος ή «θύματα» της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας;

H Roberge εργαζόταν σε ένα κοσμηματοπωλείο την ημέρα και τα βράδια διασκέδαζε σε γνωστά κλαμπ του Μόντρεαλ. Σε ηλικία 20 ετών συνάντησε έναν ηλικιωμένο άντρα που φαινόταν να διευθύνει επιτυχημένες διαδικτυακές επιχειρήσεις αλλά όπως αποδείχθηκε αργότερα και μιας υπηρεσίας πληρωμένων συνοδών. Ο άντρας δεν άργησε να γίνει ο «Sugar Daddy» της, προωθώντας την συστηματικά σε επιφανείς πλούσιους που της πρόσφεραν χρήματα και άλλα δώρα. Σε ένα ταξίδι στο Μαρόκο ως συνοδός έβγαλε 15.000 δολάρια και η επόμενη πρόταση δεν άργησε να έρθει. Η Roberge θα έβγαζε 100.000 δολάρια σε μια κρουαζιέρα που θα απογείωνε το λογαριασμό της στα social , παίζοντας τον γνώριμο ρόλο της, με τη διαφορά πως θα διακινούσε «μικροποσότητες», όπως νόμιζε και υποστήριξε η ίδια, ναρκωτικών.

Melina Roberge
Η ΄πρώην συνοδός πολυτελείας και λαθρέμπορος κοκαΐνης, Melina Roberge, δήλωσε στο δικαστήριο πως το κίνητρό της για την εισαγωγή κοκαΐνης στην Αυστραλία οφείλεται στον εθισμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Lagace ήταν γνωστή πορνοστάρ και εργαζόταν ως σερβιτόρα σε ένα προαστιακό μπαρ του Μόντρεαλ πριν την κρουαζιέρα. Ήθελε να αλλάξει τη ζωή της και δανείστηκε 20.000 δολάρια από ένα άτομο του περιβάλλοντός της. Οι όροι αυτού του δανείου έγιναν σύντομα σαφείς με τη Lagace να ισχυρίζεται πως δεχόταν απειλές για την ζωή της ίδιας και της οικογένεια της και δεν είχε άλλη επιλογή.

Isabelle Lagace
Η λαθρέμπορος κοκαΐνης Isabelle Lagace ποζάρει με δύο στρατιώτες για το Instagram. Photo by Isabelle Lagace /Instagram.

Τα δυο κορίτσια με έξτρα 6.000 δελεαστικά δολάρια στην αρχή των «διακοπών» τους, απόλαυσαν μια κρουαζιέρα με εισιτήρια πρώτης θέσης που έμελλε να διαρκέσει 51 ημέρες.

Στον Tamine είχαν προσφερθεί 150.000 δολάρια για λαθρεμπόριο κοκαΐνης αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Και οι δύο γυναίκες παραδέχθηκαν τον διακαή τους πόθο για «μια καλύτερη ζωή».

«Το κύκλωμα είναι μεγάλο», είπε ο Chiasson, ο επιβάτης που είχε «προλάβει» να αποβιβαστεί. «Οι αρχές κατάσχεσαν μόνο ένα κλάσμα της συνολικής αποστολής. Τα κορίτσια ήταν το δόλωμα».

Lagace
Σε μια ανάρτησή της, η Lagace έγραφε: «Αν σε προσβάλλω, κλάψε μου ένα ποτάμι. Θα φέρω σνακ και μια σχεδία. Κυριολεκτικά θα πλέω κάτω από τα δάκρυά σου, τρώγοντας πατατάκια και δουλεύοντας πάνω στο μαύρισμα μου».
Roberge - Lagace
Roberge και Lagace στο κρουαζιερόπλοιο

Η δικαστής Catherine Traill του Αυστραλιανού Δικαστηρίου της Ν. Νότιας Ουαλίας χαρακτήρισε τουλάχιστον θλιβερό το πώς ένα κορίτσι της ηλικίας της Roberge, νοιαζόταν μόνο για τα υλικά αγαθά και έγινε λαθρέμπορος μόνο και μόνο για να κερδίσει likes στα social, ενώ την χαρακτήρισε ως μια «κενή ύπαρξη» που σαγηνεύτηκε από την ευκαιρία να δημοσιεύσει λαμπερές φωτογραφίες στο Instagram.

O Tamine δικαιούται αποφυλάκιση υπό όρους τον Μάρτιο του 2022, η Lagace αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο και η Roberge το Μάιο του 2021.

 Πηγές:

https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/cocaine-babes-quebec-australia-1.4876903

https://torontosun.com/news/national/quebec-cruise-ship-cocaine-cutie-getting-sprung-from-aussie-jail

https://www.news.com.au/national/crime/porn-star-turned-cocaine-babe-to-be-deported-back-to-canada/news-story/065cc84509ae4beeba1817745c49a47c

https://abcnews.go.com/International/canadian-women-accused-smuggling-22-million-cocaine-australia/story?id=41785393

https://www.maxim.com/news/canadian-cruise-passengers-cocaine-2016-9/

https://www.youtube.com/watch?v=eMHFxW_RhnU&t=311s

https://moneyinc.com/the-20-largest-drugs-seizures-in-world-history/

https://www.thesun.co.uk/news/4834889/porn-star-isabelle-lagace-jailed-smuggling-cocaine-australia-cruise-ship/

https://heavy.com/news/2018/02/isabelle-lagace-photos-pictures-porn-melina-roberce-roberge/

https://www.thesun.co.uk/news/2412696/porn-star-isabelle-lagace-guilty-smuggling-cocaine/