Σε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση προχωρούν οι ΗΠΑ μετά την σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο γυρίζει τις ΗΠΑ 50 χρόνια εγκαινιάζοντας μια νέα σκοτεινή εποχή, με την πλειοψηφία των πολιτών να μιλούν για ανεπανόρθωτο πλήγμα στο δικαίωμα της επιλογής.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου κυκλοφόρησε ένα έγγραφο γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο δημοσίευσε το Politico, και έδειχνε ότι η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου ήταν έτοιμη να ανατρέψει την απόφαση ορόσημο του 1973, της υπόθεσης Roe v Wade που καθιέρωσε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης.

Η ιστορική απόφαση του 1973

Το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες – που δεν είναι εγγυημένο από ομοσπονδιακό νόμο- βασίζεται έκτοτε στην απόφαση εκείνη: την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «Roe v. Wade» του 1973.

Το 1973, η δικηγόρος Σάρα Γουέντινγκτον και μία συνάδελφός της, η Λίντα Κόφι, ανέλαβαν ομαδική προσφυγή εξ ονόματος μίας εγκύου που αμφισβητούσε νόμο της πολιτείας του Τέξας που απαγόρευε τις αμβλώσεις. Η υπόθεση «Jane Roe» (το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα ΜακΚόρβεϊ) κατά του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας Χένρι Γουέιντ έφθασε τελικά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

AP13060418620
Σε ηλικία 76 ετών απεβίωσε η Σάρα Γουέντινγκτον, η δικηγόρος που θεμελίωσε το 1973 το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ
Η ΜακΚόρβεϊ ήθελε να προχωρήσει σε άμβλωση, αλλά ζούσε στο Τέξας, όπου η άμβλωση ήταν παράνομη εκτός από τις περιπτώσεις που ήταν απαραίτητο για να σωθεί η ζωή της μητέρας. Οι δύο γυναίκες δικηγόροι της κατέθεσαν αγωγή για λογαριασμό της στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά του τοπικού εισαγγελέα της, Χένρι Γουέιντ , ισχυριζόμενες ότι οι νόμοι του Τέξας για τις αμβλώσεις ήταν αντισυνταγματικοί.

Τον Ιανουάριο του 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση 7–2 υπέρ της ΜακΚόρβεϊ , αποφασίζοντας ότι η ρήτρα Due Process της Δέκατης τέταρτης τροποποίησης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών παρέχει το «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» που προστατεύει το δικαίωμα μιας εγκύου να επιλέξει εάν θα κάνει έκτρωση. Αποφάνθηκε επίσης ότι αυτό το δικαίωμα δεν είναι απόλυτο και πρέπει να εξισορροπηθεί με τα συμφέροντα των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων για την προστασία της υγείας των γυναικών και της προγεννητικής ζωής.

Στην απόφασή του εκείνη, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να τους το στερήσουν. Το 1992, διευκρίνισε ότι το δικαίωμα αυτό ισχύει όσο το έμβρυο δεν είναι «βιώσιμο» δηλαδή στις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Η ιστορική απόφαση «Roe v. Wade» «μοιάζει με σπίτι που βρίσκεται στην άκρη μιας παραλίας και απειλείται να κατακλυσθεί από τα νερά και να καταρρεύσει», είχε προειδοποιήσει το 1998 η Σάρα Γουέντινγκτον.