Η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τους 750.000 τόνους ντομάτα (σ.σ.: Πρόκειται για την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ντομάτας παγκοσμίως), εκ των οποίων τους 250.000 τόνους τούς εισάγει από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Αυτή τη στρέβλωση μεταξύ κατανάλωσης και εισαγωγών επιχειρεί εδώ και αρκετά χρόνια να ανατρέψει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με τους Σταύρο Νένδο, Μιχάλη Αραμπατζή, Αχιλλέα Φώλια και Θέμη Μακρή μέσω της Wonderplant. Της εταιρείας που έφτιαξαν το 2008 στη Δράμα και η οποία παράγει ντομάτες μέσω υδροπονίας.

Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθούν αντίστοιχα φυτώρια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να παράγουν περί τους 50.000 τόνους και να αντικαταστήσουν μέρος των εισαγωγών. Η παραγωγή της Wonderplant φτάνει σήμερα τους 10.000 τόνους, ενώ πρόσφατα έκανε ακόμα μία επένδυση για την επέκταση της παραγωγής της στη Δράμα.

Η αξιοποίηση της περιφέρειας με τη δημιουργία μονάδων υψηλών προδιαγραφών, οι νέες θέσεις εργασίας και ο αμερικανικός… αέρας
Παράλληλα, η εταιρεία έχει ετοιμάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη «έξυπνης» μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Το σχέδιο ήδη έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανάπτυξη μονάδας θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας, που θα συνοδεύεται από μικρή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, ΣΗΘΥΑ). Το σχέδιο της Wonderplant είναι άνω των 200 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την ανάπτυξη θερμοκηπίων 300 στρεμμάτων, σε συνολική έκταση 600 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθούν υποδομές για την αυτονομία τους (τεχνητές λίμνες κ.ο.κ.).

Μαυρόπουλος - Ταμβακάκης 

Στην υδροπονία αποφάσισε να επενδύσει η Eurocatering του Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, στην οποία συμμετέχει και ο Απόστολος Ταμβακάκης. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν για τη δημιουργία θερμοκηπίου υδροπονίας στον Δήμο Τανάγρας. Παράλληλα, με όχημα τη Eurocatering το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και το Elikonos 2 S.C.A. SICAR σχεδιάζουν νέες εξαγορές και επενδύσεις. Η πρώτη επένδυση αφορά εταιρεία παραγωγής έτοιμων γευμάτων και η δεύτερη την είσοδο του fund του κ. Ταμβακάκη στην εταιρεία Μανιτάρια Βορείου Ελλάδος, όπου έχει ήδη θέση η Eurocatering. Εκτός από τις εξαγορές, η εταιρεία προχωρεί στην υλοποίηση νέων επενδύσεων για τη δημιουργία δύο εργοστασίων, ενός στην Ελλάδα και ενός στη Βουλγαρία. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής από 100.000 σακουλάκια έτοιμης σαλάτας που παράγει σήμερα σε 350.000 σε τρία χρόνια. Στη Βουλγαρία, η μονάδα 3.500 τ.μ. θα δημιουργηθεί στη βιομηχανική περιοχή της Σόφιας, σε χώρο 45 στρεμμάτων που αγόρασε η εταιρεία. Θα διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής, δυναμικότητας 65.000 τεμαχίων την ημέρα. Στην Αθήνα η επένδυση για το νέο εργοστάσιο στις Αχαρνές, σε οικόπεδο 14 στρεμμάτων, θα αγγίξει τα 5,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Τη διετία 2021-2022 η Eurocatering θα πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 9 εκατ. ευρώ.

Πλαστικά Θράκης Έλαθρον 

Σε νέα θερμοκήπια επενδύει και η Θερμοκήπια Θράκης, την οποία ίδρυσαν το 2013 δύο ελληνικοί όμιλοι, η Πλαστικά Θράκης του Κωνσταντίνου Χαλιορή και η Ελαστρον. Η Θερμοκήπια Θράκης, με έδρα στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, παράγει ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες, ενώ συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη της παραγωγής της. Η εταιρεία δρομολογεί την υλοποίηση μιας νέας επένδυσης, προϋπολογισμού 14,66 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την επέκταση εγκαταστάσεων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας. Οι εργασίες για την υλοποίησή της θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται να προστεθεί σ' εκείνες που υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την εταιρεία το προηγούμενο διάστημα, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη νέα επένδυση υπολογίζεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 60 καινούργιες θέσεις εργασίας.

Μηλιάκος - Ταμπάογλου

Bellamia Farms το όνομα της εταιρείας, με μέτοχο το fund WCI, πρόεδρο τον Δημήτρη Μηλιάκο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Ταμπάογλου, που τρέχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επένδυσης στην υδροπονία λίγο έξω από τη Λαμία. Η αρχική επένδυση υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή θερμοκηπίου 160 στρεμμάτων, με υποδομές παραγωγής, καλλιέργειας και συσκευασίας ντοματικών προϊόντων, αλλά και έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής απόδοσης. Η Bellamia, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνήσει με την ΕΤΑΔ για την εκμίσθωση 255 στρεμμάτων στη θέση Κοκκινόγεια του Δήμου Λαμιέων και στο Αυλάκι του Δήμου Στυλίδας, προκειμένου να αναπτύξει υποδομές καθετοποιημένης παραγωγής τριών ειδών υδροπονικής ντομάτας. Η εγκατάσταση, εκτός από το θερμοκήπιο, θα διαθέτει και μονάδα ΣΗΘΥΑ, ισχύος 8,8 MW, μέσω της οποίας προβλέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα η δέσμευση της εκλυόμενης θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα προς όφελος του θερμοκηπίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει βάλει στόχο να αξιοποιήσει και την έκταση 370 στρεμμάτων στην οποία παραμένουν εδώ και χρόνια τα «κουφάρια» των πάλαι ποτέ ελληνικών κλωστοϋφαντουργιών Βόμβυξ και Βομβυκρύλ.

Η εταιρεία Υδρανθος

Η εταιρεία Υδρανθος, με βασικό μέτοχο τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Aurarius Investment Group, πραγματοποιεί σημαντική επένδυση κατασκευής και λειτουργίας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας και παραγωγής ενέργειας στην περιοχή του Βόλου. Το πρώτο project της (Υδρανθος Ι) στην περιοχή Αλμυρού Βόλου περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστών, γυάλινων εγκαταστάσεων υδροπονικής παραγωγής, έκτασης 148.500 τετραγωνικών μέτρων, με παράλληλη παραγωγή ενέργειας 9,6 mw3, προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής 65 εκατ. ευρώ και απασχόληση 140 εργαζομένων στις κλειστές εγκαταστάσεις παραγωγής και επιπλέον 25 πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων και στελεχών στις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας. Η δυνατότητα παραγωγής του Υδρανθος Ι ανέρχεται σε 10.000 μετρικούς τόνους ντομάτας (ενώ υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής και άλλων προϊόντων) και σε παράλληλη παραγωγή 67.000 MWh ηλεκτρισμού ανά έτος, που θα πωλείται στο δίκτυο της χώρας. Το αρχικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει την κατασκευή επιπλέον τεσσάρων αντίστοιχων υδροπονικών-ενεργειακών εγκαταστάσεων στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, στροφή στην καριέρα τους, από το λιανεμπόριο τροφίμων στην πρωτογενή παραγωγή, αποφάσισαν να κάνουν πρώην ανώτατα στελέχη του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος. Οι κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Δημήτρης Πρίντζιος, Τρύφων Κολλίντζας και Κωνσταντίνος Καζαντζής (οι δύο πρώτοι ήταν ανώτατα στελέχη της λιανεμπορικής αλυσίδας) ίδρυσαν τη Sunterra ΙΚΕ. Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και διάρκεια 12 ετών, η Sunterra θα δραστηριοποιηθεί στην πρωτογενή παραγωγή.