Παγκόσμια θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ καθώς τόσο ο βρετανικός λαός όσο όμως και πλήθος κόσμου ανά την υφήλιο έτρεφε ιδιαιτέρως θετικά συναισθήματα για τη σπουδαία προσωπικότητά της.

Η κατάσταση της υγείας της «βάρυνε» αρκετά μετά την απώλεια του πολυαγαπημένου της συζύγου, πρίγκιπα Φιλίππου. Ο ίδιος, όσο ήταν εν ζωή, δεν έπαυσε στιγμή να αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμα της βασίλισσας. Για τον λαό της Αγγλίας ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν η δύναμη πίσω από το θρόνο, αλλά για τη βασίλισσα ήταν ο «βράχος» της για περισσότερα από 70 χρόνια. Αυτή είναι η ιστορία της αγάπης τους.

prigkipas_Philippos__2_a
1947: Στο Παλάτι την ημέρα του αρραβώνα τους. (Photo by Fox Photos/Getty Images)

Ο γάμος με την Ελισάβετ

Παντρεύτηκαν το 1947. Ο Φίλιππος ήταν γαλαζοαίματος, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας και ο πατέρας του ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν ψηλός, με μπλε μάτια, και είχε την αέρα σταρ του Χόλιγουντ, οπότε ήταν επόμενο να ασκεί γοητεία στις γυναίκες.
Η Ελισάβετ τον είδε για πρώτη φορά στα 13 της, το 1939, όταν του ζητήθηκε από τον μέντορά του και τον θείο του λόρδο Μαουντμπάτεν να ξεναγήσει τον βασιλιά και τη βασίλισσα και τις κόρες τους. Η νεαρή πριγκίπισσα δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια της από πάνω του. Η Ελισσάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο».
prigkipas_Philippos__3_
1953. Χαιρετούν το πλήθος από το μπαλκόνι του Παλατιού. (Photo by Keystone/Getty Images)

Μετά την τελετή του γάμου, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γύρισαν τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Κοινοπολιτεία, όπου έζησαν στιγμές ευτυχίας. Ο γοητευτικός σύζυγός της βασίλισσας Ελισάβετ κέρδιζε τους πάντες με την παρουσία του κι εκείνη ασκούσε τα καθήκοντά της ευτυχισμένη, δίπλα του.
prigkipas_Philippos__4_
1974. (Photo by Groom/Express/Getty Images)

Ο γάμος τους ήταν μια σπάνια περίπτωση για τη βασιλική ιστορία, χάρη στην μακρόχρονη διάρκεια και την ευτυχία του. Δεν σταμάτησαν ποτέ να δείχνουν την αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλο. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.
Κατά την αργυρή επέτειο του γάμου τους, η βασίλισσα είπε σε μια ομιλία: «Αν μου ρωτήσουν τι σκέφτομαι για την οικογενειακή ζωή μετά από 25 χρόνια γάμου, μπορώ να απαντήσω, με απλότητα και πεποίθηση, ότι μου αρέσει». Παρά τις εντάσεις που κλυδώνισαν τη σχέση τους και τις φήμες για απιστίες του, ο τρόπος με τον οποίο περιέγραφε το σύζυγό της μετά από τόσα χρόνια ήταν ως «απλώς τη δύναμή μου και το στήριγμά μου».
prigkipas_Philippos__5_
1951. Με τα παιδιά τους πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

prigkipas_Philippos__7_
1986. Στην βασιλική άμαξα κατευθυνόμενοι στον γάμο του γιου τους πρίγκιπα Άντριου. (Photo by Derek Hudson/Getty Images)

Ήταν «βράχος» για όλη την οικογένεια

Για την οικογένειά τους ήταν πρότυπο ζευγαριού. «Θα ήθελα πολύ να μάθω το μυστικό τους», είχε δηλώσει ο πρίγκιπας William. «Νομίζω ότι είναι φανταστικό και έχω ρωτήσει αρκετές φορές και τους δύο πώς το κατάφεραν, γιατί είναι το πιο υπέροχο ζευγάρι».