Στη Δανία, η βασιλική οικογένεια είναι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση, μετά τη «διαμάχη» με τους τίτλους που «κατέστρεψε την εικόνα» που είχε ο κόσμος για την βασίλισσα Μαργκρέτε και την οικογένειά της, υποστηρίζει ένας ειδικός.

Υπενθυμίζεται πως η 82χρονη μονάρχης αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες ότι θα αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του μικρότερου γιου της, πρίγκιπα Γιόακιμ, δηλαδή τον 23χρονο Νικολάι, τον 20χρονο Φέλιξ, τον 13χρονο Χένρικ και την 10χρονη Αθηνά.

Η είδηση, η οποία έγινε γνωστή με ανακοίνωση του παλατιού, ανέφερε: «Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι απόγονοι της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του πρίγκιπα Γιόακιμ θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους του κόμη και της κόμισσα του Μονπεζάτ, ενώ οι προηγούμενοι τίτλοι του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Δανίας παύουν να υφίστανται».

dan

Σύμφωνα με την ίδια τη βασίλισσα Μαργκρέτε, ο λόγος που προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση ήταν γιατί θέλει τα τέσσερα αυτά εγγόνια της να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή, ωστόσο, η απόφασή της αναστάτωσε τον Γιόακιμ και τα τέσσερα παιδιά του, με τον πρίγκιπα να επιμένει ότι η μητέρα του τον ειδοποίησε για την απόφασή της μόλις πέντε ημέρες πριν – παρά το γεγονός πως το παλάτι ισχυρίζεται ότι η απόφαση «είχε παρθεί εδώ και πολύ καιρό».

Βέβαια, καθώς δεν… έφταναν οι δημόσιες συγκρούσεις μεταξύ μητέρας και γιου, το ισπανικό περιοδικό Vaniatis Elconfidencial υποστήριξε πως ο πραγματικός λόγος της ρήξης ήταν επειδή ο Γιόακιμ «ήταν βαθιά ερωτευμένος με την νύφη του, την πριγκίπισσα Μαίρη».

Σε μεγάλη κρίση η βασιλική οικογένεια της Δανίας

Όλες αυτές οι αποκαλύψεις για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού της Δανίας όμως έχουν «καταστρέψει την εικόνα που έχουν οι απλοί πολίτες για τη βασίλισσα και την οικογένειά της» και αποκαλύπτουν μια «πραγματικά μεγάλη κρίση».

«Μπορεί να υπήρχαν ζητήματα πρωτοκόλλου, αλλά η βασίλισσα Μαργκρέτε είναι μητέρα και γιαγιά – δε θα μπορούσε απλά να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει, κοίτα, πρέπει να το λύσουμε αυτό;» δήλωσε στον Guardian η βασιλική εμπειρογνώμονας Τριν Βίλεμαν.

«Βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα»

Παρόμοια άποψη έχει και ο Τζέικομπ Χέινελ Γένσεν, βασιλικός ανταποκριτής της δανικής BT, που ανέφερε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της διαμάχης είναι αυτό που έχει συγκλονίζει περισσότερο τον κόσμο.

«Όχι μόνο δεν κατάφεραν ξεκάθαρα να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα, εντός των τειχών του παλατιού, αλλά τώρα βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα… Σε όλους μας αρέσει αυτή η παραμυθένια ιδέα μιας ευτυχισμένης αρμονικής βασιλικής οικογένειας … αλλά αποδεικνύεται πως στην πραγματικότητα δεν είναι» σημείωσε.

Εκτός, πάντως, από τα θέματα της βασίλισσας Μαργκρέτε με τον γιο της, ο Γιόακιμ φαίνεται πως δεν τα πάει και τόσο καλά ούτε με τον μεγαλύτερο αδερφό του, πρίγκιπα Φρέντερικ, καθώς σε δηλώσεις του παραδέχτηκε πως οι σχέσεις τους είναι «περίπλοκες», με το ισπανικό περιοδικό Vaniatis Elconfidential να το πάει ένα βήμα παραπέρα και να αναφέρει πως ο λόγος της ρήξης μεταξύ των δύο αδερφών είναι πως ο Γιόακιμ «ήταν τρελά ερωτευμένος με την νύφη του, πριγκίπισσα Μαίρη».